Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 94

Wątek: Mój pierwszy raz na ślubie

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blazejs Zobacz posta
    .... a teraz okazuje sie, ze bez 5DII i stalek z min. 1,4 nie da sie w ogole zdjec robic.. No ludzie...
    No dokłądnie tak. :-) Zalew ahrtystów ślubnych na CB ostatnio przekracza wszelkie granice. Ahrtyści zapominają, że to jednak uno - forum techniczne, secundo - amatorskie. Ahrtyści i profi zapominają, że mają swoje forum ślubne, na którym żrą się równo i tu przychodzą wylewać żale. Zapominają też, że istnieją amatorzy z lepszym lub gorszym sprzętem i różnistymi umiejętnościami. To mi czasami przypomina sytuację kiedy pierwsze PC-ty trafiały do domów. Programiści przez duże KWT (Kapłani Wiedzy Tajemnej) też płakali na temat rzekomej pauperyzacji informatyki. Jakoś programiści żyją (niektórzy nawet dobrze) do dzisiaj a prawie każdy ma komputer. Ślubnym amator rynku nie odbiera bo młodzi (w tym przypadku) i tak nie wzięli by profi a widać są na tyle mądrzy, że fotoziutków w rodzaju 1000 zdjęć za 300 zł też nie chcą.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Być może to co napisze zabrzmi niemiło.

Ale jeżeli jesteś świadomym fotografem, to powinieneś być świadomy tego, że zadając takie pytania twoje rokowania do co zrobienia dobrego materiału są niskie.

Może powinieneś świadomie się zastanowić nad przekazanie tego zlecenia komuś, kto już to robił a samemu "oblecieć" ten ślub jako drugi fotograf.

Z tego co czytam to nie znasz podstawowych technik fotografowania z lampą błyskową.
    Pożyczasz od kogoś body, które różni się w obsłudze od twojego aparatu.

To po prostu źle wróży, nie ma się co czarować.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez retter Zobacz posta
    Banał ale nie zapomnij o wygodnych butach.
    Od siebie dodam, że pod zadnym pozorem nie pozwól się namówić, żebyś focił w marynarce! Marynarka skrępuje Ci ruchy, spocisz się jak świnia i wyjdziesz ze ślubu wymięty na maks. Luźna, czarna koszula, żeby się jak najmniej rzucać w oczy.

Cytat Zamieszczone przez blazejs Zobacz posta
    ... a teraz okazuje sie, ze bez 5DII i stalek z min. 1,4 nie da sie w ogole zdjec robic.. No ludzie...
    Ba, odkad mialem okazję pobawic się 1DsIII uważam, ze 5DII tez się juz nie da robic slubów

Cytat Zamieszczone przez mateuszkaratysz Zobacz posta
    Ale jeżeli jesteś świadomym fotografem, to powinieneś być świadomy tego, że zadając takie pytania twoje rokowania do co zrobienia dobrego materiału są niskie.
    Niekoniecznie, równie dobrze moze to byc tylko efekt lęku, a nie braku umiejętności.

Daniel34k, trzymam za Ciebie kciuki. Nie zapomnij włączyć wspomaganie AF w lampie (hmm, a to da się wogóle wyłączyc?:rolleyes
    I najlepiej zabierz ze sobą WSZYSTKO co masz. Wbrew pozorom, nawet kleszcze typu "żabka" potrafią sie przydać na ślubie i weselu
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Coś już napisał

Domyślnie

Będę miał dostęp do szkłą Canona 24-105. Trochę ciemne i wąskie, ale zawsze mam jakąś alternatywę.

Mateusz, masz rację. Ale powtarzam: nie mają kasy na profi, znajoma też fotografuje i wie w co wchodzi. Też wolałbym latać jako drugi, jest o wiele wyższy komfort psychiczny. Rozmawiałem z nią na spokojnie, że może być kiepsko i powiedziała, żebym nie pękał, bo któreś zdjęcie na pewno wyjdzie.
    Jeśli ja zrezygnuje to będą pstrykać kompaktami, a na ślubie i tak będę obecny, bo jestem zaproszony jako gość.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Już taki jestem, że wolę się pytać, upewnić się. Czuję się odpowiedzialny, łatwo jest powiedzieć: nie zrobię, bo nie mam sprzętu i umiejętności. Naprawdę chciałbym odmówić. Ale oni nie będą w lepszej sytuacji przez to. Problemy niestety się nie rozwiążą. Nikt z doświadczeniem za zwykłe dziękuje tego nie zrobi.
    Stąd tyle pytań, bo chociaż część wpadek uda się uniknąć, przewidzieć.
    Ostatnio edytowane przez daniel34k ; 01-09-2010 o 11:40 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez daniel34k Zobacz posta
    Będę miał dostęp do szkłą Canona 24-105. Trochę ciemne i wąskie, ale zawsze mam jakąś alternatywę.

Mateusz, masz rację. Ale powtarzam: nie mają kasy na profi, znajoma też fotografuje i wie w co wchodzi. Też wolałbym latać jako drugi, jest o wiele wyższy komfort psychiczny. Rozmawiałem z nią na spokojnie, że może być kiepsko i powiedziała, żebym nie pękał, bo któreś zdjęcie na pewno wyjdzie.
    Jeśli ja zrezygnuje to będą pstrykać kompaktami, a na ślubie i tak będę obecny, bo jestem zaproszony jako gość.
    Przejżyj galerie jakiegoś ślubniaka żeby zobaczyć jakie kadry są robione z jakiego miejsca i poszukaj w swoim kościele podobnych miejscówek gdzie mógłbyś stanąć nie przeszkadzając w ceremonii.

W trakcje kazania masz czas żeby odejść od ołtarza bo zazwyczaj ksiądz nie lubi jak się wtedy pstryka i idź na chór zrób coś z góry, może od tyłu kościoła na szerokim kadrze.
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez daniel34k Zobacz posta

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Już taki jestem, że wolę się pytać, upewnić się. Czuję się odpowiedzialny, łatwo jest powiedzieć: nie zrobię, bo nie mam sprzętu i umiejętności. Naprawdę chciałbym odmówić. Ale oni nie będą w lepszej sytuacji przez to. Problemy niestety się nie rozwiążą. Nikt z doświadczeniem za zwykłe dziękuje tego nie zrobi.
    Stąd tyle pytań, bo chociaż część wpadek uda się uniknąć, przewidzieć.
    Masz jeszcze trochę czasu, skorzystaj z tego poradnika - poćwicz na tym aparacie, na którym będziesz robił reportaż.
    http://foto.jasiu.pl/index.html

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Najważniejsze to idź na jakikolwiek ślub i zanotuj w punktach przebieg ceremonii. Ktoś napisał, że ślub to jak focenie kwiatków, no nie bardzo bo kwiatek poczeka aż zrobisz dobre zdjęcie a ceremonia wstrzymana nie będzie abyś zdążył stanąć w dobrym miejscu. Pamiętaj też aby po wyjściu z kościoła zmienić tryb M na Tv czy Av a najlepiej wykorzystaj do tego celu programy C1 i C2 dostępne w 50D. Unikaj długich czasów, ludzie się ruszają i co z tego że Ty zdjęcia nie poruszysz (IS, statyw) jak obiekt się poruszy. O płytkiej GO już było tu napisane, nie sil się na bycie artystą, idź jak rzemieślnik i zrób poprawne foty. Spocisz się na pewno więc nie zakładaj jasnej koszuli bo mokre plamy wyglądają średnio No i nie klękaj za każdym razem jak będziesz przed ołtarzem przechodził, wystarczy jak pochylisz głowę.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Pamiętaj też aby po wyjściu z kościoła zmienić tryb M na Tv czy Av a najlepiej wykorzystaj do tego celu programy C1 i C2 dostępne w 50D.
    w przypadku korzystania z lampy przy wyjściu z kościoła i zmianie trybu z m na tv/av uważaj na czasy, jak nie zmienisz iso albo nie włączysz w lampie synchronizacji z krótkimi czasami to wszystko może się prześwietlić .

Pełne uzależnienie

Domyślnie

ISO możesz ustawić na AutoISO, w trybach Av i Tv działa całkiem dobrze (ISO 100-1600) a jedna rzecz do pamiętania mniej, w trybie M niestety AutoISO nie ma.

Początki nałogu Awatar MariuszM
    Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie

Rób i nie pękaj.
    Kasy za to nie bierzesz, obie strony znają warunki. Sprawa czysta.
    Jak wyjdzie tak wyjdzie, a szkołę będziesz miał bardzo dobrą, troszkę praktyki się zawsze przyda.
    Ja bym proponował obejrzeć kilka galerii ślubnych i kopiować pomysły na ciekawe ujęcia.
    Obowiązkowo odwiedź kościół.
    I odwagi
    Biegam, bo lubię

Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów