A ja bym proponował Tamrona 28-75 f/2.8 lub Tamrona/Sigme 17-35 f/2.8-4(te ostatnie pierońsko trudno dostępne, sigma ponoć gorsza ale ma HSM) do 5d - rozwiązanie co prawda budżetowe, ale skuteczne.
Choć ja, zapalony fotoreporter osobiście wybrałbym Canona 17-40 f/4 "L" ze względu na jakość wykonania i USM.

Jeśli wolisz stałoogniskowe, to minimalistycznym zestawem będą wyżej wymieniona sigma 20 f/1.8 i 85 f/1.8 (a na 50 f/1.4 już nie starczy pewnie)

Myślę że najbardziej odpowiednim zestawem dla Ciebie do 5FD będzie właśnie Tamron 28-75 (pokryje ten sam zakres ogniskowych co 17-50 na cropie), jakaś jasna stałka typu 85mm f/1.8 lub 50 f/1,4 oraz, jeśli fundusze pozwolą, Canon 70-200 f/4 "L".

Co do lamp błyskowych - jeśli lubisz błyskać kilkoma lampami na raz i Ciebie na to stać, nie sprzedawaj ich tylko kup wyzwalacz radiowy - ot choćby Photix tetra czy jak tam się zwie.

ps. Jeśli myślisz, że zamiana amatorskiego korpusu na bardziej pro, radykalnie zwiększy jakość/wygląd/profesjonalizm Twoich zdjęć to zapomnij. Widywałem zdjęcia osób co przesiadły się z d80 na 5d "żeby robić śluby" - z litości nazwiska pominę.
Zasada jest taka: najpierw (********a) optyka, później body(bo stare zostało zajechane i już ogranicza jakością,szumami, prędkością działania), a na końcu namysł "cholera, mogłem zmieniać system wcześniej"