Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: jest jakis uniwersalny ob. do cyfry i analagu????

Domyślnie jest jakis uniwersalny ob. do cyfry i analagu????

Witam all users;-)
    Mam wielką prośbe Czy moglibyscie mi polecic jakis "mily" obiektyw ktory by sprawdzal sie conajmniej przyzwoicie zarowno w cyfrze jak i w analogu???
    Mam d20 i analogową 5. Na obiektyw moge wydac ok 2000zl.
    Z forum wyczytalem hmmm...wrecz znakomite opinie o tamronie 28-75/2,8
    I chyba sie do niego przekonalem z jednym ale tylko czy tak samo dobrze bedzie sprawdzal sie w analogu???

Moze pstrykal ktos ta optyka zapieta pod analog???
    A moze kupic zupelnie inne szkielko np: canon 24-85/3,5-4,5?(troszke ciemny:sad: )
    Byl bym wdzieczny za jakies opienie:-D
    Pozdrawiam

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Azazel[ck]
    Z forum wyczytalem hmmm...wrecz znakomite opinie o tamronie 28-75/2,8
    I chyba sie do niego przekonalem z jednym ale tylko czy tak samo dobrze bedzie sprawdzal sie w analogu???
    Pozdrawiam
    Mam ten obiektyw do użytku z analogiem (Elan 7) i cyfrą (350D). Koszmar był wówczas jeżeli poproszony przez znajomych/rodzinę o uwiecznienie jakiegoś wydarzenia brałem na wszelki wypadek dwa systemy i wtedy zaczyna się odkręcanie, przykręcanie, zakładnie, zdejmowanie, rąk do tego brakuje...
    Dlatego teraz biorę tylko jeden aparat w zależności od okoliczności i lokum, bo w ciasnych pomieszczeniach czasami brak szerokiego kąta w połączeniu tego tamrona z cyfrą.
    ELAN 7 | 350D + kit | Tamron 28-75/2.8 | Canon 50/1.8 | Sigma 70-300 APO MS II |

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Juzer
    Koszmar był wówczas jeżeli poproszony przez znajomych/rodzinę o uwiecznienie jakiegoś wydarzenia brałem na wszelki wypadek dwa systemy i wtedy zaczyna się odkręcanie, przykręcanie, zakładnie, zdejmowanie, rąk do tego brakuje...
    Dlatego teraz biorę tylko jeden aparat w zależności od okoliczności i lokum, bo w ciasnych pomieszczeniach czasami brak szerokiego kąta w połączeniu tego tamrona z cyfrą.
    Dlatego też uważam, że trudno w tym przypadku o uniwersalne szkło do cyfry i analoga. Ze względu na brak szerokiego kąta Tamrona dobrze uzupełnić kitem, tak jak zresztą masz w stopce.
    Ja z kolei używałem i używam 24-85 w analogu. Na cyfrze jest trochę bardziej uniwersalny od Tamrona, bo jednak daje leciutko szeroki kącik widzenia (odpowiednik ogniskowej 38mm), ale i tak uzupełniłem go Sigmą 18-50/2,8
    Generalnie jak się chce mieć jakiś szeroki kąt na cyfrze to każde szkło 24/28mm trzeba jednak uzupełnić czymś od 17-18mm.

Pozdrowienia,
    Tomek
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 18-11-2005 o 10:24

Domyślnie

Mam 18-50 wiec o uzupelnienie sie nie martwie =] Chodzi mi o to czy ten Tamron bedzie sobie radzil w analogu ? ( co z brzegami kadru ... )
    www.dwiewieze.pl
    2 x BODY + kilka słoików

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Azazel[ck]
    Mam 18-50 wiec o uzupelnienie sie nie martwie =] Chodzi mi o to czy ten Tamron bedzie sobie radzil w analogu ? ( co z brzegami kadru ... )
    Cóż, nie miałem go. Wydaje mi się jednak, że będzie się dobrze sprawował, bo zakres ogniskowych sugeruje raczej jego zastosowanie w analogu i pod tym kątem chyba był projektowany. Potem dorzucono dodatkowe powłoki, literki DI i dzięki temu ładnie się sprawuje również na cyfrze.
    Sporo też czytam i nie spotkałem się, aby ktoś na niego narzekał (oprócz nietrafionych egzemplarzy, bo podobno jest rozrzut jakosciowy).
    Spróbuj jeszcze poszukać/zapytać na grupie pl.rec.foto
    http://groups.google.com/group/pl.re...l&lr=&ie=UTF-8
    lub poczekaj, może tutaj ktoś wrzuci jakieś sample lub link.

Pozdrowienia,
    Tomek

Domyślnie

Wielkie Dzieki za info
    Troszke mi rozjasniles w głowie8)
    Wydaje mi sie, ze na moje potrzeby ten tamronik bedzie the best8)
    Pozdrawiam
    www.dwiewieze.pl
    2 x BODY + kilka słoików

Uprawnienia umieszczania postów