Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 69

Wątek: Która stałka lepsza ?

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar Rincon
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Która stałka lepsza ?

Witam. Mam zamiar kupić Stałke 50mm. I biorę pod uwagę 2 obiektywy a mianowicie:
    Sigma 50 mm f/1.4 EX DG HSM
    lub
    Canon EF 50 mm f/1.4 USM

Wydaje mi się iż Sigma jest ostrzejsza, ma lepszą budowę.
    Jeśli chodzi o AF w Sigmie to, można za darmo skalibrować obiektyw do body i w tedy podobno chodzi dużo lepiej.

Które szkło waszym zdaniem lepiej wypada ?

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

AF canona pewniejszy i szybszy w trudnych warunkach oświetleniowych.
    Z tym kalibrowaniem nie jest tak różowo, ale sigma lepiej maluje jest ostrzejsza na pełnej.
    Ogólnie lepsza optycznie.
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez punky Zobacz posta
    AF canona pewniejszy i szybszy w trudnych warunkach oświetleniowych.
    Sorry szefie, ale większej bujdy nie słyszałem. canon 50/1.4 ma najgorszy AF jaki w życiu miałem w jakimkolwiek szkle. przy dynamicznych ujeciach z malym swiatlem to przestałem zapinac to szklo calkiem, bo jak 50% strzalow jest niecelna. zreszta to nie tylko ja takie doswiadczenie mam z tym szklem wiec to nie wina mojego bylego egzemplarza.

chyba nie mialem drugiego takiego szkla, ktore jak sprzedawalem to az mi kamien z serca spadl, ze wreszcie nie mam w komplecie czegos co jest niepewne.

mozna o nim powiedziec, ze ladnie rysuje, ze bokeh fajny. ale o AF nie mozna powiedziec ani pol dobrego slowa.

Coś już napisał Awatar Rincon
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Sigma ma większą średnice filtra czy to coś zmienia ?
    Czyli lepiej brać Sigme, ze względu optyki ?

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

wysuwany tubus w canonie to newralgiczny punkt, często nawet delikatne "trącenie" w niego to mechanizm AF szlag trafia dlatego wybrałem sigme - solidniejsza - AF czasami sie myli ale coz operując w zastanym i mieszanym swietle czesto w ciemnicy nie ma co sie denerwować TO NORMA

generalnie jak dla mnie sigma lepiej rysuje ale to juz indywidualne podejscie do obrazka, proponuje podpiąć oba i sie przekonać co pasuje
    Canon FF

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Testowałem obydwa i wybrałem sigmę (ważne:trafiony egzemplarz ) jest IMO lepszy optycznie. Co do AF to nie mam najmniejszych uwag z 5dmkII. Canon i nie tylko ma słabe 50 mm :-D.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jeśli znajdziesz jak koraf egzemplarz sigmy z pewnym AF-em, to nie ma się co zastanawiać.
    Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Testowałem obydwa i wybrałem sigmę (ważne:trafiony egzemplarz ) jest IMO lepszy optycznie. Co do AF to nie mam najmniejszych uwag z 5dmkII.
    Czy z 7d też "nie masz najmniejszych uwag"? :-)

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta

Czy z 7d też "nie masz najmniejszych uwag"? :-)
    Sanders specjalnie dla Ciebie dzisiaj podłączyłem pod sigmę 7d(u mnie 7d jest dedykowane pod 300/2.8 ;-), resztę robię z 5dii) i ... nie mam najmniejszych uwag :-D.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Sanders specjalnie dla Ciebie dzisiaj podłączyłem pod sigmę 7d(u mnie 7d jest dedykowane pod 300/2.8 ;-), resztę robię z 5dii) i ... nie mam najmniejszych uwag :-D.
    Dzięki.Jak canon nie wypuści wkrótce nowej wersji 50/1,4 to przymierzę się do tej sigmy :smile:

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Testowałem obydwa i wybrałem sigmę (ważne:trafiony egzemplarz ) jest IMO lepszy optycznie. Co do AF to nie mam najmniejszych uwag z 5dmkII. Canon i nie tylko ma słabe 50 mm :-D.

Zdaniem Photozone, Sigma ma sporą dystorsję i winietę na FF, a ponadto: Unfortunately the lens suffers from residual spherical aberrations (focus shifts) when stopping down so accurate focusing can be tricky.
    Na zdjęciu można ten AF shift zobaczyć, jak się zmienia w zależności od długości ogniskowej.
    Czy potwierdziłbyś te zarzuty?
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów