Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 94

Wątek: Mój pierwszy raz na ślubie

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Ale na prawde dalej nie zadales sobie tyle trudu zeby choc przeczytac ten watek. Ludzie juz pisali i radzili co zrobic i na co zwrocic uwage, a tobie najwyrazniej pasuje zeby przepisali Ci to jeszcze raz.
    Pomijam juz fakt ze bardizej stosowne bylo by worum fotografow slubnych, z ktorych oczywiscie zaden nie podzieli by sie swoja wiedza tajemna.
    Idz i rob zdjecia, albo umiesz je robic albo nie... nikt ci tak naprawde nie powie jakie zdjecia masz zrobic. Ewentualnie popodgladaj troche pomyslow w galeriach innych fotografow i probuj kopiowac. Skoro znajomi poprosili Cie o przysluge to mysle ze w zupelnosci wystarczy jak uchwycisz wazne dla nich chwile, nie musisz zgrywac sie na slubopstryka artyste i wydziwiac...
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Ale przeczytales tych kilka stron wątku, wcześniej?
    Jak najbardziej, przeczytałem cały. Ktoś może mieć jeszcze jakieś pomysły, uwagi na temat sprzetu jaki posiadam. Twoja genialność tego nie bierze pod uwage. Przestań krytykować tylko napisz w końcu coś mądrego, chyba że znasz sie tylko na pouczaniu innych.

Początki nałogu Awatar Da__FreaK
    Miasto
    Szczecin / Cisiec

Domyślnie

Dokaldnie, idz i rob zdjecia Tu nikt Ci nie da dobrego przepisu ..Tylko wlaczyc troche odwagi i szukac ciagle czegos nowego.
    Ja sam niedawno poszedlem focic pierwszy raz slub , i jakos poszlo. Nie robilem za kase, wiec i obciazenia nie bylo ze cos nie ` wyjdzie`. Podejdz do tego na spokojnie i nie przejmuj sie niczym A zobaczysz ze bedzie dobrze i ze mlodzi beda zadowoleni Zobacz sobie u mnie w stopce, w galerii, jak ja zrobilem swoj pierwszy slub tez na spokojnie bo robilem znajomym i sam nie wiedzialem co mnie czeka A czekalo mnie to, ze kamerzysta wspomogl mnie swiatlem na sali Tam tez sie wybralem z `czyms jasnym` ,ale ogniskowa mialem taka, ze z `kibla` musialem focic na sali Wiec jak widzisz, najwazniejsze to sie nie przejmowac powodzenia !

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał Dobrowolski Zobacz posta
    Jak najbardziej, przeczytałem cały. Ktoś może mieć jeszcze jakieś pomysły, uwagi na temat sprzetu jaki posiadam. Twoja genialność tego nie bierze pod uwage. Przestań krytykować tylko napisz w końcu coś mądrego, chyba że znasz sie tylko na pouczaniu innych.
    Moja genialność nie ma tu nic do rzeczy. To Ty będziesz robił ślub i to Twój problem, jesli zamiast czytac co już napisano, ograniczasz się do CTRL+C, CTRL+V. Swoje napisałem, inni napisali swoje. Wg mnie ten temat zawiera wszystko co trzeba. Wystarczy go przeczytać. Co tu wiecej mozna wymyśleć?
    Jeśli Ci to nie wystarczy i zeby dotarło, potrzebujesz jeszcze 50 postów w stylu: "tak jak koledzy mówią, nie zakładaj marynarki", "tak jak koledzy mówią, bierz wszystko co masz" etc.etc., to tez Twój problem.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

no i napisal cos mądrego hehe......tradycyjnie na temat

Bywalec Awatar GMHusky
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał Dobrowolski Zobacz posta

Sprzęt taki jak w stopce + 450d z jasna 50. Poradze sobie takim zestawem?
    Zdjecia moje można podejzeć tutaj: www.dobrowolski.deviantart.com

Prosze o pare wzskazówek - czego unikać, na co zwrócić uwage, na co uważać...itp itd.

Pozdrowienia ze Szczecina dla całego CanonBoard

50 na cropie będzie stanowczo za wąsko... i to sporo, wykorzystasz tylko do zrobienia paru ciasnych kadrów i portretów - dobrze by było jakbyś pożyczył od kogoś drugą puszkę na backup żeby podpiąć 50, robię 50 na FF i uwierz mi szału nie ma...
    zoom będzie w sam raz na reportaż, tylko może być za ciemny żeby robić bez lampy.
    Widzę że masz dobry palnik więc głowica w górę, wyciągnąć białą blendę i powinieneś dać radę... tylko poćwicz zdjęcia z lampą i doświetlenie planów, poczytaj wątek o robieniach zdjęć z lampą.
    Pooglądaj ( dużo ) galerii ślubnych i zobacz co się fotografuje i w jakich ujęciach. I powodzenia...
    Czarna puszka i kilka słoików... i teraz jeszcze słoneczko
    ------------------------------------------------------
    Jakby ktoś mnie szukał to jestem na FB
    http://www.facebook.com/grzegorz.malinowski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GMHusky Zobacz posta
    50 na cropie będzie stanowczo za wąsko... i to sporo, wykorzystasz tylko do zrobienia paru ciasnych kadrów i portretów - dobrze by było jakbyś pożyczył od kogoś drugą puszkę na backup żeby podpiąć 50, robię 50 na FF i uwierz mi szału nie ma...
    zoom będzie w sam raz na reportaż, tylko może być za ciemny żeby robić bez lampy.
    Widzę że masz dobry palnik więc głowica w górę, wyciągnąć białą blendę i powinieneś dać radę... tylko poćwicz zdjęcia z lampą i doświetlenie planów, poczytaj wątek o robieniach zdjęć z lampą.
    Pooglądaj ( dużo ) galerii ślubnych i zobacz co się fotografuje i w jakich ujęciach. I powodzenia...
    Miło że ktoś mi w koncu podpowiedział, jakąś cenną uwage i chwała ci za to Dobrze że są jeszcze na tym forum tacy użytkownicy, którzy zamiast pitolić, biadolić bez sensu, krytykować (pomimo że sam średnio radzi sobie z aparatem w ręku) udzielają istotnych informacji. Mogłoby się wydawać że po to właśnie jest to forum. Wracając do tematu....

Niewiem czy dobrze sie zrozumielismy, będe miał 40d z podpietym 17-50 2.8F plus lampa, głośny ten tamron ale musi wystarczyć, w miare jasny, tyle że aby wydobyć z niego maks to i tak musze przymknac przyslone. Dodatkowo pożyczona 450 z podpieta jasna 50, nie wiem czy ze swiatłem 1.4 czy 1.8 Raczej wogle mi sie nie przyda 70-200 który też posiadam.

Rzeczywiście lampa skierowana w góre lub pod małym kątem, daje przyjemne doświetlenie, bez agresywnego flesza. Trzeba by chyba jeszcze ja ustawic jakoś - TLL? Przyznaje sie bez bicia, że z obsługą lampy słabo sobie daje rade. Pewnie da sie robić zdjęcia, z delikatnym doświetleniem z flesza, skierowanym wprost ustawiając odpowiednią kompensacje, lub w manualu.
    Dla mnie to wyższa szkoła jazdy i zamiast skupiać sie na kadrach, będe stał jak jełop i grzebał w lampie, przegapiał momenty, zamiast robić zdjęcia.

Coś już napisał

Domyślnie

Wszystkie rady już chyba były... Ale żeby nie być oskarżonym o brak konstruktywizmu, to foto.jasiu.pl dla lampy (chociaż to też było ;-) ). Przeczytać nie zaszkodzi.

Na szybko to poradzę, co byś nie stał jak jełop ;-), lampę odbij od czego się da (ściany za plecami, sufitu - nawet jak wysoko jest). Pracuj normalnie w ttl z lampą. Reguluj tylko jej poziom +/-. Np. ekspozycja na światło zastane, a do tego tylko doświetlaj lampą odbitą. Myślę, że na początek to dobry pomysł, który pozwoli Ci uniknąć ewentualnych zwieszek sprzętowych :-).

Twój tele przydać się może np. do portretów gości, bądź młodych. A tamronik zda się na weselicho :-) i będzie robił za szerokiego na ślubie.

Pozdrawiam i powodzenia życzę!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swi3zy Zobacz posta
    Wszystkie rady już chyba były... Ale żeby nie być oskarżonym o brak konstruktywizmu, to foto.jasiu.pl dla lampy (chociaż to też było ;-) ). Przeczytać nie zaszkodzi.
    Tak, wcześniej widziałem tego linka dużo cennych info na temat zdjęc z lampą. Dzieki za rady.

Domyślnie

tyle że autor tam używa czasów rzedu 1/15, 1/30 nawet ze stabilizacją to chyba krótko.
    Mnie najbardziej denerwują moje poruszone zdjęcia, pomijam już kadry. Dlatego chyba troche na wyrost stosuje 1/250, 1/200, 1/160, ponizej tego raczej staram się nie schodzic.
    Przy lampie chyba nawet jest jakieś ograniczenie z czasem!?!

Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów