Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: Obiektyw do portretu i makro

Uzależniony Awatar FlatEric

Domyślnie

do makro stosować to na pewno będzie hardcore'owo, bo jak przymknieszy przysłonę?
    Pierścieniem przysłony na obiektywie?!
    A praca na domkniętej jest bardzo trudna (trzeba jakoś ustawiać ostrość...).
    Można też najpierw ustawić ostrość, a potem domknąć przysłonę - tak jak to się czyni np. w obiektywach z przysłoną preselekcyjną - i jakoś ludzie z tym żyją.
    A do 40D można kupić niedrogo matówki z klinem
    Tylko uważać trzeba, czy przy obiektywie 2,8 z pierścieniami lub miechem klin jeszcze będzie użyteczny - nie wiem, jak to jest w przypadku matówki do 40D, ale 5,6 to już może być za ciemno na klin.

Pzdr

Grzesiu
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez quins Zobacz posta
    czy to jest dobry pomysl zeby zamiast kupowac obiektyw np Canon 100/2,8
    Cytat Zamieszczone przez quins Zobacz posta
    Czy jest zatem sens uzbrajac sie jeszcze w szklo Canona 100/2,8 MACRO skoro bede mial jakas 50tke ?
    Twoje pytania wpadają w sprzeczność z Twoją sygnaturką, z której wynika, że posiadasz już ten obiektyw
    (tak się na forum przyjeło, że jeśli ktoś wpisuje sprzęt do siga, to nie jest to wish list, lecz stan posiadania :-))

Zmień zestaw pytań albo sygnaturkę, bo narazie mozna powiedzieć tylko tyle, że jeśli posiadasz setkę Canona, to nie ma zbytnio sensu bawić się w jakieś przejściówki i manualne obiektywy; natomiast jeśli tej setki nie posiadasz i Cię na nią nie stać, to normalne, że warto kombinować inaczej.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FlatEric Zobacz posta
    Pierścieniem przysłony na obiektywie?!

Można też najpierw ustawić ostrość, a potem domknąć przysłonę - tak jak to się czyni np. w obiektywach z przysłoną preselekcyjną - i jakoś ludzie z tym żyją.
    Tylko, że wtedy kiedy każdy ruch ciała powoduje wejście/wyjście obiektu z głębi ostrości, takie domykanie utrudnia uzyskanie dobrych zdjęć - nawet w portrecie 135mm domykanie jest nieco uciążliwe, a co dopiero w macro!. Ludzie z tym żyją, bo muszą ;-) Od bardzo, bardzo dawna aparaty fotograficzne mają przysłony automatyczne - nie bez powodu. Gdy używałem Jupitera z pierścieniami, domykanie po ustawieniu ostrości po prostu mijało się z celem, bo i tak wszystko się przesuwało, tak więc ostrzyło się na domkniętym szkle na marnej matówce - dla mnie jednak hardcore

Moim zdaniem również AF się jednak nie raz przydaje, zależy od tematu, to samo z potwierdzeniem ostrości. Nie wszyscy robią tylko główki ważek ;-)

Plus obiektyw makro 1:1 w przeciwieństwie do pierścieni pozwala na o wiele większą swobodę w kadrowaniu bez babrania się w rozkręcanie/skręcanie pierścieni.

Trudziłem sie Jupiter 135mm f/3.5, teraz mam Tamrona i dostrzegam kolosalną różnicę w wygodzie tych rozwiązań. Z Tamronem większość zdjęć jest trafiona i z mniejszym wysiłkiem niż z Jupitera.

Ale jak się nie chce wydawać pieniędzy, a foty np. robiło głównie ze statywu to oczywiście manual jest do przekłknięcia. Jednak żadnych zalet poza ceną w stosunku do obiektywu makro to on niestety ma

Coś już napisał

Domyślnie 100 na macro

Jestem szczesliwym posiadaczem 100tki MACRO - wczoraj ja zamowilem i jedzie do mnie.
    Wczoraj tez wpadlem na pomysl czy by nie pokombinowac ze szklami i adapterem.

Chcialbym focic portrety oraz macro. Na necie pisza fajnie o szkle Canon EF 85mm f1.8 USM i chce sobie go jeszcze dokupic. Pisza tez ze portretowki mozna robic na 100/2,8 do makro wiec zastanawiam sie czy to nie dublowanie szkiel ?

Wole do portretow kupic porzadne szklo a do makro cos taniego dlatego zaczelem myslec jeszcze o 50tce do makro na adapter.

Zatem pytam: czy to dobre rozwiazanie kupowac do makro 100/2,8 oraz do portretu 85/1,8 ? W portrecie interesuje mnie duzy bokeh.

Czy warto kupic do makro 100/2,8 oraz jakas 50tke do makro ?
    Profesjonalne sklepy internetowe MaxShop www.max-shop.pl
    Otwórz swój sklep internetowy z nami.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów