Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 67

Wątek: fotki z 5D - troche sie kolana mi ugiely!

Mieszany widok

Domyślnie

Nie wiem czemu, ale przestaje lubic cokolwiek tutaj pisac. Poza nielicznymi wyjatkami, odnosze wrazenie, ze zeby cokolwiek komus tutaj przekazac trzeba kupic łopatę, a najlepiej koparkę! Jak widze komentarze w stylu: mala GO, gdzie tutaj ostrosc, slabo naswietlone - to mi sie nóż w kieszeni otwiera. Przeciez to nie o to chodzi. A juz na pewno nie o samochod, bo wszyscy wiedza, ze Roverki są najlepsze Chodzi o wyglad fotki, o zawartosc pliku, ktora widze na ekranie , o te wspaniale przez Was niby poznane rozpietosci tonalne. Czy tylko ja i paru innych widzi, ze ten aparat ma to cos czego brakowalo dotychczas wszystkim kontrukcjom na rynku !? Powiadacie, ze to zasluga szkla. Pewnie jest w tym racja, ale sorry z 10D czy 1DsMkII nie ma takiej plastyki! To musi byc matryca i sposob "podania" pikseli. Dla mnie kosmos. Prosze wiec abyscie sie tak nie spreżali z tym szukaniem ostrosci - co to za dziwna moda - ostre, nieostre. Jurku i to ty. Brutusie nóż w plecy mi wbijasz, a myslalem, ze dla ciebie liczy sie cos inego
    Te fotki mają dusze.... co niestety nie przeraza, bo dotychczas tylko Nikon mial cos wiecej niz marketing i szemrał do mnie słowami podświadomości
    Prosze - popatrzcie na te zdjecia bez okularów technicznych i miarki ostrosci. PLASTYKA !!!!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iczek
    Nie wiem czemu, ale przestaje lubic cokolwiek tutaj pisac. Poza nielicznymi wyjatkami, odnosze wrazenie, ze zeby cokolwiek komus tutaj przekazac trzeba kupic łopatę, a najlepiej koparkę! Jak widze komentarze w stylu: mala GO, gdzie tutaj ostrosc, slabo naswietlone - to mi sie nóż w kieszeni otwiera. Przeciez to nie o to chodzi. A juz na pewno nie o samochod, bo wszyscy wiedza, ze Roverki są najlepsze Chodzi o wyglad fotki, o zawartosc pliku, ktora widze na ekranie , o te wspaniale przez Was niby poznane rozpietosci tonalne. Czy tylko ja i paru innych widzi, ze ten aparat ma to cos czego brakowalo dotychczas wszystkim kontrukcjom na rynku !? Powiadacie, ze to zasluga szkla. Pewnie jest w tym racja, ale sorry z 10D czy 1DsMkII nie ma takiej plastyki! To musi byc matryca i sposob "podania" pikseli. Dla mnie kosmos. Prosze wiec abyscie sie tak nie spreżali z tym szukaniem ostrosci - co to za dziwna moda - ostre, nieostre.
    Te fotki mają dusze.... co niestety nie przeraza, bo dotychczas tylko Nikon mial cos wiecej niz marketing i szemrał do mnie słowami podświadomości
    Prosze - popatrzcie na te zdjecia bez okularów technicznych i miarki ostrosci. PLASTYKA !!!!
    Tutaj zgadzam się w 100% z iczkiem.
    Wind i ...ciągłe wydatki...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Chodzi o wyglad fotki, o zawartosc pliku, ktora widze na ekranie , o te wspaniale przez Was niby poznane rozpietosci tonalne.
    iczek, ja sie zgadzam, choc wydawanie takich opinii tylko po zdjeciu rozmiaru ekranowego jest nieco na wyrost. ma to wszelkie znamiona znakomitej jakosciowo fotografii, natomiast chcialbym jeszcze zobaczyc wydruk

Czy tylko ja i paru innych widzi, ze ten aparat ma to cos czego brakowalo dotychczas wszystkim kontrukcjom na rynku !? Powiadacie, ze to zasluga szkla. Pewnie jest w tym racja, ale sorry z 10D czy 1DsMkII nie ma takiej plastyki!
    z 10D to sie zgodze, ale z 1Ds widzialem zdjecia robione 85/1.2 i jesli mnie pamiec nie myli tez 50/1.0. tam rowniez byla taka plastyka. nie mowie, ze porownywalna, bo musialbym poszukac tamtych fotek, ale na pewno nie lata swietne wstecz.

z roznicami miedzy 5D a 20D jest troche jak z roznica sredniego formatu do malego obrazka pod wzgledem plastyki obrazu. nie da sie ukryc, ze to inaczej "dziala"

patrze. dostrzegam to. natomiast z ostatecznym osadem wstrzymalbym sie do czasu obejrzenia wiekszej ilosci zdjec i najchetniej tez odbitek. nie ukrywam tez, ze wolalbym sam zrobic te zdjecia, zeby miec 100% pewnosc co i jak zostalo z nimi naswietlone i wywolane
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    z 10D to sie zgodze, ale z 1Ds widzialem zdjecia robione 85/1.2 i jesli mnie pamiec nie myli tez 50/1.0. tam rowniez byla taka plastyka. nie mowie, ze porownywalna, bo musialbym poszukac tamtych fotek, ale na pewno nie lata swietne wstecz.
    mówicie o dwóch różnych aparatach - iczek o 1ds mkII, a ty o 1ds. To dwa różne światy jeśli chodzi o plastykę obrazu :-)
    Pentax K-5 II, Leica M9

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    mówicie o dwóch różnych aparatach - iczek o 1ds mkII, a ty o 1ds. To dwa różne światy jeśli chodzi o plastykę obrazu :-)
    hmm... napisalem 1Ds bo autentycznie nie pamietam czy to byl mkI czy mkII az taka jest miedzy nimi roznica?
    www albo tez flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk

patrze. dostrzegam to. natomiast z ostatecznym osadem wstrzymalbym sie do czasu obejrzenia wiekszej ilosci zdjec i najchetniej tez odbitek. nie ukrywam tez, ze wolalbym sam zrobic te zdjecia, zeby miec 100% pewnosc co i jak zostalo z nimi naswietlone i wywolane
    Akustyk - nie wiem dlaczego od wielu juz miesiecy, a moze i lat utarlo sie, ze prawdziwa jakosc 1dmkII na ten przyklad dostrzegana jest i doceniana po odbitkach.
    Musze sie przyznac, ze ostatnie odbitki zrobilem pewnie jakies 1,5 roku temu Zakladam, ze nie odbiegam od sredniej statystycznej i wiekszosc z nas robi je OKAZJONALNIE !
    Poza zawodowcami z branży "śluby".
    A juz jak nawet sie decydujesz wyslac do labu to bawisz sie tym w PS do znudzenia i pewnie tak samo jak ja robisz 3 wersje tego samego pliku

Wiec co to za argument, ze jakosc 5D ocenimy po odbitkach skoro 90% tych fotek zostanie w formie cyfrowej

Kiedy kupowałem pierwszego 1dmkII kolega wychwalał odbitki, zobaczysz rewelacja, kosmos, a jaka ostrosc i co... I gówno... nie zorbilem ani jednej odbitki z obu moich 1dmkII, a do końca icj produkcji bede narzekal na cholerne filtry i miekkosc tego gowna. Miekkość ekranową!
    Bo musialem kupic za 20usd specjalny program do unsharp, aby zjdecia złapane w punkt były ostre.
    Co mi po super odbitkach - mam je skanowac..?

Przykro mi wiec, ale ten argument jest dla mnie nie do przyjecia. Kupujac aparat cyfrowy chce miec ostrosc na monitorze bez godzinnych zabaw w PS. A ostrzenie na odbitkach zostawiam innym.

pozdrawiam Cie

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Akustyk - nie wiem dlaczego od wielu juz miesiecy, a moze i lat utarlo sie, ze prawdziwa jakosc 1dmkII na ten przyklad dostrzegana jest i doceniana po odbitkach.
    bede ocenial po mojej 10-tce, bo z 1-kami do czynienia nie mialem. ale po mojemu, to na odbitkach widac, owszem, prawdziwa jakosc... ale nie body tylko szkiel. no i gladkosc tonalna. ostre korekty uchodza czasem plazem na ekranie, ale na odbitkach szczypia

natomiast co do odbitki to po prostu chcialbym zobaczyc wiecej zdjec i to najchetniej w postaci mozliwie neutralnej. chociaz, jak napisalem pozniej, od odbitki wolalbym samodzielnie naswietlony RAW i JPEG. bo wtedy wiecej widze, niz na malym rozmiarze. no i wiem co tak naprawde jest w zdjeciu

oczywiscie, plastyki nie da sie zrobic w szopce, wiec juz po tych zdjeciach mozna docenic. natomiast na plastyce nie konczy sie ocena calosciowa. oprocz 85/1.2 do tego body sie bedzie tez podpinac inne szkla (mnie osobiscie najbardziej interesuje zakres 24~50). dlatego wstrzymalbym sie od wydawania werdyktu tylko po wskazanych zdjeciach. i tylko tyle chcialem napisac

Musze sie przyznac, ze ostatnie odbitki zrobilem pewnie jakies 1,5 roku temu Zakladam, ze nie odbiegam od sredniej statystycznej i wiekszosc z nas robi je OKAZJONALNIE !
    nie wiem jak wiekszosc. ja robie wzglednie czesto. do portfolio, dla znajomych, dla osob ktore sobie zamawiaja odbitki zdjec... najrzadziej co 2 miesiace zamawiam te kilka sztuk 20x30

A juz jak nawet sie decydujesz wyslac do labu to bawisz sie tym w PS do znudzenia i pewnie tak samo jak ja robisz 3 wersje tego samego pliku
    to ja akurat nie. wywoluje RAW-a wedlug zapamietanej przy robieniu wgladowki "recepty" (XMP), troche odplamkowuje, czasem przejezdzam akcjami Velvia/Provia (ew. VelviaVision ostatnio) i tyle. 2 minuty i zdjecie gotowe.

Wiec co to za argument, ze jakosc 5D ocenimy po odbitkach skoro 90% tych fotek zostanie w formie cyfrowej
    zaden argument. ale ja nie napisalem, ze oceniam tylko po odbitkach. tylko, ze chcialbym tez zobaczyc odbitki jakichs zdjec z 5D, a nie wylacznie kilka zdjec ekranowych

Przykro mi wiec, ale ten argument jest dla mnie nie do przyjecia. Kupujac aparat cyfrowy chce miec ostrosc na monitorze bez godzinnych zabaw w PS. A ostrzenie na odbitkach zostawiam innym.
    OK, ja sie w duzym stopniu zgadzam, bo to tez nie jest glowny argument dla mnie. jest wazny w przypadku szkiel, natomiast w przypadku body znacznie mniej. nigdzie nie napisalem inaczej. akurat tego to sie Ty uczepiles
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Poza zawodowcami z branży "śluby".

Ja mam całkiem spore porównanie jeśli chodzi o odbitki (czasem robię 1000 miesięcznie ). 5d w porównaniu do 20D wnosi do odbitek jedną, bardzo istotną różnicę: ilość szczegółów na obrazach po porządnej obróbce jest tak powalająca, że użycie jakiegoś unsharp mask zupełnie mija się z celem..
    Plastyka obrazu (a co za tym idzie głębia ostrości i ilość przenoszonych EV) jest bez jakiegokolwiek porównania. I (co najważniejsze) nie widzimy tego tylko my, ale również zwykli, nie znający się na fotografii ludzie.
    Jarek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy
    I (co najważniejsze) nie widzimy tego tylko my
    To prawda, potwierdzaja to graficy pracujacy na plikach z 5d
    ale również zwykli, nie znający się na fotografii ludzie.
    A my jestesmy Supermenami
    "Czarny pudel na sniegu sie sprawdza"

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ilość szczegółów na obrazach po porządnej obróbce jest tak powalająca, że użycie jakiegoś unsharp mask zupełnie mija się z celem.
    Uwazam ze naprawde powinienes przekonac sie do upgrejdu na CS2 i pobawic sie Smart Sharpen. Ja, ale nie tylko ja bo i Scott Kelby uwaza ze jest to cos co powinno zastapic Unsharp Mask.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów