I kto to mowiZamieszczone przez tomurbanowicz
![]()
I kto to mowiZamieszczone przez tomurbanowicz
![]()
tablice fotografujemy z odległości 40ogniskowych czyli 40 mnożymy razy ogniskowa w mm
http://www.graphics.cornell.edu/~wes...res-chart.html
Czy ktoś może ma namiary na inne?
No, cacko ;-)
pierwszy zestaw jest 'stacjonarny' drugi bardziej 'mobilny' :-)
zastanawia mnie ta soczewka w drugim zestawie? no i jak lub czy wplywa na MTF obiektywu... czy tylko na dokładność pomiaru?
EDIT: nie wiem czy ktoś zauważył ale tam nie ma tablic testowych :-), chyba całośc opiera się na analizie jakiejś wiazki swietlnej (laser?) przechodzacej przez obiektyw w roznych miejscach
Ostatnio edytowane przez Jac ; 21-12-2005 o 10:11
Ja się zastanawiam, czy można gdzieś tanio kupić takie "statyw-nie statyw" pionowy, aby możliwe byłoby ustawienie aparatu równolegle do podłoża/stolika oczywiście z wysuwanym ramienie - coś ala statyw do powiększalnika...
Zamieszczone przez tomurbanowicz
W niektorych statywach (np moim 055 ProB) mozesz kolumne zamontowac odwrotnie lub bokiem co w polaczeniu z odpowiednio mobilna glowica daje ci spokojnie mozliwosc takiego ustawienia aparatu.
No właśnie, coś takiego by mi się przydało...
Z innej beczki.
Próbowałem manadżera haseł w FF i po kilku próbach niezalogowania wyskoczyło mi to pod moim NICKIEM (Warn: (0%)). Można by to jakoś usunąć? ;-)