Jeśli były, to bez mojej świadomości :-). Zrzucałem je tylko z karty przy użyciu PS Elements 6, ale to samo robiłem z tymi, które DPP widzi. Postaram się wrzucić wieczorem przykłady plików trefnych i koszernych.
Jeśli były, to bez mojej świadomości :-). Zrzucałem je tylko z karty przy użyciu PS Elements 6, ale to samo robiłem z tymi, które DPP widzi. Postaram się wrzucić wieczorem przykłady plików trefnych i koszernych.
Tomasz M.
Canon 50D, C 24-105 L, C 70-200/4, C 85/1.8, Speelite 430 EX
Da się w DPP jakoś odczytać wartości Click White Balance? Chciałbym sobie takie samo ustawić za pomocą Kelwinów i Tune.
Pozdrawiam
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
Przyłączam się do pytania!
Oprócz tego, że Click White Balance ustawia identycznie biel dla wszystkich zaznaczonych (w widoku folderów) fotek oraz przez kopiowanie "recepty" również - co chyba wszyscy DPPowcy już wiedzą - jest jeszcze dość prosty teoretycznie choć mozolny w praktyce sposób na upodobnienie DPP do sposobu ustawiania balansu jaki znamy z ACRa lub Lr, czyli układu dwuwymiarowego, który pozwala na uzyskanie za pomocą 2 wartości (temperatury i tinty) dowolnego balansu bieli z wszelkimi zafarbami (np. obiektywu). Cały szkopuł to znaleźć taką oś na kółku kolorów Tune, która odpowiada za ACRową Tintę czyli składową G w trójcy RGB. Wg moich obserwacji wynika, że znajduje się ona na osi 107-0-287 (Tune: Color tone), czyli nijak ma się do prostokątnego układu znanego z podobnego kółka stosowanego w aparatach EOS. Tylko na tej osi modyfikując wartości Color saturation nie wpływamy na równowagę składowych R i B (RGB), za którą to jak wiemy odpowiada ustawienie temperatury bieli w Kelwinach! Jeśli teraz skojarzymy to z wartościami RGB podawanymi na pasku statusu (u dołu, z lewej) to przy pomocy zdjęć wzorcowych (kolorystycznie neutralne, niezaszumione, nieostre) możemy uzgodnić np. kolorystykę dowolnego obiektywu z obiektywem wzorcowym (np: EF 50mm 1.4 - mało soczewek, dobre powłoki - lub inna prosta, współczesna stałka), co pozwoli później na operowanie wyłącznie temperaturą bieli dla większości zdjęć w świetle naturalnym. W zapamiętaniu przez program tak ustalonej tinty pomoże jeden z 3 dostępnych przycisków (na lewo od Register...)
Powyższe - może i nie wprost na temat - ale warto wiedzieć, bo to bardzo upraszcza w DPP radzenie sobie z ustawieniem bieli bez znajomości (niestety) wartości zmierzonych przez Click White Balance.![]()
mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
Do tego to ja akurat kiedyś doszedłem... Taki ExifToolGUI wyświetla w sekcji: 'CanonVRD' tag: 'WBAdjRGBLevels' a jego wartości zmieniają się po każdym użyciu pipety WB w DPP. Składa się z 3 liczb, np: '1055 1055 1901', co sugeruje kilkanaście bitów (jak to w surówce) oraz 3 kanały RGB. Tyle można z łatwością wywnioskować tylko co z tego skoro nie widać tu żadnego punktu odniesienia a zwłaszcza, jak to się przekłada na kółko zafarbów 'Tune' w DPP?![]()
mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\