Zdaje się, (nie mam pewności bo dawno tego nie używałem) że Panorama Factory coś takiego jest w stanie zrobić - na zdjęciach zaznacza się punkty które są linkami do kolejnych fotografii. Można w ten sposób "łazić" po całym mieszkaniu.
EDIT: Sam program jako program do składania jest marny :-)
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Pierwszy link nie działaChodzi mi o coś takiego, jak np. kilka stron wcześniej użytkownik mpanorama dał przykład panoram sferycznych. Nie musi być skomplikowane, ale gdzieś widziałem wersje z mapkami i takimi tam. Też fajna sprawa. Jest do tego program?
DziękiAle pytanie: można to ładnie zapisać na dysku, wprost do publikacji w Internecie? Ktoś wie?
![]()
a moze cos takiego? http://www.easypano.com/download-vir...-software.html
Z tego co pamiętam funkcje wstawiania "Hot Spots" ma większość programów do panoram które używałem ... choć by funkcjonalny Pano2VR.
------------------
Canon-Foto-Klub
------------------
Sleeping in Light
------------------
It takes love over gold and mind over matter ...
dzięki wam!jak tylko znajdę czas, to na pewno to wszystko wypróbuję!
![]()
dla mniej zasobnej kieszeniu dobry bedzie samyang-8-mm jakieś 900zł a allegro
ktoś tu spominał chyba o gowicy za 250zł chyba tej z allegro qtvr , dobra głowica jeśłi planuje sie zrobić tylko kilka panoram, potem na samą myśl o pracy z ta głowica odechce sie Wam panoram.
Test głowic panoramicznych kilka najbardziej popularnych modeli przetestowanych przez redakcje DFV.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Aby wykonać wirtualne ziwedzanie
potrzeba dwóch zestawów oprogramowania
1) obróbka graficzna fotografii składowych
2) Soft do składania panoram
3) Odtwarzacz panoram lub program to tworzenia gotowego pliku swf.
Ad 3)
Naj mniej skomplikowanym prgramem do tego typu zadań jest tourweaver jednak cena jest porażająca pewnie dla wielu amatorów wirtualnych wycieczek około 2 500zł .
innym rozwiązaniem jest inwestycja w playery KRpano lub FPP które jednak juz nie sa tak proste w obsłudze ja wymieniony powyżej TW. W tych playerach wirtualna wycieczke pisze sie z tzw palca - programując każdy element. Ich cena to około 200zł -400zł nie kojarzę teraz dokładnie.
Ostatnio edytowane przez panoramy360 ; 19-01-2010 o 13:37 Powód: Automerged Doublepost
Dobry sprzęt do panoram jest rzeczywiści drogi, ale można inaczej. Oto panorama zrobiona bez głowicy panoramicznej i bez statywu, "z ręki". Minusem ręcznego robienia panoramy jest mnóstwo błędów łączenia i potrzeba kilku godzin godzin na wyretuszowanie wszystkich błędów. Oto panorama jeziora Titicaca .