Idz smialo i focJa pierwszy raz w zyciu bylem ostatnio na weselu, sprobowalem swoich sil i jakos sie udalo ( fajnie ze kamerzysta wspomogl swoimi haloenami ) Fakt, ze swiatla troche brakowalo, a swoja 85-tka focilem prawie z kibla, ale jakos sie ogarnelo temat
|Focilem szwagrowi i ze zdjec byl zadowolony, pomimo ze to bylo moje dziewicze , sakralne focenie
Jesli bys byl chetny ,z checia pokaze Ci swoje wypociny; zerknij do moej galerii ( na dole )
pozdr
Cykaj w RAWach.
Wiele z cieni w PS wyciągniesz- abyś nie przepalał!
Nawet przy F 4 z doświetleniem lampy fajne fotki wyjdą.
Inna sprawa że z 24-105 na cropie będziesz miał ciasno, tym bardziej jeśli jest ciasno przy ołtarzu.
Za to AF celny. Ja w 50 1.8 miałem loterię w celności.
Czytaj- koledzy dobrze piszą.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeśli zrobisz w RAWie balansem się za bardzo nie przejmuj- ustaw na auto.
W PS z RAW możesz dowolnie ustawić balans, temperaturę oraz tintę.
Ostatnio edytowane przez digitgreg ; 01-09-2010 o 21:36 Powód: Automerged Doublepost
Ciasno? Całkiem niedawno na prośbę, choć normalnie nie robię tego typu rzeczy, robiłem reportaż z tzw "mszy wg starego rytu". Zrobiłem za pomocą 70-200 F2,8 na pełnej klatce i to w bardzo małym kościele, prawie kaplicy. Wszystko zależy co będziemy fotografować. Ile szerokich planów pstrykniemy w czasie mszy? Jeden, dwa? Reszta to ludzie a fotografia a'la portretowa lepiej wygląda, moim zdaniem, robiona długim szkłem. Co do oświetlenia, użyłem zastanego z dopaleniem lampą. Dobre rezultaty daje odbłyśnik. W 580-tce jest wbudowany. Wystarczy palnik 45st, wysunąć odbłyśnik, czasu tyle żeby tło wyszło ładnie naeksponowane, w praktyce okolice 1/30s.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Idź na luzaka i nie przejmuj się - to w końcu Twoi znajomi, jak coś nie wyjdzie to nie będą Cię sądzić
Jak zobaczysz wcześniej kościół to już sobie dobierzesz miejscówki, zobaczysz jak stoisz ze światłem itp.
Co do samego sprzętu to 50kę dałbym na 400D a ja 17-40/24-105 na 50D. W lampie (580) masz biały odbłyśnik - możesz z nim robić przy lampie ustawionej palnikiem do góry, całkiem fajne efekty z tego wychodzą.
5D3, 6D, 50D, S14/2,8, 17-40/4L, 24/1.4IIL, S50/1.4EX, 85/1.8, 100L macro, 135/2L, 70-200/2.8L, 100-400L
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
uwielbiam takie wpisy!!!! ludzie światło 4 jest ciemne?? nie dramatyzujcie... tylko 1.2 to światło wg was?? nie szalejmy. Mam kumpla który foci standardowo na tym szkle i lampy unika jak ognia... zdjęcia ma... bardzo dobre. Większosć kościołó jest oświetlona przyzwoicie... i nawet w starej katedrze da się poszaleć.
DO autora tematu... nie bój się... masz 2 body więc w jedno zapinasz 50tkę w drugie 17-40... i do dzieła. I jeszcze najważniejsze... zdjęcia na ślubie czy błogosławieństwo rób... w RAWach... jak zwalisz coś to z RAWa prędzej uratujesz... tyle że... przelicz ile zrobisz zdjeć na kartę w formacie rav+jpg bo kart ci może braknąć. Jak masz możliwośc rób po 2/3 ujęcia i się nie denerwuj
i jeszcze dodam jedno... skoro para młoda Cie poprosiła to pewnie wie na co się nastawia... i uważa że sobie poradzisz... Więc... głowa do góry
nie zapomnij zapytać księdza czy się zgadza na 2 fotografów... i nie przeszkadzaj oryginalnemu... jego też zapytaj czy możesz... generalnie w mojej diecezji jest zapis że 1 ślub 1 fotograf.... chociaz nie marudzą zbytnio jak jest wiecej... ale żeby nie zrobić bydła jak cię ksiądz będzie z ambony upominał... ja miałem taką akcje na komunii... ludzie których upomniał mieli czerwone buźki ze wstydu :P a ja w końcu miałem miejsce do pracy :P
Ostatnio edytowane przez Bart3k ; 03-09-2010 o 13:08 Powód: Automerged Doublepost
Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48
żeby focić f4 , przy ff i iso 3200 powiedzmy , kościół naprawdę musi być jasny , to jest ciemne szkło
co by nie było , pierwszy ślub robiłem 5d+25-105 , więc wiem co piszę , na weselu podstawą była lampa
no comment...