Na sigmie pracuje na f/ 2 do f/2.8 i az tak bardzo nie mam ciężkiej pracy z tym szkłem jak opisują to niektórzy
Na sigmie pracuje na f/ 2 do f/2.8 i az tak bardzo nie mam ciężkiej pracy z tym szkłem jak opisują to niektórzy
Canon FF
Nieźle można się pogubić. I nadal nie wiem co lepsze Sigma czy Canon ; )
to zależy od testu więc nie wiem jaka prawda, tutaj cytaty z 3 innych:Zdaniem Photozone, Sigma ma sporą dystorsję
1. "tests of distortion found barrel distortion (0.21%) toward the middle of the Slight range, again marginally better than Canon (0.24%) or Nikon (0.22%)" ;
2. "The 50mm ƒ/1.4 is optimized nicely against distortion" ;
3. "Distortion on full frame measures as about 1% barrel, which will be just about noticeable in some shots; however again this is significantly better than either the Canon or Nikon equivalent."
Nie doczytałem tego"Though a higher percentage of the mis-focused shots were front-focused, a significant number were back-focused as well. Therefore, focus calibration is not going to help this lens".W każdym razie nie mam tego problemu, albo mam za krótko szkło i jeszcze mnie nie dotknął. Kilka dni temu kupiłem tą S. i musiałem wprowadzić korektę na +15 żeby było ok, obiektyw miał tendencje ustawiania ostrości z przodu co podobno jest popularne w parze C.+S. Nie było przypadków FF i BF. Mogłem wysłać go na kalibracje, ale wczoraj wymieniłem na inny egzemplarz i nie mam zastrzeżeń, trafia gdzie chce.
Rzeczywiście przy słabym świetle i robieniu zdjęć z bliska AF się lubi gubić. Dlatego trzeba się wtedy trochę sprężyć, starać się nie ustawiać ostrość na szybko.Wydaje się, że po prostu trzeba unikać dużych przysłon przy małej odległości od fotografowanego obiektu i przy słabym oświetleniu i wtedy to szkło pokazuje lwi pazur.
5D mark III, C.35/1.4L, S.85/1.4, S.14/2.8 // Oly XZ-1
Z ciekawości..kalibracja robiona przez Sigme jest idealna, tak?
bo rozumiem, że żytnia jak kalibruje coś to nie zawsze im sie to udaje...
Bo problemy są głównie na f1.4. Kumpel miał sztukę z lekkim FF na pełnej dziurze, natomiast przy domknięciu do f2 i wyżej problem znikałNa sigmie pracuje na f/ 2 do f/2.8 i az tak bardzo nie mam ciężkiej pracy z tym szkłem jak opisują to niektórzy![]()
5D mark III, C.35/1.4L, S.85/1.4, S.14/2.8 // Oly XZ-1
Kupiłem swoją Sigmę rok temu, od kilkunastu dni jestem po kalibracji (jak na razie nie mam uwag, kalibracja wydaje się, że poprawiła problem z front- i back-focusem, które występowały na zmianę w zależności od odległości od fotografowanego obiektu - mikroregulacja była w tym przypadku bezradna).
Obrazkiem jestem zachwycony - wydaje mi się wyraźnie ładniejszy niż obrazek z C50 1.4 - ale C50 1.4 nigdy nie miałem, opieram sie wyłącznie na samplach z internetu. Do szerszych portretów jest doskonała (do ciasnych lepszy jest np. canon 100 2.0, ponieważ z bliska 50-tka trochę zniekształca twarz i nie każdej modelce wychodzi to na dobre).
Podsumowując: na C50 1.4 bym nigdy nie zamienił![]()
Canon 5dm2, C 100/2.0, C35/2.0, Tamron 28-75/2.8, Sigma 50/1.4, S14/2.8, 580EX II
Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie
Zadzwoń do ProCentrum Sigmy i ci powiedzą, co oni tam dłubią. Jak rozmawiałem, była mowa o zmianie punktu ostrzenia obiektywu i skalibrowaniu go z body.
Łolaboga. Nie powtarzaj tego, bo Cię Wyznawcy Existens Light ukamienują. No, ale mało kto z nich używa Sigmy, hi hi.Zamieszczone przez Rincon
Kto tam znów rusza prawą? Lewa! Lewa! Lewa!