Pokaż wyniki od 1 do 10 z 265

Wątek: Canon EF 50 mm f/1.8 II-opinie i zdjęcia

Mieszany widok

Domyślnie

te szkła tak mają.

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Jak dla mnie to ten obiektyw biorąc pod uwagę, ze kupowałem go jak jeszcze ceny były normalniejsze to naprawdę był cud miód malina, miał af, który to w dodatku nie tylko był ale przy odrobinie treningu i przyswojeniu sobie sposobu jego działania nadawał się do użycia co więcej mój przynajmniej egzemplarz był jak najbardziej używalny na f2 i mimo plastiku po 2 latach użytkowania się nie rozleciał. Sprzedałem bo w fotografii zarobkowej jednak nie czułem żebym mógł na nim polegać (chyba w dużej mierze przez to, że naczytałem się ile to rzeczy może w nim być bee) a teraz w sumie żałuję...
    Ostatnio edytowane przez KUBAwo ; 08-12-2011 o 12:01

Początki nałogu

Domyślnie

Canon 50/1.8 (mkI) vs C/Y Planar AE 1,4/50 - B(R)OKEH ;-)

Zrobiłem ot takie porównanie - bezcelowo, raczej jako ciekawostkę. Nie wiem czy to dobre miejsce, ale nie ma sensu tworzyć oddzielnego wątku testowego.

Aparat na statywie, tryb manualny, balans bieli automatyczny. Czasy otwarcia migawki ustawiane w odniesieniu do czasu na przysłonie 1,4 - 1/25s (czyli analogicznie dla f/1,8 - 1/15s itd). Ostrość ustawiana manualnie, dostrajana na LiveView.

Planar strzelał na f/1,4/2/2.8
    Canon na f/1,8/2,2/2,8

Exify powinny być.

Canona ustawiłem na f/2,2 ponieważ w moim egzemplarzu ustawienie na f/2 powoduje absolutnie minimalny ruch przysłony czego nie widać w bokeh - ot taki szkopuł ze starszą wersją 50tki 1.8. Od 2,2 wzwyż przymyka sie juz tak jak trzeba.

Pierwsza seria to ostrość ustawiana na odległość 1,5m (etykieta butelki).
    Druga seria - statyw w tym samym miejscu co w serii pierwszej, na obiektywach stawiona odległość ogniskowania 0,6m i strzelone na danych przysłonach.

Pliki wyjściowe uzyskane z DPP, neutral, ostrość 3, reszta parametrów zero.

najpierw ogniskowanie 1,5m

Planar 1,4
    Canon 1,8

Planar 2
    http://img221.imageshack.us/img221/200/planar15m2.jpg
    Canon 2,2

Planar 2,8
    Canon 2,8

ogniskowanie 0,6m

Planar 1,4
    Canon 1,8

Planar 2
    Canon 2,2

Planar 2,8
    Canon 2,8

Planar 2,8 crop 100%
    Canon 2,8 crop 100%

Na cropach widać że coś dziwnego dzieje się wewnątrz rozmytych punktów świetlnych u Canona (sytuacja ta powtarza się na wszystkich przysłonach) - jakieś takie okręgi powstają - punkty świetlne rozmywane przez planara są "czyściutkie" w środku.
    5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm

Uprawnienia umieszczania postów