Czy ktos testowal nowe DPP pod katem czestej zmiany balansu bieli, czy dalej sa zawiechy?
Czy ktos testowal nowe DPP pod katem czestej zmiany balansu bieli, czy dalej sa zawiechy?
Też tak sądziłem aż przeczytałem i sam sprawdziłem: http://canon-board.info/showpost.php...3&postcount=62
Hmmm... Postanowiłem być dobrym wujkiem i rzeczowo odpowidzieć na pytanie kol. Wagteil'a.![]()
Zainstalowałem sobie na czystej wirtualnej maszynie xp-sp3 najnowszego dpp 3.10 i sprawdziłem pipetą 33 fotki cr2 (tyle mi się wzięło) w jednym katalogu, jedna po drugiej (Edit Window). Pipetowałem długo i nic, żadnego zwisu!Zdziwiony postanowiłem sobie tak sprawdzić też wersję 3.9.3 (instalki 3.9.2, na której to wersji niegdyś potwierdziłem zwis akurat już nie miałem w archiwum). I pipetuję znowu te 33 fotki... i nic!
Pomyślałem, że to może przez wirtualną maszynę albo za mało fotek, albo z jakiegoś innego sprzętu - dlatego postanowiłem wreszcie przetestowaś na niewirtualnym xp-sp3 i dpp 3.9.4 (na tym obecnie pracuję) i zacząłem pipetować ogormne zbiory cr2 (400+) z różnych aparatów i szkieł, różne katalogi, stare, nowe, modyfikowane exiftoolem i niemodyfikowane... i kurde nic!
...Chyba muszę jednak poszukać tej instalki 3.9.2, żeby wszystko było jasne...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No i zainstalowałem jeszcze na wirtualnej tym razem najpierw dpp 3.8.1 i po pipetowaniu na zbiorze 33 fotek - 0 zwisów! Potem wreszcie dpp 3.9.2... Wierzyć się nie chce, ale rzeczywiście przy balasowaniu pipetą 29. fotki - zwis modułu Edit window! Przyznam, że juz powątpiewałem w prawdziwość mojego niegdysiejszego testu po tym kątem (też na wersji 3.9.2), ale wszystko się potwierdziło i to dwa razy (za drugim przy innej fotce). Zatem postanowiłem jeszcze raz porządnie "przemaglować" zainstalowaną u mnie na stałę wersję 3.9.4, ale na prawdę porządnie: najpierw szybko fotka po fotce, później dokładnie z powiększeniami 200% i wielokrotnym próbkowanu pipetą, zapisywanie, przywracanie, anulowanie zmian, zabawa suwakami... i nic! Żadnego zwisu! :cool:
Ostatnio edytowane przez ewg ; 01-05-2011 o 13:53 Powód: Automerged Doublepost
mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\
Juz myslalem ze zdradze LR i wroce do DPP, niestety przy 50 ktoryms pipetowaniu zawiecha... Ale musze przyznac ze jest juz nieco lepiej jak w poprzednich wersjach![]()
Przerobiłem DPP klikadzisiąt tysięcy zdjęć i ani razu mi się nie zawiesił...
To byly rozne zdjecia z jednego folderu, fotka po fotce zmienialem tylko balans. Naprawde szkoda ze nie potrafia sobie z tym do konca poradzic. Ale w notatakach na stronie Canona, tuz przy szczegolach aktualizacji gdzie canon zawsze sie chwali czego tam nie poprawil w nowej wspanialej wersji, nie ma slowa o tym ze naprawili pipete, wiec sa czysci![]()
najnowsza u mnie smiga bez zawiech,moze jakis systemowy problem co niektorzy macie?
Dokładnie tak, zwiechy biorą się raczej z zapuszczonej Windy niż z DPP. Pracowałem z różnymi wersjami tego programu i nie zdarzyły mi się zwiechyŻadnych zastrzeżeń.
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII