Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Obiektyw do portretu i makro

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hroboskop
    Mysle o zakupie obiektywu do makro (i portretow, ale to w drugim rzedzie)...
    Obecnie mysle o obiektywach takich jak:
    60 /2,8
    100 /2,8
    70-200 f4 L.
    Mam aparat 350 D.
    - EF-S60/2,8 - optymalny wybór do podanych celów pod warunkiem, że nie myślisz o korpusie pełnoklatkowym w przyszłości.
    Jeśli myślisz o FullFrame to lepszy bedzie EF50/2,5 Macro lub odpowiednio nowa Sigma 50/2,8 Macro działająca z korpusem cyfrowym, z tym ze przy FF pięćdziesiątka straci typowy kąt widzenia dla portretu.
    - 100/2,8 - do makro super, ale przy 350D moze być trochę za długi do portretu. Natomiast jeśli myślisz o pełnej klatce to z kolei setka będzie najbardziej uniwersalna do makro i portretu.
    Ponadto na dziś do cropa, a w perspektywie do FF kompromisowym rozwiązaniem może być nieco jednak krótszy od setki Tamron 90/2,8 Macro
    - 70-200/4L - nie posiada funkcji makro.

edit: Ewentualnie mozesz pomyśleć 100/2,8 do makro + 50/1,8 II do portretu.
    I trzeci raz nie pytaj o to samo, bo w ciągu tygodnia nic się w tym zakresie nie zmieni.
    http://canon-board.info/showthread.php?t=6791
    Ponadto słowa:
    ...z gory prosze wszystkich 'uzyj szukaj' i 'use google, Luke' o minecie tego watku.
    też nie przysłuża Ci się za dobrze. Zobacz ponizej:
    http://canon-board.info/showpost.php...2&postcount=10
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 23-11-2005 o 21:02
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

hroboskop
    Guest

Domyślnie

Bardzo dziekuje za odpowiedzi.
    Trzeci raz raczej nie bede pytal o to samo, ale drugi raz warto bylo. Jestesmy na forum 'Dla poczatkujacych' i dlatego sadze, ze nic zlego nie zrobilem, szczegolnie, ze poprzednie pytanie bylo nieco inne. Ja tez jestem poczatkujacy i czuje sie tu jak u siebie
    Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Trzeci raz raczej nie bede pytal o to samo

A jakbys sprobowal to bys oberwal . Bo tylko roboty moderatorom dodajesz z laczeniem watkow

hroboskop
    Guest

Domyślnie

No wlasnie mnie jakis moderator wprowadzil w oslupienie klejac watki.
    Ale do rzeczy.
    Jak taki poczatkujacy user jak ja ma odgadnac jakiego obiektywu poszukuje? Mowiac szczerze, to tylko tle o ile sobie jestem w stanie wyobrazic na przyklad roznice obiektywu 60mm od 18-55 (KITowego). Wiec jesli ktos poleca ten obiektyw do portretu to zakladajac, ze ja mam juz tez KIT, to moze nie jest to mi potrzebne? Ale to wlasciwie tylko dygresyjne pytanie (bo glownie mi chodzi o makro). Zasadniczo zalezaloby mi na tym, zeby jakos, moze przegladajac przykladowe zdjecia z roznych obiektywow odgadnac nie biorac ich do reki czego szukam. Czy to jest mozliwe? Czy jest jaka strona, na ktorej jest wiele roznych zdjec pogrupowanych wedlug obiektywow do Canonow? Na wiare w Wasze slowa jak bede musial to sobie kupie jakis obiektyw do makro, ale czy nie mam szans nie znajac w realu fotografow z prawdziwym sprzetem podjac w miare rozsadnej decyzji? Przy czym dodam, ze jesli kupie sobie ten obiektyw, to byc moze przez dlugi czas nie kupie juz innego, bo do mojego swiezego 350d potrzebuje troche innych rzeczy jak statyw, moze lampa, moze jakies oswietlenie do domowego studia itp.
    Rozpisalem sie, moze ktos odpisze?
    Przy okazji jeszcze jedna nurtujaca mnie rzecz. Ja prawdopodobnie nie potrzebuje odwzorowania 1:1. Czy jesli kupie obiektyw 60/2,8 to bede mogl (cos czuje, ze to bardzo lamerskie pytanie) bez klopotow (na przyklad z autofocusem lub swiatlem?) robic zdjecia z nieco mniejszym powiekszeniem?
    To jeszcze jedno pytanie. Jakie maksymalne powiekszenie ma KITowy (18-55mm) obiektyw?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

No wlasnie mnie jakis moderator wprowadzil w oslupienie klejac watki.
    Z kolei tym stwierdzeniem wprawiłeś mnie w osłupienie! I Viteza pewnie tez, ale zobaczymy co on na to??: Chyba nie za bardzo rozumiesz istotę tego, a może nawet nie tylko tego, a w ogóle istotę forów internetowych!

Jak taki poczatkujacy user jak ja ma odgadnac jakiego obiektywu poszukuje?
    To przecież napisałeś akurat jasno i wyraźnie: w pierwszym rzędzie do makro, a dodatkowo do portretu. I to w obu wątkach, co też było podstawą do ich połączenia!
    Tak się akurat składa, ze obiektywy do makro są ogólnie dobrej jakości i nadają się do wielu zastosowań, w tym do portretu ze względu na ich ogniskową i stosunkowo dużą jasność (w porównaniu do kitzoomów oczywiście)

Mowiac szczerze, to tylko tle o ile sobie jestem w stanie wyobrazic na przyklad roznice obiektywu 60mm od 18-55 (KITowego). Wiec jesli ktos poleca ten obiektyw do portretu to zakladajac, ze ja mam juz tez KIT, to moze nie jest to mi potrzebne? Ale to wlasciwie tylko dygresyjne pytanie (bo glownie mi chodzi o makro).
    Zwróć uwagę na otwór przysłony! KIT przy 55mm ma f/5,6 a 60mm makro ma f/2,8! Z kolei ogniskowa 60mm przy crop x1,6 daje optymalny i naczęściej stosowany kąt widzenia przy portrecie, a f/2,8 pozwoli juz jako tako wyizolować portretowaną osobę z tła. Dlatego jeśli makro + portret = 60/2,8.
    Natomiast jeśli chodziłoby Ci o samo makro to możesz wziąć któryś około 100/2,8 będziesz miał ogniskową wyraźnie dłuższą od KITa, a zarazem ta dłuższa ogniskowa pozwoli zachować trochę większą odległość od obiektu przy tej samej skali odwzorowania.
    Tyle, że 100 przy crop x1,6 może być trochę za długa do portretu, jednak jeśli nie będziesz portretował w małych pomieszczeniach, to i do portretu się nada. Ale już to wszystko Ci tłumaczyłem przedtem, wskazując zarazem co się bedzie działo na pełnej klatce!

Zasadniczo zalezaloby mi na tym, zeby jakos, moze przegladajac przykladowe zdjecia z roznych obiektywow odgadnac nie biorac ich do reki czego szukam. Czy to jest mozliwe? Czy jest jaka strona, na ktorej jest wiele roznych zdjec pogrupowanych wedlug obiektywow do Canonow?
    http://www.photosig.com/go/photos/br...ories?typeId=7
    http://www.pbase.com/cameras/canon
    przewiń stronę do samego dołu - obiektywy są na końcu.

Przy okazji jeszcze jedna nurtujaca mnie rzecz. Ja prawdopodobnie nie potrzebuje odwzorowania 1:1. Czy jesli kupie obiektyw 60/2,8 to bede mogl (cos czuje, ze to bardzo lamerskie pytanie) bez klopotow (na przyklad z autofocusem lub swiatlem?) robic zdjecia z nieco mniejszym powiekszeniem?
    TAK lamerskie. I drugie TAK - będziesz mógł robić zdjęcia z każdym powiększeniem mniejszym niż 1:1

To jeszcze jedno pytanie. Jakie maksymalne powiekszenie ma KITowy (18-55mm) obiektyw?
    http://www.canon.com/camera-museum/c...~55_35~56.html
    Maximum Magnifcation - 0.28x (czyli 1:3,5)
    Uprzedzając być może kolejne pytanie - KIT USM ma takie samo!

Podsumowując - dla początkujacego przy crop x1,6 wygladałoby to tak:
    Canon 50/2,5macro lub 60/2,8macro - makro i portret
    Tamron 90, Canon/Tokina 100, Sigma 105 f/2,8 - makro
    Canon 50/1,8 - portret
    Tak mi jeszcze na koniec przychodzi do głowy, żeby dorobić/kupić przejściówkę M58/M52 i odwrotnie zamocować EF50/1,8 na KITa to i do makro by się nadal :-) To by mogło być najtańsze rozwiazanie, ale tutaj poprosze o opinię fachowcow od macro. No i to rozwiązanie raczej byłoby z preferencją do portretu, a dodatkowo do makro, więc troche odwrotnie do Twoich potrzeb.
    Bo gdybyś preferował portret, a w drugim rzędzie makro, to rozwiazania zupełnie się zmieniają. Jako portretówki przy crop x1,6 dobrze spisują się jasne 50mm f/1,8, f/1,4.
    A do makro bierzesz pierścienie pośrednie, soczewki makro, raynoxy bądź właśnie odwrotnie mocujesz piećdziesiątkę na KITa.
    Jak widzisz wszystko zależy od tego co stawiasz na pierwszym planie, a co jest mniej ważne.
    No, ale to już inny temat, bo całe życie to nieustanne wybory i kompromisy...
    Wydaje mi się, że EOT.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 25-11-2005 o 11:44
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Coś już napisał

Domyślnie Canon 40D a obiektywy na gwint M42

Witam,
    czy to jest dobry pomysl zeby zamiast kupowac obiektyw np Canon 100/2,8 jako szastosowanie do macro i portretu kupic 10 razy tanszy PENTACON 2,8/135 plus adapter mocujacy ?
    Profesjonalne sklepy internetowe MaxShop www.max-shop.pl
    Otwórz swój sklep internetowy z nami.

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Można też kupić Tamrona 90/2.8... zawsze 300 zł taniej niż 100/2.8. Kupiłem niedawno i polecam.

Pentacon... do makro stosować to na pewno będzie hardcore'owo, bo jak przymknieszy przysłonę? A praca na domkniętej jest bardzo trudna (trzeba jakoś ustawiać ostrość...). Adapter z potwierdzeniem ostrości to 100 zł, dochodzą pierścienie pośrednie (dwa komplety jeśli chcesz zejść do 1:1) lub mieszek... zabawa wciaż będzie tania, ale na pewno nie będzie przyjemna.

s1084
    Guest

Domyślnie

Dlaczego nie będzie przyjemna ? Ja mam Heliosa 40 85/1.5 i wolę nim robić zdjęcia makro niż np. Tamronem 90/2.8. Oczywiście zestaw z Tamronem będzie bardziej mobilny, ale czy pozwoli na więcej to bym się kłócił. Na dodatek do czego potwierdzenie ostrości przy makro ? Przecież przy takiej głębi widać wszystko jak na dłoni. A do 40D można kupić niedrogo matówki z klinem, które mimo iż droższe od dandeliona to przy odrobinie wprawy bardziej godne zaufania.
    Ostatnio edytowane przez s1084 ; 24-06-2008 o 00:36

Bywalec Awatar tigerstyle
    Miasto
    Bournemouth - UK

Domyślnie

Według mnie m42 fajny przy makro 'stabilnych' tematów. LV się przydaje do ostrzenia. Canon bardzo fajne szkiełko z zaletami autofocusa, jednak cenowo sporo droższe. Oba rozwiązania mają wady i zalety.
    Aparaty cyfrowe C/O i analogowe F/O/P/E/F/Z. Dokładniej -tutaj-

Coś już napisał

Domyślnie Szklo do makro na M42

Wlasnie tak sobie pomyslalem, ze do makro gdzie bede mial czas na ustawienia ekspozycji to kupie jakis uzywany np: Industar 53/2.8 do macro czy REVUENON AUTO 1,4/55

Czy jest zatem sens uzbrajac sie jeszcze w szklo Canona 100/2,8 MACRO skoro bede mial jakas 50tke ?
    Profesjonalne sklepy internetowe MaxShop www.max-shop.pl
    Otwórz swój sklep internetowy z nami.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów