Strona 6 z 25 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 265

Wątek: Canon EF 50 mm f/1.8 II-opinie i zdjęcia

Mieszany widok

Domyślnie

Fancik, myślę, że najlepiej będzie jakbyś wstawił swoje sample w pełnej rozdzielczości To rozwieje wszelkie problemy + będziesz wiedział na czym stoisz, tj. czy mydlany obiektyw, czy źle nastawiana ostrość

Domyślnie

mimo wszystko bardzo sie do niego przekonuje..
    czuje ze niedlugo zawita na moim body
    a jak przy zakupie? duzo mydlanych odpadow?
    Canon 500D + Sigma + revuenon + Falcon 8mm
    FACEBOOK

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomaj_wrz Zobacz posta
    mimo wszystko bardzo sie do niego przekonuje..
    czuje ze niedlugo zawita na moim body
    a jak przy zakupie? duzo mydlanych odpadow?
    Generalnie to jakiegoś strasznego rozrzutu nie ma. Przynajmniej jak ja sprawdzałem to wszystkie sztuki były bez ff/bf a co do ostrości to jakieś różnice były na ale to też raczej marginalne co oczywiście nie znaczy, że nie warto przetestować obiektywu przed zakupem

Awatar generau
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Ernest_DLRS:

pięknie! zwłaszcza pierwsze foto

siudym:

Skąd teoria o lepszej pracy pod światło 50/1.8? możesz to jakoś potwierdzić? bo np. to porównanie: http://photo.net/equipment/canon/ef50/ mówi co innego.
    Ostatnio edytowane przez generau ; 03-06-2011 o 12:20
    5d

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ernest - swietne zdjecia, widac w dobrych rekach to szklo nagle staje sie lepsze niz w opiniach

A bokeh raz jest ok, raz nie Wszystko zalezy co mamy w tle. To jedno, pelen kadr na 1.8

Cytat Zamieszczone przez generau Zobacz posta
    Ernest_DLRS:

pięknie! zwłaszcza pierwsze foto

siudym:

Skąd teoria o lepszej pracy pod światło 50/1.8? możesz to jakoś potwierdzić? bo np. to porównanie: http://photo.net/equipment/canon/ef50/ mówi co innego.
    Widzialem ten test. Wogole kadr z oknem i sloncem widac nie jest obiektywny, wyglada jakby zdjecie z 50/1.4 mialo mniej slonca w oknie (za murkiem), a z 50 1.8 II wiecej w oknie.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ernest_DLRS Zobacz posta
    Zawsze robię na 1.8
    Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    A bokeh raz jest ok, raz nie Wszystko zalezy co mamy w tle. To jedno, pelen kadr na 1.8
    na f/1.8 "bokeh" szkła nie ma nic do gadania - będzie pełna dziura - idealnie okrągły otwór - to samo, co w 50/1.4 @ f/1.4 - przysłona nie drgnie i nie "pokroi" bokehu pięcioma listkami
    pozdro.,
    m.

Początki nałogu

Domyślnie

50/1.8 ehh, miałem wersję mk I. Sprzedałem. Żałuję jak jasna chol**a. Mam nadzieję że 50/1.4 godnie go zastąpi i nie rozwali się w nim AF. Jeżeli chodzi o bokeh to imo jest jak najbardziej ok do f/2.8, a jak się przymyka bardziej to chyba nie bardzo nam zależy już na boke więc..;-) tutaj dwa przykłady na f/2.2.

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    na f/1.8 "bokeh" szkła nie ma nic do gadania - będzie pełna dziura - idealnie okrągły otwór - to samo, co w 50/1.4 @ f/1.4 - przysłona nie drgnie i nie "pokroi" bokehu pięcioma listkami
    Nie jest to prawda. Na pełnym otworze przesłona nie ma wpływu na bokeh, ale on zależy od konstrukcji optycznej i nie jest jednakowy dla wszystkich szkieł na pełnej dziurze.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Nie jest to prawda.
    to jest prawda. na pełnej dziurze przysłona nie drgnie i nie "pokroi" bokehu - a właśnie jej 5 listków w 50/1.8 jest uważane za największą wadę wpływającą negatywnie na bokeh w tym szkle.

natomiast to, że bokeh zależy także od ogólnej konstrukcji obiektywu to inna piosenka.
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    Nie bardzo rozumiem o co chodzi w tym, co napisales. Co ma Twoja uwaga, do tego co napisalem? To, ze schowana przyslona w pelni otwartym szkle nie generuje "tła", to wiadomo, bo pierscien obudowy szkla zawsze jest idealnie kragly. Ale co ma to do tego co napisalem?

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Napisalem, ze czasami tło 50 1.8 jest niezbyt ladne, a czasami jest ok. Tyle. A zdjecie bylo tylko przykładem, zdjecia zrobionego tym szkłem. Akurat mam wiele zdjec na F2, F2.2 i tam takze zalezy od struktury obrazu poza GO. Bez wzgledu czy zostało to przefiltrowane przez zarypiscie okrągły pierscien, w ktorym "chowa sie" przysłona 'wide open', czy na F2.2 gdzie zostało to poszatkowane 5-cioma liściami.

50/1.8 to swietne szklo, ma dwie wady - AF i straszna nieszczelnosc. Reszta naprtawde ok. Ostatnio zrobilem nawet powrownanie z SMC Takumar 50/1.4 majacy piekne nieostrosci GO - zaskoczylo mnie to bardzo, bo zobaczylem, ze dalej 50/1.8 daje rade pod tym wzgledem (porownywalem pod katem "rozmycia" tła)

http://img810.imageshack.us/img810/6286/img8148pa.jpg
    Identyczny kadr (robione w tym samym czasie) mam jeszcze w F1.4 z takumara smc 50/1.4, jak ktos chce to go uploaduje jak bede w domu dla porownania (bo w koncu, Takumar 50 to legenda "bokehu").
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 12-06-2011 o 23:11

Strona 6 z 25 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów