No to z innego źródła (Canon DSLR Camera & Lens Reviews):
And to cut to the chase, the Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM Lens has proven very inconsistent for me in the focus accuracy department.
I have thrown out as many as 70% or more images from a single shoot of over 100 non-action, wide aperture shots because they were very OOF (Out of Focus). These were not even close-distance shots that are typically most challenging for shallow DOF lenses. The Sigma 50 delivers better results in very good light, but the percentage of salvageable shots is still not as high as expected.
Though a higher percentage of the mis-focused shots were front-focused, a significant number were back-focused as well. Therefore, focus calibration is not going to help this lens. Stopping down the aperture improves the keeper rate significantly - the resulting deeper DOF will include the subject much more frequently. APS-C sensor bodies (1.6x FOVCF) will have less trouble than full-frame bodies - the longer distances required for the 1.6x bodies to frame the scene identically will deliver greater mis-focus-hiding DOF.
The unreliable focus performance is a big disappointment, because otherwise, Sigma has delivered us a very nice lens in the 50mm f/1.4 EX DG HSM.
Nb. przytaczam te opinie, bo sam też przymierzam się do zakupu jakiejś pięćdziesiątki pod FF.
Pozdrówka
m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
Witold Gombrowicz
Focus shift to trochę inna rzecz niż w tym co podałeś teraz... w tej recenzji mowa o słabej celności AF, a jak wiadomo AF nie jest mocną stroną Sigmy (swoją drogą po kalibracji nie mam problemów z trafianiem, choć robię głownie portrety, więc mam czas żeby dobrze wycelować). A focus shift to przesunięcia wad AF tzn, raz FF innym razem BF - w zależności np czy robimy zdjęcie bliskiego obiektu lub czegoś w oddali. Niech mnie ktoś skoryguje jeśli się mylę :wink:
5D mark III, C.35/1.4L, S.85/1.4, S.14/2.8 // Oly XZ-1
no ja już coś podobnego miałem i nie wiedziałem co jest grane ale w innym systemie i tez z 50 mm (bodajże pentax) wszystkie foty tak do 5 metrów były ok, gdy obiekt był dalej niestety pojawiał się ohydny FF lub BF, czyżby to bolączka wszystkich 50-tek
Canon FF
Nie robię testów, takich jak na photozone.de i nie wiem w jakich warunkach były wykonane, tylko zdjęcia :-D. I mogę potwierdzać co widzę(kalibrowalne Eizo), a wiem co widzę bo już mam doświadczenie ;-) i do tego sporo szkieł przeszło przez moje ręce.
Sam test jest trochę sprzeczny gdyż dystorsja jest przeciętna (średnia)i wg mnie nie ma z nią problemu, podobnie jak z LoCA(o to Ci chodzi ?) jak podaje testujący :"The Sigma produces a moderate degree of barrel distortion (1.7%) on full format cameras." oraz "The problem is visible but although not overly disturbing at f/1.4 and at f/2 it is usually not field-relevant anymore."
Generalnie jestem bardzo zadowolony z tego egzemplarza szkła :-D i mogę z czystym sumieniem polecić.
Powiem również, że 2 lata wcześniej testowałem inny egzemplarz sigmy i wówczas był poważny problem z FF/BF i prawie się zniechęciłema później taka zmiana
., pozdrawiam.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tak to jest wyjaśnione (sprawdziłem) jak mówisz :-D.
Ostatnio edytowane przez koraf ; 06-09-2010 o 22:19 Powód: Automerged Doublepost
Hehe trochę odbiję od tematu, bo nie chcę zakładać następnego.
Jaki zestaw byście mi polecili
Canon 70-200 F4L USM + Canon 50mm F1.8 II ?
Lub
Sigma 50 F1.4 + Canon 430 EX II
Mam taki dylemat bo fotografuję praktycznie 50/50. Często wyskakuje nad jeziorko i fotografuję długimi ogniskowymi ptaki itp. A z drugiej strony także często lubię pstrykać portrety. Tą tanią 50 od Canona także się da robić przyzwoite foty z tego co widziałem.
Jak wy byście wybrali lubiąc to i to.
Na ptaki żaden ;-), 200mm to wg mnie za mało, min. 300-400 mm i to często bywa również za mało :-P.
Pierwszy zestaw jest bardziej uniwersalny :-D, ale o ptakach możesz niestety zapomnieć.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Do 70-200 możesz dokupić ext.1.4 i wtedy z bidą styknie.
Ostatnio edytowane przez koraf ; 06-09-2010 o 22:30 Powód: Automerged Doublepost
Akurat mnie taki zakres by spokojnie wystarczył.
Do czego C 70-200 F4 się najlepiej nadaje ?