Dzięki wielkie![]()
Dzięki wielkie![]()
Canon 20D; Kit; C50 f/1.8; C 100 f/2.0; C 70-200 f/4L
Witam,
dołączę sie do pytania kolegi - jednak troszke je rozwinę. Jeżeli nie KENKO x2 to może CANON x2 ? Wiem, że to nie temat tego pytania, ale skoro mowa o konwerterach ??
Też mam 85/1.8, ale poza tym jeszcze 55-250, na wakacyjne wyjazdy jest OK, ale często jednak brakuje ogniskowej, chciało by sie bliżej
Wiem, że 55-250 mam na długim końcu słabsze światło, ale w dzień przy dobrym słońcu powinno być chyba do przyjęcia ??
Pozdrawiam,
J.
Generalnie tc2x wyraźnie degradują obraz. No i znacznie przyciemniają. Z 55-250 nie licz na działanie AFa.
Podpinam się do zapytania, jeśli chodzi o działanie Konwertera Canona 2x z 70-200 f/4 nonIS?
I to samo z kenko 2x? Bo wiem, że 1,4x obydwa działają idealnie.
Witaj.Nie wiem jaka masz puszke ale przy extenderze Canona robi Ci sie ciemno f8 a to znaczy ze jak nie masz serii 1 D-ynek to pozostaje ostrzenie manualne.Niektorzy zaklejaja styki i ponoc AF dziala.U mnie na 70-200 dziala ok choc troche zwalnia ale na 400/5.6 to tylko manual.Zreszta to juz ciemnica-f.11Pozdrawiam
Canon 1D Mk II, Canon 3000N,Canon 400/5.6L,Canon 70-200/2.8L,Canon 17-40/4 L,Sonnar 180/2.8,Manfrotto 055 PROB,M.468,Jobu Jr.Gimbal,Lowepro Mini Trekker,Lowepro 5AW,Lowepro 3 AW + zero umiejetnosci - ale sie staram.
Mam kenko dgx x2 podpinam najczęściej do 70-200 f4 is i af działa, co prawda wolniej i dokładniej z bocznymi punktami ... ale jest OK!
Nie wiem czy to normalne ale czasem światło pokazuje max 5.9 lub 6.3 (powinno być 8)
http://www.speedyshare.com/files/27795977/_MG_8775.rar to ostatnio dodawałem gdzieś na forum ostrość ustawiana na gałąź po prawej ... jak dla mnie to niezauważalna strata w obrazie
Chciałem podzielić się moim doświadczeniami z Kenko PRO 300 1.4x. Miałem ten konwerter i używałem go z obiektywem Canon 70-300 IS USM. Od razu powiem że niestety ale przy tym obiektywie to jedna wielka kicha - dlatego jeżeli ktoś z Was ma zamiar kupić taki konwerter to najpierw sprawdźcie kilka spraw. Po pierwsze przekłamania są w EXIF - aparat nie widzi tego konwertera więc wszystkie parametry odnośnie ogniskowych i przesłony są błedne - to oczywiście można przeżyć - po drugie przy moim obiektywie AF praktycznie na 10 razy raz ustawiał ostrość poprawnie i wogóle miał bardzo duże problemy z AF - praktycznie jeżeli słoneczko schowało się za chmurki można było o nim zapomnieć. Przy fotografoaniu ptaków lub zwierząt totalna porażaka - AF nie był w stanie szybko ustawić ostrości przez co dużo kadrów się traciło. Ogólnie z tego co zapamiętałem to tylko wysywanie się obiektywu na max i min ogniskową w poszukiwaniu ostrości. Proponuje Wam przed zakupem zrobienie testów z Waszym obiektywem - ale raczej w warnkach średnich i jakiś mało kontrastowych obiektów - bo potem rozczarowanie. Pamiętajmy także ża taki konwerter zabiera dużo swiatła więc przy moim F5,6 od razu miałem po założeniu nim F8. Od momentu gdy go zdjąłem z obiektywu jest o niebo lepiej o przybliżenie wcale nie jest aż tak oszałamiające.
To co napisałem tyczy się obiektywu Canon 70-300 IS USM i Kenko 1.4x 300PRO. Prawdobodobnie w innych obektywach sprawa może sie przedstawiać zupełnie inaczej, nie wiem i nie sprawdzałem daltego miejcie to na uwadze. I jeszcze jedno aby było jasne - nie piszę tutaj o samym konwerterze tylko o jego wspołpracy w obiektywm - aby było jasne.
Prawdopodobnie piszesz o starej wersji konwerterów Kenko, ponieważ:
"Obecność Kenko TelePlus PRO 300 2.0x DGX, TelePlus MC7 AF 2.0X DGX i TelePlus MC4 AF 1.4x DGX jest obecnie rejestrowana w danych EXIF (czyli podawana jest dokładna ogniskowa i wielkość otworu przysłony), ułatwione jest również dobranie ustawień odpowiednich dla danej sytuacji oświetleniowej. Poza tymi czynnikami, nowe telekonwertery TelePlus nie różnią się od swoich poprzedników z serii DG."
cytat pochodzi z artykułu ŚwiatObrazu.pl.
Poza tym, kiedyś trafiłem na Kenko Teleplus teleconverters 2x and 3x Review.
Polecam lekturę - ciekawe wnioski... ;-)
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
nie wiem jakie kenko robi TC obecnie ale ja mam wersje 1.4x tele plus pro 300
i aparat go nie "widzi"
przy obiektywie 1.4 po podpięciu TC aparat dalej wskazuje 1.4 - choć oczywiście wydłuża odpowiednio czas
tak samo jest przy zoomie 5.6
po podpięciu TC dalej wskazuje 5.6 i AF działa
choć żeby cokolwiek złapał musi być naprawde jasno - słoneczny dzień
KENKO TELEPLUS DGX & DG SERIES
Jeśli nie masz dopisku DGX, to masz starą wersję i ten typ tak ma.
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."