Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 94

Wątek: Mój pierwszy raz na ślubie

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez daniel34k Zobacz posta
    Dzięki za odzew.
    Z księdzem znajoma sprawę ustaliła. Jest normalny. Kursu oczywiście nie mam.
    Do kościoła pojadę w ten wekkend. Najbardziej obawiam się, że zamotam się z lampą, że nie będę potrafił przewidzieć toku wydarzeń i coś stracę.
    Przestan panikowac, wez aparat do reki i rob zdjecia i tyle. To nie lot w kosmos tylko slub. Nie rozni sie niczym od focenia kwiatkow. Myslisz jakie zdjecie chesz zrobic, przykladasz aparat do oka i naciskasz spust migawki.
    I przestan czytac watki slubne na forach bo sobie tylko glowe zasmiecisz *******ami. A jak w kosciele bedzie za ciemno i wyjatkowo szklo ci nie pozwoli focic, to albo statyw, albo zaloz lampe wbrew zaleceniom profesjonalistow, strzel nia w sufit albo sciane obok i bedzie ok. To naprawde nie lot w kosmos. A jesli znajoma sama robi zdjecia i upiera sie zebys ty jej slub obfocil, to tymbardziej nie masz sie co spinac, pewnie wie czego chce.
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

A według mnie jesteś amatorem, ale nie do końca świadomym. Skoro zadajesz tyle pytań na samym początku, to naprawdę odpuść to zlecenie. Młodym zaoszczędzisz rozczarowania, a Ty sam unikniesz wstydu.
    Ja też jestem amatorem, ale uwierz mi nie ryzykowałbym na ceremoni podpięcia do jakiejkolwiek puszki c 50 1.8. Co z tego, że mam przemyślany kadr skoro loteryjny AF go zepsuje. 17-40 niestety ciemne, a umiejetne operowanie lampą to naprawdę sztuka.
    A czy ogladałeś galerie ślubne? Czy analizowałeś te zdjęcia pod kątem techniki ich wykonania, użycia lampy, ogniskowej, wykorzystania światła zastanego, głębi ostrości itp? ( pomijam kadr, bo to kwestia własnego stylu ). Fotografia ślubna to za duże ryzyko, aby na pierwszym zleceniu ucząc się, oddać młodym "gnioty" i jednocześnie skompromitować się. Nie uważam fotografii ślubnej za jakiś wyższy poziom, niemniej pstrykanie zdjęć przez kogoś z lustrzanką, bez doświadczenia w tym zakresie i bez właściwego sprzętu ( niekoniecznie musi to być 24 1.4, 5 1.4, 50 1.2 ...... ) jest nie tyle psuciem rynku, ile "oszukiwaniem klienta" oraz "zabijaniem" poczucia estetyki i piękna.
    Przepraszam za ten długi wywód, ale w tym kraju najbardziej denerwuje mnie brak profesjonalizmu i stosowanie jakicholwiek tzw. prowizorek czy rozwiązań tymczasowych. A niestety opisana przez Ciebie sytuacja to właśnie taka prowizorka. Nie zrozum mnie źle, nie twierdzę, że nie umiesz robić zdjęć, ale zostaw to zlecenie komuś, kto wykona je po prostu lepiej od Ciebie.
    Pozdrawiam.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    A według mnie jesteś amatorem...
    bla bla bla
    Pozdrawiam.
    Tak, najlepiej nie wychodź z domu. Bo jeszcze komuś swoim żałosnym, amatorskim sprzętem zabijesz poczucie estetyki i piękna...
    W końcu tylko profi mają prawo robić śluby... Nawet jeśli Para Młoda jest świadoma Twoich umiejętności i chcą, żebyś Ty robił, to i tak nie możesz. W końcu jesteś tylko amatorem i nie masz doświadczenia...

A jak ma się nauczyć fotografii ślubnej? Oglądając portfolia innych? Skoro go koniecznie chcą, niech foci. Będzie ciężko, ale może sobie poradzi? Swój pierwszy ślub robiłem 400D + kit + 50/1.8 + manualna lampa. Młodzi byli zachwyceni. Dziś mają w pokoju wydruk jednego z moich zdjęć na płótnie dość sporych rozmiarów...
    Jak to wszystko zestawić, żeby grało (szkło, puszki, lampa)?
    Moim zdaniem 400D+17-40+lampa i 50D+50/1.8. Chociaż ja tam lampy w kościele w ogóle nie używam...
    Czy do lampy dokupić stofen?
    Kup. Zawsze może poleżeć w torbie.
    Jak tu ustawiać lampę (TTL czy ręcznym)?
    http://foto.jasiu.pl/
    Na jakiej ogniskowej robić poszczególne ujęcia w kościele?
    Portrety młodych pięćdziesiątką. Szersze to już zależy od konkretnej sytuacji, co chcesz uchwycić. Nie ma reguły.
    No i ten nieszczęsny balans bieli. Będą okna, świece i moja lampa - można jakoś uniknąć rożnych zabarwień ?
    Dla mnie tu jest jedna, jedyna odpowiedź i nie wyobrażam sobie ślubu bez tego. RAW.

Rób w RAWach, zapoznaj się z obiektami, w których będziesz fotografował, poczytaj linka, przestrzelaj lampę w różnych warunkach przed ślubem, pamiętaj o aku i o kartach. Poćwicz przed ślubem, a podczas imprezy myśl i będzie si.

Początki nałogu Awatar Bart3k
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Ja też jestem amatorem, ale uwierz mi nie ryzykowałbym na ceremoni podpięcia do jakiejkolwiek puszki c 50 1.8. Co z tego, że mam przemyślany kadr skoro loteryjny AF go zepsuje. 17-40 niestety ciemne, a umiejetne operowanie lampą to naprawdę sztuka.
    uwielbiam takie wpisy!!!! ludzie światło 4 jest ciemne?? nie dramatyzujcie... tylko 1.2 to światło wg was?? nie szalejmy. Mam kumpla który foci standardowo na tym szkle i lampy unika jak ognia... zdjęcia ma... bardzo dobre. Większosć kościołó jest oświetlona przyzwoicie... i nawet w starej katedrze da się poszaleć.

DO autora tematu... nie bój się... masz 2 body więc w jedno zapinasz 50tkę w drugie 17-40... i do dzieła. I jeszcze najważniejsze... zdjęcia na ślubie czy błogosławieństwo rób... w RAWach... jak zwalisz coś to z RAWa prędzej uratujesz... tyle że... przelicz ile zrobisz zdjeć na kartę w formacie rav+jpg bo kart ci może braknąć. Jak masz możliwośc rób po 2/3 ujęcia i się nie denerwuj
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    i jeszcze dodam jedno... skoro para młoda Cie poprosiła to pewnie wie na co się nastawia... i uważa że sobie poradzisz... Więc... głowa do góry
    Wiem, że C24-105 to ciasno, ale mam tez 17-40. Włąśnie testuję C50D z 17-40, w piątek dostanę 24-105, a w sobotę ide (z całym moim majdanem) do tej katedry, może się nawet chwyce na ślub?
    nie zapomnij zapytać księdza czy się zgadza na 2 fotografów... i nie przeszkadzaj oryginalnemu... jego też zapytaj czy możesz... generalnie w mojej diecezji jest zapis że 1 ślub 1 fotograf.... chociaz nie marudzą zbytnio jak jest wiecej... ale żeby nie zrobić bydła jak cię ksiądz będzie z ambony upominał... ja miałem taką akcje na komunii... ludzie których upomniał mieli czerwone buźki ze wstydu :P a ja w końcu miałem miejsce do pracy :P
    Ostatnio edytowane przez Bart3k ; 03-09-2010 o 13:08 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Coś już napisał

Domyślnie

[/QUOTE]nie zapomnij zapytać księdza czy się zgadza na 2 fotografów... i nie przeszkadzaj oryginalnemu... jego też zapytaj czy możesz... generalnie w mojej diecezji jest zapis że 1 ślub 1 fotograf.... chociaz nie marudzą zbytnio jak jest wiecej... ale żeby nie zrobić bydła jak cię ksiądz będzie z ambony upominał... ja miałem taką akcje na komunii... ludzie których upomniał mieli czerwone buźki ze wstydu :P a ja w końcu miałem miejsce do pracy :P[/QUOTE]

Chyba to pisałem, ale mam być coś w rodzaju "głównego fotografa", ma być ktoś z lustrzanką, ale z obiektywem typu 18-200 i wbudowaną lampą i któy pracuje na automacie. Gdybym był na slubie jako dodatkowy to nie zawracałbym Wam głowy. Wtedy jest zupełnie inny komfort.

Początki nałogu Awatar Bart3k
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

nie zapomnij zapytać księdza czy się zgadza na 2 fotografów... i nie przeszkadzaj oryginalnemu... jego też zapytaj czy możesz... generalnie w mojej diecezji jest zapis że 1 ślub 1 fotograf.... chociaz nie marudzą zbytnio jak jest wiecej... ale żeby nie zrobić bydła jak cię ksiądz będzie z ambony upominał... ja miałem taką akcje na komunii... ludzie których upomniał mieli czerwone buźki ze wstydu :P a ja w końcu miałem miejsce do pracy :P[/QUOTE]

Chyba to pisałem, ale mam być coś w rodzaju "głównego fotografa", ma być ktoś z lustrzanką, ale z obiektywem typu 18-200 i wbudowaną lampą i któy pracuje na automacie. Gdybym był na slubie jako dodatkowy to nie zawracałbym Wam głowy. Wtedy jest zupełnie inny komfort.[/QUOTE]

chodziło mi o zdjęcia próbne na które wybierasz się w najbliższą sobotę jak pisałeś... gdzie planowałeś wmontować się na czyjąś imprezę w kościele... może nie wyraziłem się dokładnie ale o to mi chodziło a nie o właściwą imprezę
    Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bart3k Zobacz posta

chodziło mi o zdjęcia próbne na które wybierasz się w najbliższą sobotę jak pisałeś... gdzie planowałeś wmontować się na czyjąś imprezę w kościele... może nie wyraziłem się dokładnie ale o to mi chodziło a nie o właściwą imprezę
    Nie zrozumieliśmy się. Chciałem bardziej zobaczyć ślub, żeby zobacyć jak porusza się fotograf, jakie jest światło itp Prawde mówiąc nie wyobrażam sobie być na czyimś ślubie jako drugi nie informując zainteresowanych czyli Młodych, a wątpię, aby się zgodzili, aby ktoś z ulicy to robił

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

stofen, albo lightsphere lampa nr 2 by sie przydala - jezeli masz skad pozyczyc. chocby nissin 622.
    z tym co masz, blyskajac mocno lampa dasz rade.
    ale kup duzo baterii do lampy, ze 3-4 komplety.
    A według mnie jesteś amatorem, ale nie do końca świadomym. Skoro zadajesz tyle pytań na samym początku, to naprawdę odpuść to zlecenie. Młodym zaoszczędzisz rozczarowania, a Ty sam unikniesz wstydu.
    Ja też jestem amatorem, ale uwierz mi nie ryzykowałbym na ceremoni podpięcia do jakiejkolwiek puszki c 50 1.8.
    Patrz a ja znam czlowieka ktory od kilku lat ma tą stalke do awaryjnych sytuacji i w swojej miejscowosci jest uznawany za profesjonaliste, a jego sluby, pomimo ze nie prezentuja dzis jedynego slusznego nurtu, podobaja sie wielu osobom.
    fakt - af utrudnia prace, ale na 50d bedzie bardzo znośny i nie przesadzajmy.
    Ostatnio edytowane przez Loome ; 31-08-2010 o 22:57 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał

Domyślnie

Poszukiwaczu! Zdaję sobie sprawę, że jest kiepsko. Kumpela jest świadoma. To nie jest moja klientka, robię to za darmo. Jeżeli ja odmówię, zostanie dwóch pstrykaczy, którzy zwykle wyciagają aparaty na imieninach u cioci. Niestety, nie każdego stać zapłacić za fotografa, pomimo romantycznego, że: "ślub jest jeden na całe życie".
    Możemy ponarzekać na brak profesjonalizmu w tym świecie. Ja sam to robię

Loome, dzięki za rady! Może będę miał lampę C430. Stofena zaraz zamawiam.

Maver, dzięki To mi było potrzebne

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Polecam listę rzeczy do wzięcia przed ślubem, żeby nic nie zapomnieć.

Z "banałów" będzie koło 8-16 giga w kartach i po dwie baterie do każdego body. I jeśli chcesz focić z lampą to ze trzy paczki akumulatorków. Pewnie i tak nie zawalisz wszystkich kart pamięci, nie zużyjesz tych akumulatorów, ale zawsze warto to mieć, na wszelki wypadek.

Ja bym na 400D wrzucił 50/1,8, na 50D - 17-40 i to tym drugim zrobił większość zdjęć.

Wysokie ISO i dopalenie lampą, tu nawet f/4 wystarczy.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów