Mi takze wersja 3.9.0.2 chodzi bez problemu, XP 32bit 2 Gb RAM.
Mi takze wersja 3.9.0.2 chodzi bez problemu, XP 32bit 2 Gb RAM.
był 350D, 4D, 7D - jest 5D
To sobie przepusc tak z 20 zdjec przez ustawianie pipeta balansu bieli. Jesli beda dobrze odjechane od idealu, masz zawieche murowana. U mnie to sie dzieje przy win7 64 na 8 GB ramu, ale kumpel ten sam system i 16gb i u niego w ten sposob zawiesilem go jeszcze szybciejPrzetestujcie swoje DPP, ciekawe czy innne kompy tez maja.
Potwierdzam zwis u siebie modułu edycji po "spipetowaniu" około 20 fotek.
Ale trzeba oddać DPP, że zmian dokonanych nie utracił, bo glówny moduł DPP (ten z miniaturami) pozostał aktywny i pytał czy zapisać zmiany. - Jakby nie patrzeć zwis i to pierwszy od wielu lat u mnie (balansuję zdjęcia termometrem).![]()
mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\
Z moich doświadczeń wynika, że rodzaj kompa nie ma tu znaczenia. Testowałem na laptopie (architektura Core 2 Duo i pamięć DDR2), stacjonarnym (architektura i7 i DDR3) i jeszcze poprzednim stacjonarnym. Testowałem na Win 7 x64 i Viście x32, i nie pamiętam już czy na XP również. Ten błąd zawsze się powtarza i dość łatwo go wywołać.
Natomiast to na ile jest przykry zależy od danego workflow itd. Jasne, wolałbym, żeby go nie było, ale mnie specjalnie nie daje się we znaki.
Zachowuje zmiany chyba dopiero od wersji 3.9 o ile mnie pamięć nie myli. W wersji 3.8 i wcześniejszych ten zwis powodował utratę wszystkich zmian. Wiem, bo nie raz to boleśnie odczułem, tracąc ustawienia z 300 RAWówW wersji 3.9 faktycznie zapamiętuje wprowadzone zmiany mimo zwisów.
Co do ilości zwisów, jeśli ktoś nie korzysta z pipety, jak Ty, to faktycznie może nie mieć ich latami, a ktoś kto nagminnie korzysta z pipety, może mieć zwis za każdym uruchomieniem. Różnica nie w hardware, czy programie, a w samym korzystaniu z jego funkcji.
To prawda, stare wersje nie zapamietywaly ustawien i cala robote potrafilo trafic. Wyglada na to ze Canon nie mogac dopracowac pipety, wprowadzil 'ulepszenie' w postaci zachowywania danych w przypadkach zawieszen
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Mysle pipeta po to tam jest aby jej uzywac, czy nie mam racji? Uzywanie pipety jest znacznie szybsze niz termometra, pozniej ewentualnie lekko tracic na 'tune' i bylo cacy. Ratowalem sie jeszcze wklejaniem ustawien do kolejnych zdjec. Tylko pytanie dlaczego nalezy sie uciekac do kombinowania, dlatego ze program jest sprzedawany razem z aparatem? Naprawde wolabym za niego zaplacic jesli mialby to byc warunek solidnej pracy.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Czy ktos znajacy sie na podobnym oprogramowaniu, moze choc wysnuc jakies przypuszczenia dlaczego DPP ma problem z ta pipeta?
Ostatnio edytowane przez wagteil ; 07-12-2010 o 20:02 Powód: Automerged Doublepost