-
W zasadzie chciałem się zwrócić z prośbą do szanownego gremium o wyjaśnienie zachwytów nad zdjęciami samochodu...Dla mnie (bo tak mnie uczono) są przykładem ze jasną optykę jest trudno opanować!Bo (podkreślam-tak mi tłumaczono) głębia ostrości to środek wyrazu który rozsądnie stosowany służy podkreśleniu tematu zdjęcia lub wydobyciu detali...A jakie to detale wydobywane są z tych zdjęć?Albo - co pokazuje portret dziecka z ostrymi....włosami na czubku głowy?Albo portrety z ostrością zaczynającą się na czubku nosa a kończącą na ustach...Ja wyrzuciłbym to jako źle dobraną głębię.Używam jasnych obiektywów i wielokrotnie boleję nad brakiem znanych ze starszych obiektywów - linijek głębi ostrości dla danej przysłony.No - przymykanie do "roboczej" nie zawsze daje własciwą ocenę.Więc - może nbiepotrzebnie się motam?Może coś się zmieniło?Może takie foty jak ta: http://www.pbase.com/jrodrigo/image/51644887 niepotrzebnie mnie rajcują precyzją głębi; moze nie jest ona celowa lub potrzebna?Wiem że to techniczne forum ale te zachwyty pobudzają mnie do refleksji: może coś przegapiłem w edukacji?...Ps.plastyczność zdjęć z 5 jest faktem - choć trudnym do określenia ale niewątpliwym.Nawet nie aż tak bardzo zależnym od obiektywu.
Uprawnienia umieszczania postów