Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 94

Wątek: Mój pierwszy raz na ślubie

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie

Chłopaki, jeszcze raz dzięki za konkretną pomoc. Akumulatorki są, baterie też.
    Pytanie ile można podniść ISO w Canonie 50d, żeby było zjadliwie przy typowych odbitkach?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez daniel34k Zobacz posta
    ...
    Pytanie ile można podniść ISO w Canonie 50d, żeby było zjadliwie przy typowych odbitkach?

Śmiało na max ale im niżej tym lepiej. Pewnie nawet widać nie będzie o ile nie pojedziesz do formatu 20-30cm.

Maver napisał wcześniej to co i ja myślę. Jak jeszcze podejdziesz do sprawy solidnie i odbędziesz wizytę z jakimś modelem (modelką) w tym kościele to nawet niespodzianek nie będzie. Nie bierzesz za to kasy, nie jesteś profi, obie strony zdają sobie z tego sprawę wiec jaki problem. Oczywiście głupio było by spieprzyć ale... dasz radę. Tylko nie zmieniaj swoich przyzwyczajeń fotografowania. Rób to tak samo jak dotychczas. Nie kombinuj z GO na 2 mm, bo taka moda u ahrtystów - to najprostszy sposób żeby ostre było nie to co trzeba.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Śmiało na max ale im niżej tym lepiej. Pewnie nawet widać nie będzie o ile nie pojedziesz do formatu 20-30cm.

Dokladnie, okropne szumy to glownie bolączka ludzi ktorzy ogladaja zdjecia na komputerze (ew. TV) w 100% powieszeniu.
    Jesli zrobisz odbitki papierowe to bedzie OK. Nikt normalny nie siedzi z lupa i nie szuka szumow na zdjeciu.
    Oczywiscie im mniejsze tym lepiej, ale nie ma co popadac w paranoje.
    Podobnie sprawa sie ma co do samej wielkosci odbitek. Nie ma co popadac w megapixelowa paranoje, wieksze odbitki oglada sie z dalszej odleglosci, koniecznosc robienia odbitek tak zeby zawsze mialy 300dpi to bzdura. Znajomy swego czasu zrobil sobie plakat A0 ze zdejecia zrobionego stara 5Mpix Minolta i na scianie prezentowal sie swietnie. Na wszelki wypadek powiesil go nad sofa, zeby nikt nie mogl podejsc za blisko

Wiec jak pisalem, przestan czytac dobre rady jak byc pro, i idz porob pare fajnych amatorskich zdjec.
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Bywalec Awatar blazejs
    Miasto
    Czechowice-Dziedzice

Domyślnie

Ja tez mysle, ze nie ma co paniki robic. Kiedy 5 lat temu bralem slub malo kto mial juz cyfrowe lustro. U mnie robila para fotografow KOMPAKTAMI Olympusa i dzis jedynie zaluje, ze za mala rozdzielczosc maja pliki zeby cos wiekszego wydrukowac. Przez pare lat zwykle APS-C (i to nawet 6 mpix) bylo dobre a teraz okazuje sie, ze bez 5DII i stalek z min. 1,4 nie da sie w ogole zdjec robic.. No ludzie...
    2 EOSy (jeden na film), pare dalmierzy, troche szkla...
    Blog: http://blazejstrazak.blogspot.com/ | Artscape

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blazejs Zobacz posta
    .... a teraz okazuje sie, ze bez 5DII i stalek z min. 1,4 nie da sie w ogole zdjec robic.. No ludzie...
    No dokłądnie tak. :-) Zalew ahrtystów ślubnych na CB ostatnio przekracza wszelkie granice. Ahrtyści zapominają, że to jednak uno - forum techniczne, secundo - amatorskie. Ahrtyści i profi zapominają, że mają swoje forum ślubne, na którym żrą się równo i tu przychodzą wylewać żale. Zapominają też, że istnieją amatorzy z lepszym lub gorszym sprzętem i różnistymi umiejętnościami. To mi czasami przypomina sytuację kiedy pierwsze PC-ty trafiały do domów. Programiści przez duże KWT (Kapłani Wiedzy Tajemnej) też płakali na temat rzekomej pauperyzacji informatyki. Jakoś programiści żyją (niektórzy nawet dobrze) do dzisiaj a prawie każdy ma komputer. Ślubnym amator rynku nie odbiera bo młodzi (w tym przypadku) i tak nie wzięli by profi a widać są na tyle mądrzy, że fotoziutków w rodzaju 1000 zdjęć za 300 zł też nie chcą.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Banał ale nie zapomnij o wygodnych butach.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez retter Zobacz posta
    Banał ale nie zapomnij o wygodnych butach.
    Od siebie dodam, że pod zadnym pozorem nie pozwól się namówić, żebyś focił w marynarce! Marynarka skrępuje Ci ruchy, spocisz się jak świnia i wyjdziesz ze ślubu wymięty na maks. Luźna, czarna koszula, żeby się jak najmniej rzucać w oczy.

Cytat Zamieszczone przez blazejs Zobacz posta
    ... a teraz okazuje sie, ze bez 5DII i stalek z min. 1,4 nie da sie w ogole zdjec robic.. No ludzie...
    Ba, odkad mialem okazję pobawic się 1DsIII uważam, ze 5DII tez się juz nie da robic slubów

Cytat Zamieszczone przez mateuszkaratysz Zobacz posta
    Ale jeżeli jesteś świadomym fotografem, to powinieneś być świadomy tego, że zadając takie pytania twoje rokowania do co zrobienia dobrego materiału są niskie.
    Niekoniecznie, równie dobrze moze to byc tylko efekt lęku, a nie braku umiejętności.

Daniel34k, trzymam za Ciebie kciuki. Nie zapomnij włączyć wspomaganie AF w lampie (hmm, a to da się wogóle wyłączyc?:rolleyes
    I najlepiej zabierz ze sobą WSZYSTKO co masz. Wbrew pozorom, nawet kleszcze typu "żabka" potrafią sie przydać na ślubie i weselu
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Nie zapomnij włączyć wspomaganie AF w lampie (hmm, a to da się wogóle wyłączyc?)
    Można i to bardzo prosto, wystarczy włączyc AF w tryb AIServo i już wspomaganie nie działa.
    Canon 7D / 350D + Spedlite 430EX
    Canon: 17-40mm 4L / 50mm 1.4 / 70-200mm 4L

Coś już napisał

Domyślnie

Będę miał dostęp do szkłą Canona 24-105. Trochę ciemne i wąskie, ale zawsze mam jakąś alternatywę.

Mateusz, masz rację. Ale powtarzam: nie mają kasy na profi, znajoma też fotografuje i wie w co wchodzi. Też wolałbym latać jako drugi, jest o wiele wyższy komfort psychiczny. Rozmawiałem z nią na spokojnie, że może być kiepsko i powiedziała, żebym nie pękał, bo któreś zdjęcie na pewno wyjdzie.
    Jeśli ja zrezygnuje to będą pstrykać kompaktami, a na ślubie i tak będę obecny, bo jestem zaproszony jako gość.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Już taki jestem, że wolę się pytać, upewnić się. Czuję się odpowiedzialny, łatwo jest powiedzieć: nie zrobię, bo nie mam sprzętu i umiejętności. Naprawdę chciałbym odmówić. Ale oni nie będą w lepszej sytuacji przez to. Problemy niestety się nie rozwiążą. Nikt z doświadczeniem za zwykłe dziękuje tego nie zrobi.
    Stąd tyle pytań, bo chociaż część wpadek uda się uniknąć, przewidzieć.
    Ostatnio edytowane przez daniel34k ; 01-09-2010 o 11:40 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez daniel34k Zobacz posta
    Będę miał dostęp do szkłą Canona 24-105. Trochę ciemne i wąskie, ale zawsze mam jakąś alternatywę.

Mateusz, masz rację. Ale powtarzam: nie mają kasy na profi, znajoma też fotografuje i wie w co wchodzi. Też wolałbym latać jako drugi, jest o wiele wyższy komfort psychiczny. Rozmawiałem z nią na spokojnie, że może być kiepsko i powiedziała, żebym nie pękał, bo któreś zdjęcie na pewno wyjdzie.
    Jeśli ja zrezygnuje to będą pstrykać kompaktami, a na ślubie i tak będę obecny, bo jestem zaproszony jako gość.
    Przejżyj galerie jakiegoś ślubniaka żeby zobaczyć jakie kadry są robione z jakiego miejsca i poszukaj w swoim kościele podobnych miejscówek gdzie mógłbyś stanąć nie przeszkadzając w ceremonii.

W trakcje kazania masz czas żeby odejść od ołtarza bo zazwyczaj ksiądz nie lubi jak się wtedy pstryka i idź na chór zrób coś z góry, może od tyłu kościoła na szerokim kadrze.
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów