Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 69

Wątek: Która stałka lepsza ?

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

A czego się spodziewałeś od szkła za ponad 300 zł ?.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Kupując to szkło w 2005 roku liczyła się dla mnie tylko ostrość i jeszcze raz ostrość więc szkło za mniej niż 400zł spełniało moje (jedyne) kryterium. To co pokazałem ma na celu pokazać koledze który pytał o 50 1,8 że nie jest tak różowo, zdjęcia jak widać ostre ale to co w tle jest najzwyczajniej w świece beeee.

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsunami Zobacz posta
    Focus shift to trochę inna rzecz niż w tym co podałeś teraz... w tej recenzji mowa o słabej celności AF, a jak wiadomo AF nie jest mocną stroną Sigmy (swoją drogą po kalibracji nie mam problemów z trafianiem, choć robię głownie portrety, więc mam czas żeby dobrze wycelować). A focus shift to przesunięcia wad AF tzn, raz FF innym razem BF - w zależności np czy robimy zdjęcie bliskiego obiektu lub czegoś w oddali. Niech mnie ktoś skoryguje jeśli się mylę :wink:

"Though a higher percentage of the mis-focused shots were front-focused, a significant number were back-focused as well. Therefore, focus calibration is not going to help this lens".

Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

a robił ktoś z Was już ta kalibracje na przedmiotowej 50 - tce ?!
    Canon FF

Początki nałogu
    Miasto
    Białoruś

Domyślnie

[quote="allxages"]canon 50/1.4 ma najgorszy AF jaki w życiu miałem w jakimkolwiek szkle. przy dynamicznych ujeciach z malym swiatlem to przestałem zapinac to szklo calkiem[quote]
    W półmroku przy zastanym AF pozostawia wiele do życzenia, ale przy wspomaganiu AF przez lampę błyskową jest ok (ale jak porównam np. z 50 1.8 to odnoszę wrażenie, że na korzyść tej drugiej). Nietrafienia AF (C 50 1.4) są najbardziej irytujące, gdy światełka jest wystarczająco, a C zdarza się to nader często (czasem zgodnie z prawem Murphy'ego). Za często.

Co do aberracji to S i C mają porównywalne.

Bokeh to rzecz względna - jednemu się będzie podobał, innemu nie. S ma dość gładki i miękki.

Canon 70-200 F4L USM + Canon 50mm F1.8 II ?
    Sigma 50 F1.4 + Canon 430 EX II
    A po co lampa?
    Kto tam znów rusza prawą? Lewa! Lewa! Lewa!

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

[QUOTE=Kinski;864305]W półmroku przy zastanym AF pozostawia wiele do życzenia, ale przy wspomaganiu AF przez lampę błyskową jest ok/QUOTE]

to mam chodzić z lampą na body zeby AF działał w 50tce tak jak powinien? to nie tędy droga moim zdaniem

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    to mam chodzić z lampą na body zeby AF działał w 50tce tak jak powinien? to nie tędy droga moim zdaniem
    1Ds3 rozpieszcza. Na obiektywie 2.8 działa nawet z filtrem ND3.0 - 10 BL zmniejszającym światło 1000 razy (10EV) i to w sytuacjach kiedy przez wizjer już prawie nic nie widać. :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Nie reklama 1Ds3 była celem mojej wypowiedzi, ale..
    przyznam się szczerze, że AF w 1Ds3 jest czymś czego nie wyobrażałem sobie, że jest możliwe do osiągnięcia, a podobno w 1D4 AF jeszcze lepszy więc nie wiem, widzi już przez ściany?

Coś już napisał Awatar Rincon
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

[QUOTE=Kinski;864305][quote="allxages"]canon 50/1.4 ma najgorszy AF jaki w życiu miałem w jakimkolwiek szkle. przy dynamicznych ujeciach z malym swiatlem to przestałem zapinac to szklo calkiem
    W półmroku przy zastanym AF pozostawia wiele do życzenia, ale przy wspomaganiu AF przez lampę błyskową jest ok (ale jak porównam np. z 50 1.8 to odnoszę wrażenie, że na korzyść tej drugiej). Nietrafienia AF (C 50 1.4) są najbardziej irytujące, gdy światełka jest wystarczająco, a C zdarza się to nader często (czasem zgodnie z prawem Murphy'ego). Za często.

Bokeh to rzecz względna - jednemu się będzie podobał, innemu nie. S ma dość gładki i miękki.

A po co lampa?
    Przydaje się.
    Np. w fotografii zdjęć kościelnych itp.

A co do 50 1.8 Bokeh nie należy do najładniejszych, ale nie oczekuję rewelacji za 300 stówy.

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

[QUOTE=Kinski;864305][quote="allxages"]canon 50/1.4 ma najgorszy AF jaki w życiu miałem w jakimkolwiek szkle. przy dynamicznych ujeciach z malym swiatlem to przestałem zapinac to szklo calkiem

A po co lampa?

Nie wiadomo, co o tym szkle sądzić przy tak diametralnie różnych opiniach.
    Wydaje się, że po prostu trzeba unikać dużych przysłon przy małej odległości od fotografowanego obiektu i przy słabym oświetleniu i wtedy to szkło pokazuje lwi pazur.
    Posiadacze tej sigmy może to potwierdzą ?
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów