Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: adapter m42 + canon 7d - nie działa albo.. jak uruchomić

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar polon
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie adapter m42 + canon 7d - nie działa albo.. jak uruchomić

Witam,

mam zwykły adapter m42, bez potwierdzenia. Podłaczyłem go do mojego 7d i nie działa, obraz czarny na live view, w wizjerze też nie ma obrazu z obiektywu.
    Działanie takiego mechanizmu trzeba włączyć gdzieś w menu? jak to uruchomić?

z góry dzięki za pomoc

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Moze trzeba zdjąc dekielek z obiektywu?
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

nie wiem czemu ale włączyłem pare razy aparat i teraz jest ok
    a dekielek miałem zdjęty
    cheers

Coś już napisał Awatar rsuhy
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

moze pierścien przysłony był ustawiony na duże f

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

mm, też nie, przesłone mialem otwartą, sprawdzałem to za pierwszym razem.. no nieważne

ale jest inny problem - ekspozycja 0 jest bardzo ciemna, dopiero +3 jest właściwą ekspozycją, wiecie jak to naprawić? - strzelam co prawda w trybie manualnym , ale autoiso bym nie pogardził

Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Czarny wizjer, jesli zdjęty dekielek, to moze być tylko podniesione lustro. Jeśli próbowałes w LiveView i nie było obrazu w wizjerze, to normalne. jesli nie było obrazu LiveView, to może był właczony jakis tryb w CN.F o ktrym nam nie napisales.
    Kłopoty z pomiarem swiatła przy szkłach na m42 to rzecz naturalna. Ja mam zazwyczaj +2 na Heliosie 44m, a na Zenitarze 16mm korekcja zwykle około +2/3EV
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.

---Moje zdjecia na FB---

Dopiero zaczyna Awatar Janeq_2010
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Czarny wizjer, jesli zdjęty dekielek, to moze być tylko podniesione lustro. Jeśli próbowałes w LiveView i nie było obrazu w wizjerze, to normalne. jesli nie było obrazu LiveView, to może był właczony jakis tryb w CN.F o ktrym nam nie napisales.
    Kłopoty z pomiarem swiatła przy szkłach na m42 to rzecz naturalna. Ja mam zazwyczaj +2 na Heliosie 44m, a na Zenitarze 16mm korekcja zwykle około +2/3EV
    Sorry Dinderi, nie zrozumialem.
    W stosunku do jakiego pomiaru stosujesz te korekty (+2EV i +2/3EV). Jak pisze ponizej swiatlomierz wbudowany pokazuje przeslone 00 (bo nie widzi obiektywu EF lub EF-S. Czy mierzysz zewnetrznym swiatlomierzem i to do tego dalej robisz korekte?
    Pozdr, JK

Początki nałogu Awatar korona-pl
    Miasto
    Kraków, PL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janeq_2010 Zobacz posta
    W stosunku do jakiego pomiaru stosujesz te korekty (+2EV i +2/3EV). Jak pisze ponizej swiatlomierz wbudowany pokazuje przeslone 00 (bo nie widzi obiektywu EF lub EF-S. Czy mierzysz zewnetrznym swiatlomierzem i to do tego dalej robisz korekte?
    Pozdr, JK
    Czytałeś instrukcję? Jak wg. Ciebie działa światłomierz w body?
    pozdrawiam
    Jacek

nie karmię troli...

Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janeq_2010 Zobacz posta
    Pozdr, JK
    W aparacie jest taka funkcja jak 'korekt ekspozycji'. Pozwala ona na podniesienie albo obnizenie ekspozycji w stosunku do automatycznych wskazań światlomierza. Jeśli ustawimy sobie + 1 EV, to aparat ustawi ekspozycje na to co mówi swiatłomierz +1 EV. Czyli np. zmierzy, ze przy ISO 200 trzeba ustawić 1/125s f/5,6 wiec z ustawioną korektą +1EV naswietli matryce z ekspozycja np. ISO200 1/125s f/4.
    Pomiar swiatła w aparacie następuje poprzez obiektyw. Dlatego fotografując z obiektywami m42 mamy de-facto do wyboru, albo tryb połautomatyczny z priorytetem przyslony (Av) - nastawiamy przyslone w obiektywie, a aparat na podstawie pomiaru ilosci swiatla wpadajacego przez obiektyw dobierze czas naświetlenia, albo w trybie wpełni manualnym (M), kiedy to my okreslamy czas w body i przysłone na obiektywie.
    Czasami ze szkłami na m42 bywa tak, że swiatlomierz wskazuje inne niz prawidłowe parametry naswietlenia. Dlatego trzeba wprowadzac korektę. Dla w/w Heliosa to bywa nawet 2 EV. Po prostu, trzeba nauczyc się, ze z takimi szklami trzeba bardziej myslec przy robieniu zdjeć.

I ostatnie. Światłomierz w aparacie nie potrzebuje nastaw przysłony lub czasu otwarcia migawki, żeby zmierzyc ilośc światła. Dlatego moze być wyswietlane 00 a i tak pomiar bedzie prawidłowy.

---Moje zdjecia na FB---

Dopiero zaczyna Awatar Janeq_2010
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie współpraca M42 z Canonami EOS 40D i EOS 5

Witam, jeszcze raz wraca temat M42,

Jak pisałem wszystko wyjaśniło się i obiektywy M42+adapterM42/EF działają OK z moim Canonem 40D. Tu jest super i już,

...ale z tymi samymi obiektywami M42+adapterM42/EF nie chce współpracować Canon EOS 5 (analogowy) aż nie mogę uwierzyć?!

Czy w "5"ce jest coś co przeoczyłem? Może to znowu moja "wpadka"?

Pozdr, Janek

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów