Pokaż wyniki od 1 do 10 z 145

Wątek: Dpp 3.9

Widok wątkowy

Uzależniony

Domyślnie

Zrobiłem (bardzo) mały teścik na 50D (czyli mocno upakowana matryca) przy czułości H1 (6400) dla pełnej rozdzielczości (celowo wybrałem tak dużą czułość, aby ewentualne różnice były łatwo zauważalne).

Domyślnie Unsharp Mask ustawia mi Treshold na tej czułości na 8, czyli dosyć wysoko. Dzięki temu nie ma paskudnego wzmocnienia szumów w obszarach bez krawędzi i kontrastów, które występuje przy metodzie Sharpness. Im silniejsze wyostrzenie, tym różnice na korzyść Unsharp Mask są większe.

Dotychczas dla ISO 1600 i więcej robiłem praktycznie wyłącznie w SRAW1 (7.1 MPix) i nie używałem wyostrzania w DPP (czasami na 1). Teraz pojawia się szansa, że w wypadku mało istotnych zdjęć podostrzę sobie w DPP.

Pierwsze próby wskazują, że dla 50D przy małych ISO efekty ostrzenia (także te niekorzystne) przy domyślnych ustawieniach są bardziej widoczne dla Unsharp Mask, natomiast dla dużych ISO domyślnie ustawione Unsharp Mask zachowuje się lepiej niż Sharpness.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    To jeszcze dodam, że Fineness dla małych ISO lokalnie zwiększa kontrasty (co może być złe), a dla b. dużych ISO znacząco zmniejsza poziom "łupieżu" w cieniach (co jest bardzo pożądane).

Oprócz tego przy pracy w powiększeniu 100% (a nawet 200% ) ruszając suwaczkami ostrzenia niemal od razu widzimy efekty, co mocno ułatwia dobór ustawień. Ja więc jestem na tak, choć nowe możliwości spowodują zapewne wydłużenie czasu spędzonego przy obróbce zdjęć
    Ostatnio edytowane przez tezmarek ; 30-09-2010 o 12:16 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów