Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Wątek: Konwerter Kenko, tylko jaki...?

Coś już napisał Awatar fafinek

Domyślnie

Czyli okazuje się, że na dobrą sprawę jeśli już, to 70-200 (f/4) + jakiś 1,4x. To jest jeszcze do ogarnięcia. I wtedy wychodzi nam 280mm na długim końcu. W przypadku 2x byłoby to jakże kuszące 400mm, tylko za jaką cenę, mianowicie światła - f/11? Nie uśmiecha mi się to za bardzo... A co jeśli chodzi o tę samą eLę i crop 100% po wykonaniu zdjęć? Jak to sie ma z jakością w porównaniu do konwertera? Wtedy jeśli dobrze myślę, mamy 320mm, po przemnożeniu przez 1.6.

Zablokowany

Domyślnie

a wracając to samego TC 1.4

to wg mnie - mając przyzwoice duża ilość pixeli - np 50 D - lepszy efekt daje zrobienie zdjęcia i wykadrowanie o mnoznik 1.4 niz założenie TC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mały głód Zobacz posta
    a wracając to samego TC 1.4

to wg mnie - mając przyzwoice duża ilość pixeli - np 50 D - lepszy efekt daje zrobienie zdjęcia i wykadrowanie o mnoznik 1.4 niz założenie TC

Wykadrowanie o ile się nie mylę (w przypadku cropa 100%) jest o mnożnik 1.6, tak jak wspomniałem w poście wcześniej. Osobiście używam 550d, który włada liczbą 18mpx na matrycy, jest to zarówno wada, jak i zaleta uważam. Chętnie porównam sample wykadrowane z tej samej ogniskowej z mojego cropa, a ktoś z TC przykładowo 1,4 wtedy można dyskutować dalej jak to wygląda w praktyce

Zablokowany

Domyślnie

dobra
    sytuacja jest nastepująca

aparat - 40 D

TC - kenko 300 pro 1.4

szkło - 50 / 1.4

przysłona dla obu zdjęć - 4.5

jedno ze zdjec jest wykonane z TC - drugie - bez

to bez TC zostało wykadrowane o współczynnik 1.4 czyli do długości 2777 pix
    potem zinterpolowane do wielkości 3888 tak aky oba pliki mmiały tą samą wielkość

po czym z obu plików wyciałęm mniej wiecej podobny kadr - 1:1

ktory je który ?
    i kóry ma lepszą ostrosć ? :>

http://www.voila.pl/070/uey4s/index.php?get=1&f=1

http://www.voila.pl/074/opla6/index.php?get=1&f=1

Domyślnie

2 to crop :P?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie Odp: Konwerter Kenko, tylko jaki...?

Witam. Ma ktoś z Was może przyklady/spostrzeżenia jak działa tc 1.4 z tamronem 70-300 vc usd?

Bywalec
    Miasto
    Gliwice

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    http://emoty.blox.pl/resource/414.gif KENKO TELEPLUS DGX & DG SERIES

Jeśli nie masz dopisku DGX, to masz starą wersję i ten typ tak ma.

Pozdrówka!
    Opisy sobie, a działanie sobie... . Mam TC Kenko 1.4x TELE PLUS PRO 300 DG (poprzednia wersja, jeszcze nie DGX). I po podpięciu EF 70-200/4 L IS, ustawieniu na max ogniskową i max otwór przysłony - w EXIFIE mam 280 mm i F 5,6, czyli chyba jednak wersja DG też przenosi info o ogniskowej i przysłonie z założonym TC. No, chyba, że DGX podaje to w jakiejś innej formie...

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Cytat Zamieszczone przez Voyager70 Zobacz posta
    Opisy sobie, a działanie sobie... . Mam TC Kenko 1.4x TELE PLUS PRO 300 DG (poprzednia wersja, jeszcze nie DGX). I po podpięciu EF 70-200/4 L IS, ustawieniu na max ogniskową i max otwór przysłony - w EXIFIE mam 280 mm i F 5,6, czyli chyba jednak wersja DG też przenosi info o ogniskowej i przysłonie z założonym TC. No, chyba, że DGX podaje to w jakiejś innej formie...
    Warto zwrócić uwagę na to z jakim obiektywem się łączy konwerter. Być może w przypadku obiektywów z dodatkowymi stykami dla konwertera będziemy mieli skorygowane wartości. A używając obiektywów nie przystosowanych do używania konwerterów uzyskamy dane w EXIF-ie bez korekcji.
    Przy okazji od pewnego czasu zastanawiam się, czy te konwertery mają w ogóle układy logiczne, czy to po prostu obiektyw przy zwarciu dodatkowych styków odwala całą robotę - patrz Canon EF lens mount - Wikipedia, the free encyclopedia
    R3 + RF85LDS

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez fafinek Zobacz posta
    Czyli okazuje się, że na dobrą sprawę jeśli już, to 70-200 (f/4) + jakiś 1,4x. To jest jeszcze do ogarnięcia. I wtedy wychodzi nam 280mm na długim końcu. W przypadku 2x byłoby to jakże kuszące 400mm, tylko za jaką cenę, mianowicie światła - f/11? Nie uśmiecha mi się to za bardzo... A co jeśli chodzi o tę samą eLę i crop 100% po wykonaniu zdjęć? Jak to sie ma z jakością w porównaniu do konwertera? Wtedy jeśli dobrze myślę, mamy 320mm, po przemnożeniu przez 1.6.
    to dość proste obliczenia

70-200/4 + C1.4 zmienia jasność o 1EV co daje = f5.6
    70-200/4 + C2.0 zmienia jasność o 2EV co daje = f8.0, osiem! a nie f/11 ceną jest światło f/8 i sporo aparatów takie światło ogarnia bez problemu.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 04-11-2013 o 10:54
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Bywalec
    Miasto
    Gliwice

Cytat Zamieszczone przez adawro Zobacz posta
    Przy okazji od pewnego czasu zastanawiam się, czy te konwertery mają w ogóle układy logiczne, czy to po prostu obiektyw przy zwarciu dodatkowych styków odwala całą robotę - patrz Canon EF lens mount - Wikipedia, the free encyclopedia
    DGX mają procesor... - "Kenko, znany producent akcesoriów tego typu, zaprezentował właśnie trzy nowe konwertery z serii DGX przeznaczone dla aparatów z mocowaniem Canon EF oraz Nikon AF. Są to modele wyposażone w procesor, który przekazuje do aparatu informacje o aktualnej ogniskowej obiektywu i wartości przysłony. Dane te są zapisywane w metadanych EXIF. Mechanicznie i optycznie nowe telekonwertery nie różnią się od poprzedniej serii DG." - cyt. z •• Kenko - telekonwertery - seria DGX - PRO 300 AF 2.0x DGX - MC4 AF 1.4x DGX - MC7 AF 2.0x DGX - www.wyobrazsobie.pl
    A mój "staruszek DG" i tak się melduje, choć może to faktycznie zaleta konkretnego obiektywu...?

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów