Zdaniem Photozone, Sigma ma sporą dystorsję
to zależy od testu więc nie wiem jaka prawda, tutaj cytaty z 3 innych:
1. "tests of distortion found barrel distortion (0.21%) toward the middle of the Slight range, again marginally better than Canon (0.24%) or Nikon (0.22%)" ;
2. "The 50mm ƒ/1.4 is optimized nicely against distortion" ;
3. "Distortion on full frame measures as about 1% barrel, which will be just about noticeable in some shots; however again this is significantly better than either the Canon or Nikon equivalent."

"Though a higher percentage of the mis-focused shots were front-focused, a significant number were back-focused as well. Therefore, focus calibration is not going to help this lens".
Nie doczytałem tego W każdym razie nie mam tego problemu, albo mam za krótko szkło i jeszcze mnie nie dotknął. Kilka dni temu kupiłem tą S. i musiałem wprowadzić korektę na +15 żeby było ok, obiektyw miał tendencje ustawiania ostrości z przodu co podobno jest popularne w parze C.+S. Nie było przypadków FF i BF. Mogłem wysłać go na kalibracje, ale wczoraj wymieniłem na inny egzemplarz i nie mam zastrzeżeń, trafia gdzie chce.

Wydaje się, że po prostu trzeba unikać dużych przysłon przy małej odległości od fotografowanego obiektu i przy słabym oświetleniu i wtedy to szkło pokazuje lwi pazur.
Rzeczywiście przy słabym świetle i robieniu zdjęć z bliska AF się lubi gubić. Dlatego trzeba się wtedy trochę sprężyć, starać się nie ustawiać ostrość na szybko.