Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 56

Wątek: Przegrzanie matrycy EOS - Tryb filmowania

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tak samo SONY R1 to kompakt, bo lustra nie ma. Ale juz rewelacyjny obiektyw i matryca APS-C w srodku.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Prosiłbym o zakończenie tego OT.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał Awatar venomer
    Miasto
    A, A

Domyślnie

To ja dodam swoje 5zł do tego watku mimo, że po zamknieciu... Ostatnio kręciłem w gorącym, ciemnym klubie. Tryb LV iso 3200 5 minut koniec. Wyłaczał się aparat. Więc czekałem 2 minuty odpalam takie same parametry. 30s i znowu koniec krecenia...

Zmniejszenie iso pomagało albo wietrzenie lustra na świeżym powietrzu :P

Przegrzewające się matryca w 5d to nie mit... W normalnych warunkach kręcę normalnie po 20 lub 30 minut.
    Moje skromne portfolio.
    Mój fecebook'owy profil
    ""Artysta czy nie, fotograf zawsze jest sensualistą. Wzrok porusza się w świecie uczuć, a nie intelektualnych dywagacji""

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

To masz jakiś wyjątkowo felerny / delikatny egz., ja na ISO 3200 na 550D potrafię kręcić nawet ok 40min, z krótkimi (1-2min) przerwami raz na 5-10min.
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Domyślnie

Ja w zasadzie używam lustrzanki 7D głównie do filmowania i to dość*intensywnie (po kilka godzin czasem) , a Panu który wypisuje takie bzdety chyba przegrzał się*mózg !

Coś już napisał Awatar MacRo
    Miasto
    Stargard Szczeciński

Domyślnie

Latem podczas filmowania, 7D potrafi się zagrzać na tyle, że trzeba zrobić chwilę przerwy. Mówię o temperaturach powietrza około 30*C
    FotoMaciej
    C 7D (Magic Lantern)| C 400D (400plus mod + IR MOD) | Sigma 17-50 f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 | C ex430 II | Nissin 866 Mark II

Domyślnie Odp: Przegrzanie matrycy EOS - Tryb filmowania

Witam
    Jestem całkowicie zielony w temacie więc proszę o pomoc. Kręciłem niedawno z kolega krótką etiudę moim 60D. Na początku matryca dawała radę lecz później zaczęła się przegrzewać więc robiliśmy 5-10 min przerwy między nagrywaniem i potem wracaliśmy z czego mogliśmy nagrywać tak od 10-60 sekund. Czy powodem oprócz wspomnianego przez producenta przegrzewania się matrycy z powodu temp. otoczenia, może być to efekt ustawień automatycznych lub zbyt dużej ilości światła sztucznego ( było to kręcone w klasie szkolnej przy jarzeniówkach). Pamiętam wcześniej dla kolegi robiłem krótki film z nagrania i tam udawało mi się robić 2-5 minutowe wycinki. Podczas tamtej akcji kilka kadrów miałem pod światło. Czy to mogło spowodować uszkodzenie matrycy i jej przegrzewanie się w tym trybie na dzień dzisiejszy?

Mam 7D, trybu video używam sporadycznie (kilka ujęć w ciągu roku). O sprzęt dbam i nie wbijam nim gwoździ. Jednak był taki epizod w moim życiu, kiedy bardzo chciałem uwiecznić pewną sytuację… Byłem wtedy „bardzo zmęczony” jak reszta znajomych. Nagrywałem bez przerwy przez… godzinę (w kawałkach 4 min. )? Podczas nagrywania na ekranie zobaczyłem dwa jaśniejsze, podłużne pasy (rejestrowały obraz, ale były o działkę jaśniejsze). Myślałem, że to ze „zmęczenia” mieni mi się w oczach, więc skonsultowałem sprawę z równie „zmęczonym” kolegą- widział te same pasy! Kurka, nie przypadek… Podobno jak podałem mu puszkę to parzyła- wtedy dopiero powiązałem fakty. Chwilę później z oryginalnego gripa odeszła guma jak z taniej chińszczyzny- klej nie wytrzymał temperatury. Na zrobionych zdjęciach były te same pasy. Wtedy było mi wszystko jedno, kolega tylko skwitował: no, to sobie matrycę wymienisz. Następnego dnia, rześki i wypoczęty zgrałem „materiał z pasami” a matryca po ostudzeniu normalnie rejestrowała.

Bywalec Awatar fhumargo
    Miasto
    Łódź

A ja powiem przewrotnie tak- dla mnie aparat ma robić zdjęcia foto a jak chcę filmować to mam do tego celu kamerę.
    7D,EX600,70-200/2,8IS,17-55/2,8,10-22/3,5-4,5

Pełne uzależnienie

No to ciekawy eksperyment Kolega wykonał. Co do zaistniałej sytuacji, to skoro producent taką funkcję filmowania dopuścił bez wyraźnych ograniczeń tzn, że nie ma przeciwwskazań technicznych.
    Ja filmów raczej nie kręcę, ale jak na aparat to godzina ciągłej pracy raczej sporo. To bardziej do jakiś klipów czy pojedynczych epizodów przeznaczone.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów