Strona 14 z 15 PierwszyPierwszy ... 412131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 145

Wątek: Dpp 3.9

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kanghoy Zobacz posta
    @Merde oj już od dłuższego czasu nie. Biorąc pod uwagę jeszcze możliwości win7 w odpalaniu oprogramowania zgodnie z różnymi systemami zupełnie bez sensu jest obecnie inwestycja w system 32bitowy. Aplikacje 64bitowe chodzą zauważalnie szybciej od 32bitowych odpowiedników.
    Pewnie kiedyś spróbuję, bo 3,5 GB RAM to straszny hamulec.
    Co do aplikacji 64-bit to nie mam wątpliwości, raczej chodzi o to jak (i czy w ogóle) chodzą aplikacje 32-bit w systemie 64-bitowym oraz dostępność i jakość sterowników (szczególnie do starszego sprzętu).
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

64-bity mają swoje niewątpliwe zalety, a 32-bitowcom polecam artykuł: http://www.chip.pl/artykuly/porady/2...mie-32-bitowym czyli jak wykorzystać RAM, który nie jest obsługiwany normalnie przez system 32 bitowy. Ja na firmowym laptopie zrobiłem tak, że na ten RAM dysk przeniosłem sobie plik wymiany (swap). I dzięki temu mogę korzystać z całej pamięci, rezygnując zupełnie z przechowywania czegokolwiek co powinno być w pamięci, a było upychane na dysku. Czyli szybciej i więcej RAMu.

PS W tym artykule jest zły link do programu tworzącego RAM dysk i trzeba go sobie poszukać osobno, w tym linku brakuje pliku, który modyfikuje rejestr.
    Ostatnio edytowane przez myslidar ; 11-05-2011 o 15:08
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Koledzy, wracamy już do dyskusji na temat DPP. Pozdrawiam!
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Koledzy, wracamy już do dyskusji na temat DPP. Pozdrawiam!
    No więc DPP na systemach 32-bitowych działa bezproblemowo

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

W tempie ekspresowym (od porannego pomysłu) powstała już nowa wersja ExifTool GUI 4.11 zgodna z DPP 3.10. Szczegóły w linku poniżej oraz poprzednim moim poście w tym wątku.

GUI do pobrania stąd: http://u88.n24.queensu.ca/exiftool/f...ic,2750.0.html
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    W tempie ekspresowym (od porannego pomysłu) powstała już nowa wersja ExifTool GUI 4.11 zgodna z DPP 3.10.
    Tak z ciekawości - jaki ma sens fałszowanie danych EXIF odnośnie obiektywu?
    Obiektywy różnych producentów o takiej samej ogniskowej/zakresie ogniskowych i świetle zazwyczaj znacznie się różnią pod względem CA i dystorsji. Czy jest więc sens automatycznej korekty tych wad, skoro będzie ona dokonana na podstawie błędnych danych?

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Tak z ciekawości - jaki ma sens fałszowanie danych EXIF odnośnie obiektywu?
    Obiektywy różnych producentów o takiej samej ogniskowej/zakresie ogniskowych i świetle zazwyczaj znacznie się różnią pod względem CA i dystorsji. Czy jest więc sens automatycznej korekty tych wad, skoro będzie ona dokonana na podstawie błędnych danych?
    Potencjalnie można wybrać obiektyw zachowujący się w miarę podobnie, a resztę poprawiać suwaczkami obserwując efekty na ekranie. Kiedyś tak robiłem, ale mi się znudziło i uległem polityce Canona - wymieniłem Sigmę na słuszna markę . Jest prościej, ale oczywiście drożej...

Domyślnie

Obiektywy różnych producentów o takiej samej ogniskowej/zakresie ogniskowych i świetle zazwyczaj znacznie się różnią pod względem CA i dystorsji.
    Zazwyczaj nieznacznie.
    Czy jest więc sens automatycznej korekty tych wad, skoro będzie ona dokonana na podstawie błędnych danych?
    A kto powiedział, że automatycznej? Nawet z wyraźnym zastrzeżeniem, że są błędne!

Gdyby korzyści wyraźnie nie przewyższały nakładów, to nikt by tego nie robił...
    Ostatnio edytowane przez ewg ; 12-05-2011 o 13:05

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Pytanie pewnie jest totalnie lamerskie, za co przepraszam, ale mam w DPP problem z podglądem zawartości katalogów i liczę na pomoc. Maszyna jest z Win XP. DPP nie widzi zupełnie zawartości utworzonych w ostatnim czasie katalogów zawierających pliki .cr2 z C 50D. Starsze, z tego samego HDD czyta normalnie (też są w nich RAWy z 50D, wiec to nie kwestia aparatu). Nie wygląda, żeby była to kwestia liczby plików w katalogu, bo ten sam problem, czy jest ich 10, czy 100. Przeinstalowałem DPP z płytki dołączonej do aparatu - to samo. Wgrałem aktualizację do wersji 3.9, też bez zmian. PS Elements otwiera wszystko bez problemu. Win XP też oczywiście widzi te pliki. Jakieś pomysły?
    Dzięki za pomoc
    Tomasz M.
    Canon 50D, C 24-105 L, C 70-200/4, C 85/1.8, Speelite 430 EX

Domyślnie

Czy pliki po drodze z aparatu do DPP były jakoś modyfikowane (exif)? Wystaw na próbę jakiegoś .cr2 to sprawdzimy czy przyczyna w ogóle tkwi w samych fotkach.

Strona 14 z 15 PierwszyPierwszy ... 412131415 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów