Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 94

Wątek: Mój pierwszy raz na ślubie

Coś już napisał

Domyślnie

Witaj,
    Zaciekawił mnie tytuł, jak większość pewnie więc wszedłem poczytać bez zamiaru wypowiadania się, ale czym głębiej w las tym bardziej mnie korciło, żeby coś napisać
    Jestem zdumiony radami profesjonalistów, którzy radzą że najlepiej to uciekaj jak najdalej , świetna rada naprawdę, tylko chyba co niektórzy profi już zapomnieli, że kiedyś sami mieli swój pierwszy raz w kościele Forum dla początkującyh jest właśnie po to żeby zadawać pytania wszelakiej maści, sam z niego korzystam i nie boje się pytać jeśli chcę się czegoś dowiedzieć... Kiedyś byłem w podobnej sytuacji jak Twoja, znajomi nalegali ja nie chciałem i tak w kółko, w końcu młody powiedział , że "jeśli nie teraz to kiedy chcesz się nauczyć? " i miał rację, nie żałuję do dzisiaj a i oni do dzisiaj cieszą się ze zdjęć. Co do spraw technicznych to nie będę się wypowiadał, zrobili to już tutaj lepsi ode mnie, ale z mojego skromnego doświadczenia mogę potwierdzić, że buty jak już ktoś pisał - ważna rzecz, czasami bywa że np zaczynasz pstrykanie od przygotowań młodych czyli od przed południa a kończysz o 1-ej w nocy po torcie czy czymś podobnym praktycznie cały czas mając młodych na oku więc trochę się nachodzisz marynarka może i wygląda efektownie, ale na pewno nie jest praktyczna, wiem z doświadczenia, upocenie i te sprawy haha pogadaj też przed uroczystością z kamerzystą jeśli będzie, ustalcie gdzie kto stoi i takie tam drobiazgi żeby sobie wzajemnie nie przeszkadzać, jak już ktoś wcześniej pisał przed mszą zgłoś się do księdza, udzieli instruktażu kiedy sobie nie życzy żeby mu fleszem błyskać po oczach to tyle mojego skromnego amatorskiego zdania odwagi i do przodu - dasz rade
    Repsol
    Jakaś puszka, jakieś szkło, jakoś idzie

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ludzie nie przesadzajcie. Jeszcze 10 lat temu na kliszy ISO 800 to było dużo a zdjęcia jakoś robili. 15 lat temu królowało ISO 400 i też się dało. Co takiego się wydarzyło, że ISO 3200 i f/4 mało?

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Co takiego się wydarzyło, że ISO 3200 i f/4 mało?
    Wymyślono fotoszopa?
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Coś już napisał

Domyślnie

Na ostatnim ślubie przy kilku fotkach w kościele skorzystałem z konfiguracji iso 3200 / f4 , dołożyłem do kompletu jak mówi dinderi fotoszopa no i elegancko, wszyscy byli zadowoleni
    Repsol
    Jakaś puszka, jakieś szkło, jakoś idzie

Dopiero zaczyna

Domyślnie

@Bart3k
    To On jest głównym fotografem ;-)

@daniel34k
    Sprzęt masz bardzo dobry niczego lepszego Ci nie potrzeba. Nie wiem nawet czy jak na Twój "pierwszy raz" potrzeba Ci aż dwu body, no chyba że jako zapas gdyby to pierwsze padło. Z 24-105 spokojnie zrobisz wszystko, w końcu jak piszesz to katedra a nie "mały ciasny i ciemny drewniany kościół z zakazem użycia lampy" w którym sama para młoda i ksiądz to już tłum. Super jasności szkieł i mikro głębie ostrości nie są Ci do niczego potrzebne. "Sceny kościelne" są bardzo statyczne i spokojnie dłuższe czasy na włączonym IS możesz zastosować bez obawy że scena się poruszy, poza tym masz lampę więc nie musisz bazować tylko na świetle zastanym.
    W brew pozorom ludzie obecni na ślubie później na zdjęciach chcą się rozpoznawać i jest im bardzo miło, że widzą siebie gdzieś w tle za młodymi w ławce. Może i na małej GO jasnym szkłem zrobisz zdjęcie "bardziej artystyczne" tyle że mniej życiowe.
    50-tkę weź do zabawy na błogosławieństwo albo przygotowanie młodej i młodego o ile takie zdjęcia też planujesz, tam wg mnie przyda się bardziej do paru przemyślanych zdjęć z małą GO no i zawsze można poprosić o powtórzenie ujęcia. Pamiętaj, że zawsze można jechać z młodymi w tygodniu i zrobić im zdjęcia plenerowe, przy kościele i w kościele. Wtedy można "szaleć" sprzętowo bez obawy o reżim czasowy i wszystko robić na spokojnie nawet tą 50-tką.

Na koniec rada organizacyjna, skoro masz być głównym fotografem młodych to poproś młodych aby przed ceremonią ostudzili swoich rodzinnych samozwańczych fotografów którzy ze swoimi super sprzętami rozmiaru paczki papierosów ruszą tłumnie na ołtarz podczas ceremonii obrączek. Chodzi o to abyś nie został zepchnięty na bok. Ja tak miałem ostatnio bo młodzi nie raczyli poprosić o to swoich rodzin. Możesz im to wytłumaczyć tak, że to ich zdjęcia i skoro chcą mieć je zrobione dobrze to leży to w ich interesie. Jak tłum ruszy na ołtarz będzie za późno, wydarzenia dzieją się szybko i nie będziesz miał czasu na dyskusję z tłumem. Poza tym zdjęcia młodych na tle grupy panów z kompaktami w rękach zamiast boków nawy głównej kościoła wyglądają źle. Na dodatek masz milion błysków z małych lampek wynikających ze wspomagania w nich AF skutecznie na wzajem zakłócających się i zakłócających także pomiar Twojego aparatu.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Wymyślono fotoszopa?
    Raczej oglądanie zdjęć w powiększeniu "pixel-do-pixela". :-) albo i więcej np. 400% ;-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Ludzie nie przesadzajcie. Jeszcze 10 lat temu na kliszy ISO 800 to było dużo a zdjęcia jakoś robili. 15 lat temu królowało ISO 400 i też się dało. Co takiego się wydarzyło, że ISO 3200 i f/4 mało?
    nawalona lampą ile wlezie ?... zmieniły się gusta , można bez lampy , można a do tego potrzeba innego sprzętu jednak
    no comment...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MoonWind Zobacz posta
    @Bart3k
    To On jest głównym fotografem ;-)

@daniel34k
    Sprzęt masz bardzo dobry niczego lepszego Ci nie potrzeba. Nie wiem nawet czy jak na Twój "pierwszy raz" potrzeba Ci aż dwu body, no chyba że jako zapas gdyby to pierwsze padło. Z 24-105 spokojnie zrobisz wszystko, w końcu jak piszesz to katedra a nie "mały ciasny i ciemny drewniany kościół z zakazem użycia lampy" w którym sama para młoda i ksiądz to już tłum. Super jasności szkieł i mikro głębie ostrości nie są Ci do niczego potrzebne. "Sceny kościelne" są bardzo statyczne i spokojnie dłuższe czasy na włączonym IS możesz zastosować bez obawy że scena się poruszy, poza tym masz lampę więc nie musisz bazować tylko na świetle zastanym.
    W brew pozorom ludzie obecni na ślubie później na zdjęciach chcą się rozpoznawać i jest im bardzo miło, że widzą siebie gdzieś w tle za młodymi w ławce. Może i na małej GO jasnym szkłem zrobisz zdjęcie "bardziej artystyczne" tyle że mniej życiowe.
    50-tkę weź do zabawy na błogosławieństwo albo przygotowanie młodej i młodego o ile takie zdjęcia też planujesz, tam wg mnie przyda się bardziej do paru przemyślanych zdjęć z małą GO no i zawsze można poprosić o powtórzenie ujęcia. Pamiętaj, że zawsze można jechać z młodymi w tygodniu i zrobić im zdjęcia plenerowe, przy kościele i w kościele. Wtedy można "szaleć" sprzętowo bez obawy o reżim czasowy i wszystko robić na spokojnie nawet tą 50-tką.

Na koniec rada organizacyjna, skoro masz być głównym fotografem młodych to poproś młodych aby przed ceremonią ostudzili swoich rodzinnych samozwańczych fotografów którzy ze swoimi super sprzętami rozmiaru paczki papierosów ruszą tłumnie na ołtarz podczas ceremonii obrączek. Chodzi o to abyś nie został zepchnięty na bok. Ja tak miałem ostatnio bo młodzi nie raczyli poprosić o to swoich rodzin. Możesz im to wytłumaczyć tak, że to ich zdjęcia i skoro chcą mieć je zrobione dobrze to leży to w ich interesie. Jak tłum ruszy na ołtarz będzie za późno, wydarzenia dzieją się szybko i nie będziesz miał czasu na dyskusję z tłumem. Poza tym zdjęcia młodych na tle grupy panów z kompaktami w rękach zamiast boków nawy głównej kościoła wyglądają źle. Na dodatek masz milion błysków z małych lampek wynikających ze wspomagania w nich AF skutecznie na wzajem zakłócających się i zakłócających także pomiar Twojego aparatu.
    czegoś nie kumam.... radzisz mu żeby robił tak, aby ludzie rozpoznawali się na zdjęciach (w tle) a jednocześnie piszesz że to OK że będzie miał 24-105 ?
    PRzecież to ma światło 4 o ile pamiętam, więc to ciemne szkło...

Zastanawiasz się po co mu 2 body........ to oczywiste przecież. MUSI być back-up.

"50-tkę weź do zabawy na błogosławieństwo albo przygotowanie młodej i młodego o ile takie zdjęcia też planujesz, tam wg mnie przyda się bardziej do paru przemyślanych zdjęć z małą GO no i zawsze można poprosić o powtórzenie ujęcia." - powtórzenie ujęcia ? Kiedy ? hm...

dziwne te Twoje rady.

Awatar dfence
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Tytuł świetny, a ja już myślałem że będzie coś obscenicznego...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    czegoś nie kumam.... radzisz mu żeby robił tak, aby ludzie rozpoznawali się na zdjęciach (w tle) a jednocześnie piszesz że to OK że będzie miał 24-105 ?
    PRzecież to ma światło 4 o ile pamiętam, więc to ciemne szkło...
    Nie no, jasne! Zapomniałem, że istnieje ustawowy zakaz używania na ślubach obiektywów ciemniejszych niż 2.8 i nie daj Boże jak się ma takie 50 1.8 to wolno użyć tylko 1.8 a jak się tak ma 1.2 no to, to już jest coś ,wtedy robimy tylko na 1.2 a to że ostrość nie obejmuje nawet całej głowy? A co tam przecież zdjęcia będą zaj****cie artystyczne. No i nie wolno przymykać pod żadnym względem. W końcu jak się ma obiektyw to wolno robić tylko na pełnej dziurze. Poza tym jak tu się lansować jak się nie ma tylko takie 4.
    Nie no jasne 4 to straszna ciemnica trzeba przynieść ze sobą co najmniej dwa stadionowe zestawy oświetlenia.

@daniel34k
    Nie przejmuj się tym swoim "ciemnym" obiektywem dasz radę bez problemu.

Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów