macie może pod ręką link do podstaw robienia panoram fish-eyem? (nie podstaw panoram w ogóle)
z góry dziękuję
macie może pod ręką link do podstaw robienia panoram fish-eyem? (nie podstaw panoram w ogóle)
z góry dziękuję
Z teoretycznej strony to wygląda mniej więcej tak: http://www.lightspacewater.net/Tutor...toPano2/paper/ (nie używanie zenitu i nadiru) oraz http://www.panoguide.com/howto/panoramas/spherical.jsp (strzały pionowe w górę i w dół).
Piszę, że z teoretycznej, bo jeszcze nie próbowałem (też się przymierzam), może doświadczeni napiszą tu coś więcej. Z tego co do tej pory wyczytałem, kluczem jest umieszczenie w centrum sfery punktu nodalnego obiektywu. Bardzo pomocne są wtedy specjalne głowice panoramiczne.
Ostatnio edytowane przez dr11 ; 03-01-2009 o 03:25
.
Łopatologicznie ... każdy powinien zatrybić :
http://www.dailymotion.pl/video/k21yG1eEUnnAAWOT0Q
punkt nodalny obiektywu to ten pasek w L`kach czerwony w sigmie DX złoty itp. w tym miejscu aparat z obiektywem powinien mieć oś obrotu .. dla Sigmy 8mm kąt widzenia to 173 stopnie a nie 180 ( oczywiście na FF) obiektyw nachylamy lekko do góry o 3 stopnie i wystarcza 3 zdjęcia plus nadir ...
Ostatnio edytowane przez Alde ; 03-01-2009 o 09:18
------------------
Canon-Foto-Klub
------------------
Sleeping in Light
------------------
It takes love over gold and mind over matter ...
ten filmik o panoramie sferycznej jest super :-P
Tak ... ogólnie te paski można uważać za punkt nodalny ... co do filmu przy tej technice składania panoram ( konwersja do sześcianu i nakładanie zenitu i nadir`u) ja robię zenit i nadir normalnym szerokim kątem nie fish eye ... lepiej się to finalnie składa szczególnie w przypadku bruk - płytki - kafelki bo trawa to jedno siano![]()
------------------
Canon-Foto-Klub
------------------
Sleeping in Light
------------------
It takes love over gold and mind over matter ...
Witam jestem posiadaczem nodal ninja i powiem ze jest naprawde bardzo dobrze wykonana.
Do tego zestawu kupilem obiektyw 8mm sigmy i sprawuje sie to wysmienicie. Glowice uzywalem takze do zdjec architektury w bardzo duzej rozdzielczosci. Umozliwia ona sklejenie duzego obrazu skladajacego sie z pojedynczych klatek.
Oczywiscie mozna wykonac taka glowice samemu ale jesli komus zalezy na precyzji.
Swoje panoramy sferyczne robię za pomocą obiektywu Pentax DA 10-17 (kąt widzenia 180st). Do złożenia kompletnej panoramy sferycznej wystarczą teoretycznie 4 zdjęcia, ale w praktyce trzeba zrobić ok. 6 dookoła + nadir + zenit. O ile ze zrobieniem zenitu nie ma problemu (niebo), to przy słabym świetle ciężko zrobić nadir (podłoga). Najlepiej nadir - jak się da - to zrobić "z ręki" odsuwając się i wyciągając ramię, aby samemu nie wpaść w kadr. Poza tym opisywany wcześniej Hugin jest bardzo wolny w porównaniu z komercyjnym PTgui, co przy słabym sprzęcie (laptop 1.6 Gh 1MB RAM), ma decydujące znaczenie.
Zamiast drogiej głowicy panoramicznej (którą trzeba zawsze nosić przy sobie wraz ze statywem), można spróbować zrobić panoramę używając tylko sznurka i małego ciężarka, czegoś w rodzaju poziomicy zawieszonej na końcu obiektywu i wycelowanego na punkt na podłodze, to naprawdę działa!
Przykładowe panoramy mojego autorstwa (sferyczne i cylindryczne) można znaleźć na stronie panoramy.net.pl
ktos kto uzywa vizyera moze powiedziec jak owa glowica sie sprawuje? I jak bedzie wspolpracowala z 5d2 i tokina 10-17 ? (:
ps opcja ze sznurkiem b ciekawa