No wlasnie mnie jakis moderator wprowadzil w oslupienie klejac watki.
Ale do rzeczy.
Jak taki poczatkujacy user jak ja ma odgadnac jakiego obiektywu poszukuje? Mowiac szczerze, to tylko tle o ile sobie jestem w stanie wyobrazic na przyklad roznice obiektywu 60mm od 18-55 (KITowego). Wiec jesli ktos poleca ten obiektyw do portretu to zakladajac, ze ja mam juz tez KIT, to moze nie jest to mi potrzebne? Ale to wlasciwie tylko dygresyjne pytanie (bo glownie mi chodzi o makro). Zasadniczo zalezaloby mi na tym, zeby jakos, moze przegladajac przykladowe zdjecia z roznych obiektywow odgadnac nie biorac ich do reki czego szukam. Czy to jest mozliwe? Czy jest jaka strona, na ktorej jest wiele roznych zdjec pogrupowanych wedlug obiektywow do Canonow? Na wiare w Wasze slowa jak bede musial to sobie kupie jakis obiektyw do makro, ale czy nie mam szans nie znajac w realu fotografow z prawdziwym sprzetem podjac w miare rozsadnej decyzji? Przy czym dodam, ze jesli kupie sobie ten obiektyw, to byc moze przez dlugi czas nie kupie juz innego, bo do mojego swiezego 350d potrzebuje troche innych rzeczy jak statyw, moze lampa, moze jakies oswietlenie do domowego studia itp.
Rozpisalem sie, moze ktos odpisze?
Przy okazji jeszcze jedna nurtujaca mnie rzecz. Ja prawdopodobnie nie potrzebuje odwzorowania 1:1. Czy jesli kupie obiektyw 60/2,8 to bede mogl (cos czuje, ze to bardzo lamerskie pytanie) bez klopotow (na przyklad z autofocusem lub swiatlem?) robic zdjecia z nieco mniejszym powiekszeniem?
To jeszcze jedno pytanie. Jakie maksymalne powiekszenie ma KITowy (18-55mm) obiektyw?