"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Ani wersja 3.9.4 ani 3.10 (zdawało się, że teraz kolej na 4.0) niczego wartego natychmiastowej instalacji nie wnoszą... Tyle przynajmniej wynika z opisów i najnowszego "manuala". :rolleyes:
mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\
wersja 3.10 na canon.co.uk
http://www.canon.co.uk/Support/Consu...&type=download
Nie zauważyłem niczego istotnego, poza tym, że DPP+ przestał być kompatybilny
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Aha, można sobie wyciąć kółko w Trimming Tool
Ostatnio edytowane przez andrzej3k ; 19-04-2011 o 17:51 Powód: Automerged Doublepost
MAM ZŁE WIEŚCI dla osób fotografujących obiektywami normalnie niekorygowanymi przez DPP - które jednak dotąd korzystały z korekcji (przynajmniej niektóych) aberracji dzięki modyfikowaniu metadanych swoich plików (Canon Makernotes: LensType). Otóż zauważyłem, że od wersji 3.10 wspomniane obejście już NIE DZIAŁA i pliki tak zmodyfikowane we wcześniejszych wersjach DPP, w tej najnowszej będą wyświetlane i konwertowane bez stosowania korekcji aberracji czyli inaczej!
Mam nadzieję, że niebawem ExifTool znowu sobie z tym będzie radził, bo na razie pozostają wersje DPP 3.9.4 i wcześniejsze. Gdyby ktoś chciał się cofnąć z wersji 3.10 do 3.9.x to musi najpierw odinstalować nowszą (wszystkie ustawienia osobiste zostaną zachowane)!
Na pewno nie działa w 3.10 korekta aberracji w Sigmach 30.14 oraz 18-200 OS. Dotąd nie było problemu.
Nie wiem jak z pozostałymi Sigmami.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
30/1.4
Ostatnio edytowane przez andrzej3k ; 24-04-2011 o 22:47 Powód: Automerged Doublepost
z Tamronem 70-300 VC USD też nie działa a dzialalo :-(
Już wypuścili fix-a http://www.canon-europe.com/Support/...&type=download
Kiedyś tu była stopka:-)
z Tamronem 70-300 VC USD nadal nie działa.
Bo też i nie ma żadnego "fixa" - przynajmniej Canon...
Jeśli ten Tamron był przedtem korygowany przez DPP, to nie dlatego, że canonowski DPP wspaniałomyślnie rozpoznawał optykę Tamrona, tylko dlatego, że elektronika Tamrona podszywała się pod inny obiektyw Canona, czyli stosowane tak domyślne korekcje DPP zapewne nie były optymalne dla tego szkła o ile wręcz nie szkodziły
To pewnie właśnie ta skłonność innych producentów optyki do podszywania się pod Canona skłoniła go do zamknięcia im furtki w DPP... :rolleyes: