Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 89

Wątek: Panorama sferyczna

Coś już napisał Awatar szysz.pl
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Wykonanie "zwykłej panoramy" jak widać na linkach jest możliwe jednak zrobienie panoramy sferycznej w pomieszczeni 3/2/2 metry kwadratowe przy pomocy obiektywu np "tylko" 150 mm /nie wspomne o 600mm/ jest moim zdaniem nie miożliwe.

Zubacze uwieżę - czekam na przykład

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

To powiedz co poza liczba klatek skladowych powoduje ta niemozliwosc?
    ...

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

np. mozliwosci obliczeniowe komputera :-) tez chyba sa pewnym ograniczeniem... poza tym robienie panoramy 600mm to jak mierzenie odleglosci sruba mikrometryczna a podawanie wyniku z dokladnoscia metrow... trzeba sobie odpowiedziec na pytanie jakiej dokladosci sie szuka a pozniej dobrac do tego szklo...wydaje mi sie ze zjezdzamy z tematu...wiec zeby nie bylo za bardzo OT to...

wydaje mi sie ze najodpowiednijszy bedzie obiektyw ktory wprowadza jak najmniejsze znieksztalcenia, ale nie do konca, 50mm jako standart bedzie ok, ale najwazniejsze bedzie 'prowadzenie aparatu' czyli specjalna glowica.

ps. 600mm Closest Focusing Distance 5.5m / 18 ft. :-)

Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK

Czas który poświęcił byś na posklejanie TAKIEJ panoramy to ....??

Mam pytanka przy pomocy jakiego sprzętu i optogramowania można zrobić coś takiego ??

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    może GO?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony Awatar Diodak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Cubic QTVR i Virtual Tours

Cytat Zamieszczone przez rysiaczek
    RealViz
    Realviz to firma a program to Stitcher

Cytat Zamieszczone przez szysz.pl
    Mam pytanka przy pomocy jakiego sprzętu i optogramowania można zrobić coś takiego ??
    Do zrobienia panoramy sześciennej (cubic) potrzebujesz conajmniej aparatu z manualnymi nastawami ekspozycji (w celu minimalizacji błędów w naświetleniu) z manualnym AF (duzo szybciej się robi przy stałej głębi ostrości) no i z obiektywem np. 35mm. Szkła mogą być różne ale nie zaleca się ani super szerokich ze wzgędu na dużą krzywiznę (KuchateK już wspomniał) ani za wąskich ze względu na dużą liczbę ujęć i trudności z ułożeniem głowicy szczególnie w przypadku panoram sześciennych.

Programów do panoram sześciennych jest jak na lekarstwo. Osobiście za najlepszy (czyli najprostrzy, szybki, funkcjonalny i przyjazny dla usera) uważam program Realviz Stitcher 4, ale jest drogi. Widziałem też swego czasu kilka mniejszych programów, ale nie mam namiarów pod reką. Polecam na końcu zaglądnąć jeszcze tutaj: http://www.pano2qtvr.com jeśli ktoś che tworzyć (za darmo) wirtualne wycieczki pomiędzy panoramami .
    EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Diodak
    Realviz to firma a program to Stitcher

Do zrobienia panoramy sześciennej (cubic) potrzebujesz conajmniej aparatu z manualnymi nastawami ekspozycji (w celu minimalizacji błędów w naświetleniu) z manualnym AF (duzo szybciej się robi przy stałej głębi ostrości) no i z obiektywem np. 35mm. Szkła mogą być różne ale nie zaleca się ani super szerokich ze wzgędu na dużą krzywiznę (KuchateK już wspomniał) ani za wąskich ze względu na dużą liczbę ujęć i trudności z ułożeniem głowicy szczególnie w przypadku panoram sześciennych.

Programów do panoram sześciennych jest jak na lekarstwo. Osobiście za najlepszy (czyli najprostrzy, szybki, funkcjonalny i przyjazny dla usera) uważam program Realviz Stitcher 4, ale jest drogi. Widziałem też swego czasu kilka mniejszych programów, ale nie mam namiarów pod reką. Polecam na końcu zaglądnąć jeszcze tutaj: http://www.pano2qtvr.com jeśli ktoś che tworzyć (za darmo) wirtualne wycieczki pomiędzy panoramami .

Wielkie dzięki
    Czy muszę kupować specjalną głowicę /cena mnie powala prawie 2000zł/ czy wystarczy statyw ze zwykłą głowicą

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wielkie dzięki
    Czy muszę kupować specjalną głowicę /cena mnie powala prawie 2000zł/ czy wystarczy statyw ze zwykłą głowicą
    Do panoram cylindrycznych potrzebujesz taką głowicę jak np. moja tutaj. Do sześciennych musi być inna, bardziej skomplikowana, bo potrzebujemy obrotu w pionie, ale samo regulowanie głowicy statywu nie wystarczy - znowu musimy unieruchomić punkt nodalny czyli jakby robimy dwie takie same głowice do panoram cylindrycznych i mocujemy je prostopadle do siebie z możliwością płynnej zmiany ułożenia między nimi. Kupowanie oryginalnej głowicy jest zbędne oczywiście pod warunkiem, że potrafisz wykonać nie mniej funkcjonalny substytut . Kilka godzin pracy w warsztacie z paroma blaszkami i śrubami i masz głowicę dającą takie same efekty jak ta za 2000 zł... i jeszcze jaka satysfakcja .
    Ostatnio edytowane przez Diodak ; 19-11-2005 o 23:32

Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Diodak
    Do panoram cylindrycznych potrzebujesz taką głowicę jak np. moja tutaj. Do sześciennych musi być inna, bardziej skomplikowana, bo potrzebujemy obrotu w pionie, ale samo regulowanie głowicy statywu nie wystarczy - znowu musimy unieruchomić punkt nodalny czyli jakby robimy dwie takie same głowice do panoram cylindrycznych i mocujemy je prostopadle do siebie z możliwością płynnej zmiany ułożenia między nimi. Kupowanie oryginalnej głowicy jest zbędne oczywiście pod warunkiem, że potrafisz wykonać nie mniej funkcjonalny substytut . Kilka godzin pracy w warsztacie z paroma blaszkami i śrubami i masz głowicę dającą takie same efekty jak ta za 2000 zł... i jeszcze jaka satysfakcja .

A może znasz namiar na kogoś kto potrafi zdziełać taką głowicę do sześciennych panoram za niewielkie pieniądze - mam pewien kłopot z majsterkowaniem

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A może znasz namiar na kogoś kto potrafi zdziełać taką głowicę za niewielkie pieniądze - mam pewien kłopot z majsterkowaniem
    Nie znam nikogo kto by się tym zajął... jak sam rusze temat i narysuję jakiś projekt to może kilka sztuk zrobię i później sprzedam, a narazie bawię się tylko w cylindryczne panoramy za pomocą głowicy wkonanej z płytki drukowanej .... niestety nie jest zbyt sztywna po przykręceniu aparatu :-|.
    Ostatnio edytowane przez Diodak ; 20-11-2005 o 00:57

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów