Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 69

Wątek: Która stałka lepsza ?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Testowałem obydwa i wybrałem sigmę (ważne:trafiony egzemplarz ) jest IMO lepszy optycznie. Co do AF to nie mam najmniejszych uwag z 5dmkII. Canon i nie tylko ma słabe 50 mm :-D.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jeśli znajdziesz jak koraf egzemplarz sigmy z pewnym AF-em, to nie ma się co zastanawiać.
    Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Testowałem obydwa i wybrałem sigmę (ważne:trafiony egzemplarz ) jest IMO lepszy optycznie. Co do AF to nie mam najmniejszych uwag z 5dmkII.
    Czy z 7d też "nie masz najmniejszych uwag"? :-)

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta

Czy z 7d też "nie masz najmniejszych uwag"? :-)
    Sanders specjalnie dla Ciebie dzisiaj podłączyłem pod sigmę 7d(u mnie 7d jest dedykowane pod 300/2.8 ;-), resztę robię z 5dii) i ... nie mam najmniejszych uwag :-D.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Sanders specjalnie dla Ciebie dzisiaj podłączyłem pod sigmę 7d(u mnie 7d jest dedykowane pod 300/2.8 ;-), resztę robię z 5dii) i ... nie mam najmniejszych uwag :-D.
    Dzięki.Jak canon nie wypuści wkrótce nowej wersji 50/1,4 to przymierzę się do tej sigmy :smile:

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie Kupiłem sigmę 50/1.4...

... i jestem nią zachwycony.
    Miałem przedtem Canona 50/1,4, ale nie ma żadnego porównania.
    Po lekkiej mikroregulacji na 5D2 ten obiektyw śmiga, pięknie rysuje, a bokeh jest po prostu miodowy.
    AF cichutki, budowa obiektywu na 5+.
    Trochę większy i cięższy od C50/1.4, wymiarami zbliżony do 50L, jest mniejszy i lżejszy od każdej z L-ek (oprócz 17-40, która - choć większa - jest odrobinę lżejsza).
    W Fotoit kupiłem go za 1600 PLN.
    Wart każdej wydanej złotówki.
    Nie na darmo we wszystkich recenzjach wysoko oceniany w kategorii "value". :-D
    Każdemu polecam, bo za ca. 1/4 ceny L-ki Canona dostaje się porównywalną jakość.
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Testowałem obydwa i wybrałem sigmę (ważne:trafiony egzemplarz ) jest IMO lepszy optycznie. Co do AF to nie mam najmniejszych uwag z 5dmkII. Canon i nie tylko ma słabe 50 mm :-D.

Zdaniem Photozone, Sigma ma sporą dystorsję i winietę na FF, a ponadto: Unfortunately the lens suffers from residual spherical aberrations (focus shifts) when stopping down so accurate focusing can be tricky.
    Na zdjęciu można ten AF shift zobaczyć, jak się zmienia w zależności od długości ogniskowej.
    Czy potwierdziłbyś te zarzuty?
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    Witold Gombrowicz

Bywalec Awatar Matsunami
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Od kilku dni mam tą Sigmę, choć testowałem też Canona. Bardziej spodobała mi się ostrość, to co się "dzieje" dookoła i solidna budowa. Zapłaciłem za nówkę 1.7k, więc różnica w cenie nie była aż tak duża.
    Co do "focus shifts" to w żadnym innym teście poza photozone się z tym chyba nie spotkałem. Kiedyś może trafiłem na wiad. na forum, gdzie wspominano także o C.50/1.2, który podobno też na to cierpi. A sam nie wiem na 100% o co chodzi, nie widzę tego u siebie
    5D mark III, C.35/1.4L, S.85/1.4, S.14/2.8 // Oly XZ-1

Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsunami Zobacz posta
    Od kilku dni mam tą Sigmę, choć testowałem też Canona. Bardziej spodobała mi się ostrość, to co się "dzieje" dookoła i solidna budowa. Zapłaciłem za nówkę 1.7k, więc różnica w cenie nie była aż tak duża.
    Co do "focus shifts" to w żadnym innym teście poza photozone się z tym chyba nie spotkałem. Kiedyś może trafiłem na wiad. na forum, gdzie wspominano także o C.50/1.2, który podobno też na to cierpi. A sam nie wiem na 100% o co chodzi, nie widzę tego u siebie

No to z innego źródła (Canon DSLR Camera & Lens Reviews):

And to cut to the chase, the Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM Lens has proven very inconsistent for me in the focus accuracy department.

I have thrown out as many as 70% or more images from a single shoot of over 100 non-action, wide aperture shots because they were very OOF (Out of Focus). These were not even close-distance shots that are typically most challenging for shallow DOF lenses. The Sigma 50 delivers better results in very good light, but the percentage of salvageable shots is still not as high as expected.

Though a higher percentage of the mis-focused shots were front-focused, a significant number were back-focused as well. Therefore, focus calibration is not going to help this lens. Stopping down the aperture improves the keeper rate significantly - the resulting deeper DOF will include the subject much more frequently. APS-C sensor bodies (1.6x FOVCF) will have less trouble than full-frame bodies - the longer distances required for the 1.6x bodies to frame the scene identically will deliver greater mis-focus-hiding DOF.

The unreliable focus performance is a big disappointment, because otherwise, Sigma has delivered us a very nice lens in the 50mm f/1.4 EX DG HSM.

Nb. przytaczam te opinie, bo sam też przymierzam się do zakupu jakiejś pięćdziesiątki pod FF.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    Witold Gombrowicz

Bywalec Awatar Matsunami
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Focus shift to trochę inna rzecz niż w tym co podałeś teraz... w tej recenzji mowa o słabej celności AF, a jak wiadomo AF nie jest mocną stroną Sigmy (swoją drogą po kalibracji nie mam problemów z trafianiem, choć robię głownie portrety, więc mam czas żeby dobrze wycelować). A focus shift to przesunięcia wad AF tzn, raz FF innym razem BF - w zależności np czy robimy zdjęcie bliskiego obiektu lub czegoś w oddali. Niech mnie ktoś skoryguje jeśli się mylę :wink:
    5D mark III, C.35/1.4L, S.85/1.4, S.14/2.8 // Oly XZ-1

Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsunami Zobacz posta
    Focus shift to trochę inna rzecz niż w tym co podałeś teraz... w tej recenzji mowa o słabej celności AF, a jak wiadomo AF nie jest mocną stroną Sigmy (swoją drogą po kalibracji nie mam problemów z trafianiem, choć robię głownie portrety, więc mam czas żeby dobrze wycelować). A focus shift to przesunięcia wad AF tzn, raz FF innym razem BF - w zależności np czy robimy zdjęcie bliskiego obiektu lub czegoś w oddali. Niech mnie ktoś skoryguje jeśli się mylę :wink:

"Though a higher percentage of the mis-focused shots were front-focused, a significant number were back-focused as well. Therefore, focus calibration is not going to help this lens".

Pozdrówka
    m_o_b_y
    Witold Gombrowicz

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów