Ja też swego czasu polowałem na I wersję, ale z dostępnością było krucho. A jak już się pokazała (na Allegro) to okazało się, że sprzedający życzy sobie za nią dwukrotność wersji II. Jako że były to moje początki z lustrzanką, to byłem oszołomiony jakością sampli z 50-tki. Naczytałem się też różnych wypowiedzi na tym forum i stwierdziłem, że nie ma sensu przepłacać. Do dziś nie żałuję - jak już większość przedmówców wspominała - za te pieniądze to wspaniały obiektyw. Nie rozumiem tylko tych, którzy narzekają na dzwięk "wiertarki". Moim zdaniem to spora przesada. Fakt - nie miałem do czynienia nigdy z żadnym drogim szkłem z czerwonym paskiem - pewnie są ciche, ale zapewniam, że gdybym miał wydać na obiektyw kilka tysięcy złotych i miałby on wydawać takie same dźwięki - itak by mi to nie przeszkadzało.
Podejrzewam że są sytuacje (ślub???) gdzie ten dźwięk może być irytujący/rozpraszający/wkurzający, ale nie jestem zawodowcem i raczej w przyszłości mi to nie grozi (wkurzałaby mnie praca z ludźmi :-D)
Podsumowując - kup to szkło i ciesz się zdjęciami.