Za 250-300zł ryzyko praktycznie żadne pod warunkiem, że sprawny mechanicznie![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Tez zaryzykowałem na Alle... niecałe 300 PLN, bez żadnych problemów FF/BF.
Ale z was ryzykanci nie ma co![]()
prosiłbym o rzeczowe wypowiedzi
czy ktoś może się "przejechał" na tym szkiełku.
chodzi mi tu jakie wady może mieć, czy może nam się trafić obiektyw z "zezem"skoro można kupić używany za 250-300 kilkuletni.. to czy warto ryzykować skoro za 398zł mamy nowy...:-|
http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.
To zależy, jak trafi się używka w idealnym stanie za ok. 200zł to się opłaca ale jakbym miał płacić za używkę w idealnym stanie 300-350zł to nawet bym się w to nie bawił...
Używałem w sumie 5 sztuk tego szkła.
Mam obecnie drugi swój. Pozostałe to były u mnie przelotem przez jakiś czas od znajomych. Nie zauważyłem jakiś diametralnych różnic pomiędzy nimi. Może też dlatego, że za bardzo nie szukałem ich. Ale typowego pudłowania nie było.
Obecnie widzę, że jest trochę tego sprzętu na Allegro.
Może nie przejechał, ale miał mały problem. Urwał się jakiś lut, czy zabezpieczenie przylutowanego kabelka w formie niebiesko-zielonej żywicy i dostało się to coś pod soczewkę. Rozmiar miało konkretny bo jakieś 7 mm.
Nie mam jak to powiedział klasyk "zdolności manualnych ręki", ale jak przeanalizowałem ile może mnie kosztować wysyłka do serwisu, a ile używany obiektyw to uznałem że zaryzykuję samodzielną naprawę. Skończyło się na kupnie małych wkrętaków, wykręceniu "dupki" i tylnej soczewki. Syf był właśnie pod tą soczewką.
Po naprawie działa jak wcześniej i nie było potrzeby ponownej kalibracji.
miałem i bardzo chwaliłem - był ostrzejszy od mojej obecnej 50/1.4.
trzeba tylko pamiętać, że - ze względu na AF - jest to obiektyw wyłącznie do scen dość statycznych.
50/1.4 też zresztą w sporej części taki jest... :-|
zależy od Twojej własnej polityki i tego, czy umiesz sam sprawdzić szkło używane.
poza tym używane 50/1.8 mk.II też są różne - mój miał chyba 15 lat i był idealny (wersja II z plastikowym mocowaniem i bez okienka odległości), ale był "made in japan". to co dzis się sprzedaje jako 50/1.8 mk.II to "made in malaysia" czi inny "tailand" (chyba nawet jest kilka wersji), więc dobrze jest też i na to zwrócić uwagę.![]()
pozdro.,
m.
Dlaczego zdecydowaliście się na Canon EF 50 mm f/1.8 II ?
cena ?
rozmycie ?
brak alternatywy na rynku podobnej jakości w cenie ?
czy jest jeszcze jakaś jasna portretówka w podobnej cenie ?
http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.