Pokaż wyniki od 1 do 10 z 265

Wątek: Canon EF 50 mm f/1.8 II-opinie i zdjęcia

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    na f/1.8 "bokeh" szkła nie ma nic do gadania - będzie pełna dziura - idealnie okrągły otwór - to samo, co w 50/1.4 @ f/1.4 - przysłona nie drgnie i nie "pokroi" bokehu pięcioma listkami
    Nie bardzo rozumiem o co chodzi w tym, co napisales. Co ma Twoja uwaga, do tego co napisalem? To, ze schowana przyslona w pelni otwartym szkle nie generuje "tła", to wiadomo, bo pierscien obudowy szkla zawsze jest idealnie kragly. Ale co ma to do tego co napisalem?

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    A bokeh raz jest ok, raz nie Wszystko zalezy co mamy w tle. To jedno, pelen kadr na 1.8
    Napisalem, ze czasami tło 50 1.8 jest niezbyt ladne, a czasami jest ok. Tyle. A zdjecie bylo tylko przykładem, zdjecia zrobionego tym szkłem. Akurat mam wiele zdjec na F2, F2.2 i tam takze zalezy od struktury obrazu poza GO. Bez wzgledu czy zostało to przefiltrowane przez zarypiscie okrągły pierscien, w ktorym "chowa sie" przysłona 'wide open', czy na F2.2 gdzie zostało to poszatkowane 5-cioma liściami.

50/1.8 to swietne szklo, ma dwie wady - AF i straszna nieszczelnosc. Reszta naprtawde ok. Ostatnio zrobilem nawet powrownanie z SMC Takumar 50/1.4 majacy piekne nieostrosci GO - zaskoczylo mnie to bardzo, bo zobaczylem, ze dalej 50/1.8 daje rade pod tym wzgledem (porownywalem pod katem "rozmycia" tła)

http://img810.imageshack.us/img810/6286/img8148pa.jpg
    Identyczny kadr (robione w tym samym czasie) mam jeszcze w F1.4 z takumara smc 50/1.4, jak ktos chce to go uploaduje jak bede w domu dla porownania (bo w koncu, Takumar 50 to legenda "bokehu").
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 12-06-2011 o 23:11

Uprawnienia umieszczania postów