Strona 2 z 15 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 145

Wątek: Dpp 3.9

Uzależniony

Domyślnie

Zrobiłem (bardzo) mały teścik na 50D (czyli mocno upakowana matryca) przy czułości H1 (6400) dla pełnej rozdzielczości (celowo wybrałem tak dużą czułość, aby ewentualne różnice były łatwo zauważalne).

Domyślnie Unsharp Mask ustawia mi Treshold na tej czułości na 8, czyli dosyć wysoko. Dzięki temu nie ma paskudnego wzmocnienia szumów w obszarach bez krawędzi i kontrastów, które występuje przy metodzie Sharpness. Im silniejsze wyostrzenie, tym różnice na korzyść Unsharp Mask są większe.

Dotychczas dla ISO 1600 i więcej robiłem praktycznie wyłącznie w SRAW1 (7.1 MPix) i nie używałem wyostrzania w DPP (czasami na 1). Teraz pojawia się szansa, że w wypadku mało istotnych zdjęć podostrzę sobie w DPP.

Pierwsze próby wskazują, że dla 50D przy małych ISO efekty ostrzenia (także te niekorzystne) przy domyślnych ustawieniach są bardziej widoczne dla Unsharp Mask, natomiast dla dużych ISO domyślnie ustawione Unsharp Mask zachowuje się lepiej niż Sharpness.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    To jeszcze dodam, że Fineness dla małych ISO lokalnie zwiększa kontrasty (co może być złe), a dla b. dużych ISO znacząco zmniejsza poziom "łupieżu" w cieniach (co jest bardzo pożądane).

Oprócz tego przy pracy w powiększeniu 100% (a nawet 200% ) ruszając suwaczkami ostrzenia niemal od razu widzimy efekty, co mocno ułatwia dobór ustawień. Ja więc jestem na tak, choć nowe możliwości spowodują zapewne wydłużenie czasu spędzonego przy obróbce zdjęć
    Ostatnio edytowane przez tezmarek ; 30-09-2010 o 12:16 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Domyślnie

To moze bedzie sie tez mniej zawieszal, na razie po kilkudziesieciu zdjeciach jest dobrze.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wagteil Zobacz posta
    To moze bedzie sie tez mniej zawieszal, na razie po kilkudziesieciu zdjeciach jest dobrze.
    Mnie sie jeszcze nie powiesił, a od wczoraj używam dosyć intensywnie. Z poprzednimi wersjami bywało różnie, z tym że czasami w takich wypadkach pomaga przeinstalowanie .Net.

Już widzę, że część zdjęć, które dotychczas ostrzyłem w PS będzie wychodziła w ostatecznej postaci z DPP. Ustawienia domyślne dla Unsharp Mask często są zbyt agresywne (zwłaszcza dla małych ISO) - ale może to zależeć od body i szkieł. W zasadzie każde dla każdego zdjęcia trzeba ustawić je indywidualnie. Nie znalazłem możliwości predefiniowania własnych nastaw domyślnych.

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    Mnie sie jeszcze nie powiesił, a od wczoraj używam dosyć intensywnie. Z poprzednimi wersjami bywało różnie, z tym że czasami w takich wypadkach pomaga przeinstalowanie .Net.
    Powtarzasz mit, jakoby DPP miał cokolwiek wspólnego z .Net'em. Placebo też czasami pomaga. Środowiska .Net używają dotąd u Canona tylko EOS Utility i CameraWindow (czy jakoś tak, dla kompaktów w każdym razie program). U mnie brak zwisów od wersji 2.x.
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Uzależniony

Domyślnie

Mit, mitem, ale od którejś wersji (chyba 3.7) DPP wieszał mi się regularnie. Przeinstalowywałem go wiele razy i nic - obrobienie wielu zdjęć bez zapisu nieuchronnie kończyło się brakiem odpowiedzi programu. W desperacji zażyłem placebo (przeinstalowałem .Net) i problemy się skończyły. Może to przypadek, ale z pewnością nie autosugestia...

Początki nałogu Awatar polm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    Powtarzasz mit, jakoby DPP miał cokolwiek wspólnego z .Net'em. Placebo też czasami pomaga. Środowiska .Net używają dotąd u Canona tylko EOS Utility i CameraWindow (czy jakoś tak, dla kompaktów w każdym razie program). U mnie brak zwisów od wersji 2.x.
    To nie mit. DPP korzysta z .net. Odinstaluj .net i zobaczysz czy zadziała Ci DPP. Uruchomi się, ale nic więcej w nim nie zrobisz.
    Samo DPP.exe zostało napisane w "normalnym C++", ale DLL-e do DPP napisane są w zarządzanym C++.
    Jeżeli podejrzysz któregoś z DLL odpowiedzialnych np. za demozaikowanie w DPP to znajdziesz tam tekst typu:
    <assembly xmlns="urn:schemas-microsoft-com:asm.v1" manifestVersion="1.0">
    a także
    Attempt to use MSIL code from this assembly during native code initialization. To są ślady które zostawia .net.
    Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez polm Zobacz posta
    To nie mit. DPP korzysta z .net. Odinstaluj .net i zobaczysz czy zadziała Ci DPP. Uruchomi się, ale nic więcej w nim nie zrobisz.
    Bzdura. :rolleyes:
    Yyy, tzn nie wiem co się dzieje po odinstalowaniu .net (jeśli to w ogóle wykonalne na systemach nowszysch niż XP?), ale wiem, że zawsze testuję nowe wersje DPP na dziewiczym XP i zgadnij jak działa? ;-)
    Ostatnio edytowane przez ewg ; 01-10-2010 o 23:45 Powód: Automerged Doublepost
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Domyślnie

[QUOTE
    Oprócz tego przy pracy w powiększeniu 100% (a nawet 200% ) ruszając suwaczkami ostrzenia niemal od razu widzimy efekty, co mocno ułatwia dobór ustawień. [/QUOTE]

Mi tez sie wydaje ze smiga nieco szybciej przy pracy suwakow.

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Domyślnie

A tak swoja droga, co jest odpowiedzialne w kompie za szybkosc otwierania RAW-ow w DPP czy tez za prace suwakow, RAM czy procek? A moze cos jeszcze?

Początki nałogu
    Miasto
    WROCLOVE

Domyślnie

W końcu konkretne wyostrzanie w DPP
    Tak korzystając z okazji zapytam, czy gdzieś można śledzić informacje o rozwijaniu się DPP, czy Canon nie udziela takich informacji?
    Ostatnio edytowane przez Paul80 ; 02-10-2010 o 10:37 Powód: Automerged Doublepost

Strona 2 z 15 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów