Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 94

Wątek: Mój pierwszy raz na ślubie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MoonWind Zobacz posta
    Nie no, jasne! Zapomniałem, że istnieje ustawowy zakaz używania na ślubach obiektywów ciemniejszych niż 2.8 i nie daj Boże jak się ma takie 50 1.8 to wolno użyć tylko 1.8 a jak się tak ma 1.2 no to, to już jest coś ,wtedy robimy tylko na 1.2 a to że ostrość nie obejmuje nawet całej głowy? A co tam przecież zdjęcia będą zaj****cie artystyczne. No i nie wolno przymykać pod żadnym względem. W końcu jak się ma obiektyw to wolno robić tylko na pełnej dziurze. Poza tym jak tu się lansować jak się nie ma tylko takie 4.
    Nie no jasne 4 to straszna ciemnica trzeba przynieść ze sobą co najmniej dwa stadionowe zestawy oświetlenia.

@daniel34k
    Nie przejmuj się tym swoim "ciemnym" obiektywem dasz radę bez problemu.
    zamiast się tak rzucać, to byś się dokształcił nieco.......
    można osiągnąć większą głębię ostrości nawet mają szkła o jasności 1.2 - 1.8 - wystarczy odsunąć się do tyłu w miarę możliwości.... i będziesz miał GO taką samą jak używając szkła ciemnego ale będąc bliżej pary młodej (ta sama skala odwzorowania).

Co zyskujesz ? To, że możesz np. zamiast iso 3200 użyć 800....

światło 4 do kościoła to w 90 % przypadków CIEMNICA poza tym... takie są fakty, a ludzie z jakiegoś powodu jednak kupują jasne szkła, uwierz mi - nie tylko dla lansu.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    poza tym DZIWI mnie strasznie Twoja pewność że on sobie poradzi z tym szkłem, byłeś tam ? jasność 4 to naprawdę ciemno, i może być tak, że przód błyśnie lampą a tył bedzie ciemny.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

50 mm 1.8 dla 5 metrow od pary mlodej i dla 8 m.
    Ostatnio edytowane przez michal_sokolowski ; 03-09-2010 o 17:13 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał

Domyślnie

[/QUOTE]nie zapomnij zapytać księdza czy się zgadza na 2 fotografów... i nie przeszkadzaj oryginalnemu... jego też zapytaj czy możesz... generalnie w mojej diecezji jest zapis że 1 ślub 1 fotograf.... chociaz nie marudzą zbytnio jak jest wiecej... ale żeby nie zrobić bydła jak cię ksiądz będzie z ambony upominał... ja miałem taką akcje na komunii... ludzie których upomniał mieli czerwone buźki ze wstydu :P a ja w końcu miałem miejsce do pracy :P[/QUOTE]

Chyba to pisałem, ale mam być coś w rodzaju "głównego fotografa", ma być ktoś z lustrzanką, ale z obiektywem typu 18-200 i wbudowaną lampą i któy pracuje na automacie. Gdybym był na slubie jako dodatkowy to nie zawracałbym Wam głowy. Wtedy jest zupełnie inny komfort.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

obiektyw 18-200 jest spoko. mozna zrobic wąsko i szeroko.

Początki nałogu Awatar Bart3k
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

nie zapomnij zapytać księdza czy się zgadza na 2 fotografów... i nie przeszkadzaj oryginalnemu... jego też zapytaj czy możesz... generalnie w mojej diecezji jest zapis że 1 ślub 1 fotograf.... chociaz nie marudzą zbytnio jak jest wiecej... ale żeby nie zrobić bydła jak cię ksiądz będzie z ambony upominał... ja miałem taką akcje na komunii... ludzie których upomniał mieli czerwone buźki ze wstydu :P a ja w końcu miałem miejsce do pracy :P[/QUOTE]

Chyba to pisałem, ale mam być coś w rodzaju "głównego fotografa", ma być ktoś z lustrzanką, ale z obiektywem typu 18-200 i wbudowaną lampą i któy pracuje na automacie. Gdybym był na slubie jako dodatkowy to nie zawracałbym Wam głowy. Wtedy jest zupełnie inny komfort.[/QUOTE]

chodziło mi o zdjęcia próbne na które wybierasz się w najbliższą sobotę jak pisałeś... gdzie planowałeś wmontować się na czyjąś imprezę w kościele... może nie wyraziłem się dokładnie ale o to mi chodziło a nie o właściwą imprezę
    Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Michal_sokolowski, głębia po cofnięciu się do tyłu oczywiście się powiększy ale... kadr się zmieni i aby otrzymać to samo co przy 5m na 50mm należałoby użyć na 8m czegoś w rodzaju 85mm aby odwzorowanie było takie samo a tu głębia będzie mniejsza niż dla 50mm a do tego dojdzie konieczność użycia krótszego czasu aby nie poruszyć. Zrób wyliczenia dla 8m i 85mm.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Michal_sokolowski, głębia po cofnięciu się do tyłu oczywiście się powiększy ale... kadr się zmieni i aby otrzymać to samo co przy 5m na 50mm należałoby użyć na 8m czegoś w rodzaju 85mm aby odwzorowanie było takie samo a tu głębia będzie mniejsza niż dla 50mm a do tego dojdzie konieczność użycia krótszego czasu aby nie poruszyć. Zrób wyliczenia dla 8m i 85mm.
    Zawsze można zrobić FullRAW i wykadrować
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Zawsze można zrobić FullRAW i wykadrować
    No co ty.... Prawdziwi profesjonalisci robia w RAWach tylko po to zeby dolozyc lansiarska winiete w lightroomie... a nie jakies tam przekadrowywanie i inne tego typu rzeczy.

:/
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bart3k Zobacz posta

chodziło mi o zdjęcia próbne na które wybierasz się w najbliższą sobotę jak pisałeś... gdzie planowałeś wmontować się na czyjąś imprezę w kościele... może nie wyraziłem się dokładnie ale o to mi chodziło a nie o właściwą imprezę
    Nie zrozumieliśmy się. Chciałem bardziej zobaczyć ślub, żeby zobacyć jak porusza się fotograf, jakie jest światło itp Prawde mówiąc nie wyobrażam sobie być na czyimś ślubie jako drugi nie informując zainteresowanych czyli Młodych, a wątpię, aby się zgodzili, aby ktoś z ulicy to robił

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Wejsc do kosciola i popatrzec co sie dzieje zawsze mozesz. To w koncu miejsce publiczne jak by nie bylo. Zreszta, jak zalozysz jakas "ladna" koszule i spodnie i nikt z gosci nie bedzie wiedzial czy jestes obcy czy tez nie?
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Początki nałogu Awatar Bart3k
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez daniel34k Zobacz posta
    Nie zrozumieliśmy się. Chciałem bardziej zobaczyć ślub, żeby zobacyć jak porusza się fotograf, jakie jest światło itp Prawde mówiąc nie wyobrażam sobie być na czyimś ślubie jako drugi nie informując zainteresowanych czyli Młodych, a wątpię, aby się zgodzili, aby ktoś z ulicy to robił
    jak ja zaczynałem przygodę ze ślubami to chodziłem z aparatem i z daleka sobie pstrykałem... zwykle jest tyle ludzi w kościele że nikt do końca nie wie czy jesteś znajomym pani czy pana młodego i obydwoje myślą że to ktoś z drugiej rodziny a z fotografem zawsze można spróbować się dogadać że nie będziesz mu właził w kadr ale z drugiej strony sfoczisz... czy z chóru... nawet zobowiązać się że prześlesz mu pliki... może akurat coś wykorzysta... czasu masz trochę mało... ale np na forum nikona normą jest ogłoszenie w stylu pomogę przy zdjeciach jako 2 fotograf za free... tyle że szansa że akurat trafi się na forum ktoś z tego kościoła... może być ciężko :P... no chyba że to duże miasto/popularna parafia
    Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów