-
Odp: Przegrzanie matrycy EOS - Tryb filmowania
Mam 7D, trybu video używam sporadycznie (kilka ujęć w ciągu roku). O sprzęt dbam i nie wbijam nim gwoździ. Jednak był taki epizod w moim życiu, kiedy bardzo chciałem uwiecznić pewną sytuację… Byłem wtedy „bardzo zmęczony” jak reszta znajomych. Nagrywałem bez przerwy przez… godzinę (w kawałkach 4 min. )? Podczas nagrywania na ekranie zobaczyłem dwa jaśniejsze, podłużne pasy (rejestrowały obraz, ale były o działkę jaśniejsze). Myślałem, że to ze „zmęczenia” mieni mi się w oczach, więc skonsultowałem sprawę z równie „zmęczonym” kolegą- widział te same pasy! Kurka, nie przypadek… Podobno jak podałem mu puszkę to parzyła- wtedy dopiero powiązałem fakty. Chwilę później z oryginalnego gripa odeszła guma jak z taniej chińszczyzny- klej nie wytrzymał temperatury. Na zrobionych zdjęciach były te same pasy. Wtedy było mi wszystko jedno, kolega tylko skwitował: no, to sobie matrycę wymienisz. Następnego dnia, rześki i wypoczęty zgrałem „materiał z pasami” a matryca po ostudzeniu normalnie rejestrowała.
Uprawnienia umieszczania postów