Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 94

Wątek: Mój pierwszy raz na ślubie

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

stofen, albo lightsphere lampa nr 2 by sie przydala - jezeli masz skad pozyczyc. chocby nissin 622.
    z tym co masz, blyskajac mocno lampa dasz rade.
    ale kup duzo baterii do lampy, ze 3-4 komplety.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    A według mnie jesteś amatorem, ale nie do końca świadomym. Skoro zadajesz tyle pytań na samym początku, to naprawdę odpuść to zlecenie. Młodym zaoszczędzisz rozczarowania, a Ty sam unikniesz wstydu.
    Ja też jestem amatorem, ale uwierz mi nie ryzykowałbym na ceremoni podpięcia do jakiejkolwiek puszki c 50 1.8.
    Patrz a ja znam czlowieka ktory od kilku lat ma tą stalke do awaryjnych sytuacji i w swojej miejscowosci jest uznawany za profesjonaliste, a jego sluby, pomimo ze nie prezentuja dzis jedynego slusznego nurtu, podobaja sie wielu osobom.
    fakt - af utrudnia prace, ale na 50d bedzie bardzo znośny i nie przesadzajmy.
    Ostatnio edytowane przez Loome ; 31-08-2010 o 22:57 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez daniel34k Zobacz posta
    Dzięki za odzew.
    Z księdzem znajoma sprawę ustaliła. Jest normalny. Kursu oczywiście nie mam.
    Do kościoła pojadę w ten wekkend. Najbardziej obawiam się, że zamotam się z lampą, że nie będę potrafił przewidzieć toku wydarzeń i coś stracę.
    Przestan panikowac, wez aparat do reki i rob zdjecia i tyle. To nie lot w kosmos tylko slub. Nie rozni sie niczym od focenia kwiatkow. Myslisz jakie zdjecie chesz zrobic, przykladasz aparat do oka i naciskasz spust migawki.
    I przestan czytac watki slubne na forach bo sobie tylko glowe zasmiecisz *******ami. A jak w kosciele bedzie za ciemno i wyjatkowo szklo ci nie pozwoli focic, to albo statyw, albo zaloz lampe wbrew zaleceniom profesjonalistow, strzel nia w sufit albo sciane obok i bedzie ok. To naprawde nie lot w kosmos. A jesli znajoma sama robi zdjecia i upiera sie zebys ty jej slub obfocil, to tymbardziej nie masz sie co spinac, pewnie wie czego chce.
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Coś już napisał

Domyślnie

Poszukiwaczu! Zdaję sobie sprawę, że jest kiepsko. Kumpela jest świadoma. To nie jest moja klientka, robię to za darmo. Jeżeli ja odmówię, zostanie dwóch pstrykaczy, którzy zwykle wyciagają aparaty na imieninach u cioci. Niestety, nie każdego stać zapłacić za fotografa, pomimo romantycznego, że: "ślub jest jeden na całe życie".
    Możemy ponarzekać na brak profesjonalizmu w tym świecie. Ja sam to robię

Loome, dzięki za rady! Może będę miał lampę C430. Stofena zaraz zamawiam.

Maver, dzięki To mi było potrzebne

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    A według mnie jesteś amatorem...
    bla bla bla
    Pozdrawiam.
    Tak, najlepiej nie wychodź z domu. Bo jeszcze komuś swoim żałosnym, amatorskim sprzętem zabijesz poczucie estetyki i piękna...
    W końcu tylko profi mają prawo robić śluby... Nawet jeśli Para Młoda jest świadoma Twoich umiejętności i chcą, żebyś Ty robił, to i tak nie możesz. W końcu jesteś tylko amatorem i nie masz doświadczenia...

A jak ma się nauczyć fotografii ślubnej? Oglądając portfolia innych? Skoro go koniecznie chcą, niech foci. Będzie ciężko, ale może sobie poradzi? Swój pierwszy ślub robiłem 400D + kit + 50/1.8 + manualna lampa. Młodzi byli zachwyceni. Dziś mają w pokoju wydruk jednego z moich zdjęć na płótnie dość sporych rozmiarów...
    Jak to wszystko zestawić, żeby grało (szkło, puszki, lampa)?
    Moim zdaniem 400D+17-40+lampa i 50D+50/1.8. Chociaż ja tam lampy w kościele w ogóle nie używam...
    Czy do lampy dokupić stofen?
    Kup. Zawsze może poleżeć w torbie.
    Jak tu ustawiać lampę (TTL czy ręcznym)?
    http://foto.jasiu.pl/
    Na jakiej ogniskowej robić poszczególne ujęcia w kościele?
    Portrety młodych pięćdziesiątką. Szersze to już zależy od konkretnej sytuacji, co chcesz uchwycić. Nie ma reguły.
    No i ten nieszczęsny balans bieli. Będą okna, świece i moja lampa - można jakoś uniknąć rożnych zabarwień ?
    Dla mnie tu jest jedna, jedyna odpowiedź i nie wyobrażam sobie ślubu bez tego. RAW.

Rób w RAWach, zapoznaj się z obiektami, w których będziesz fotografował, poczytaj linka, przestrzelaj lampę w różnych warunkach przed ślubem, pamiętaj o aku i o kartach. Poćwicz przed ślubem, a podczas imprezy myśl i będzie si.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Polecam listę rzeczy do wzięcia przed ślubem, żeby nic nie zapomnieć.

Z "banałów" będzie koło 8-16 giga w kartach i po dwie baterie do każdego body. I jeśli chcesz focić z lampą to ze trzy paczki akumulatorków. Pewnie i tak nie zawalisz wszystkich kart pamięci, nie zużyjesz tych akumulatorów, ale zawsze warto to mieć, na wszelki wypadek.

Ja bym na 400D wrzucił 50/1,8, na 50D - 17-40 i to tym drugim zrobił większość zdjęć.

Wysokie ISO i dopalenie lampą, tu nawet f/4 wystarczy.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Coś już napisał

Domyślnie

Chłopaki, jeszcze raz dzięki za konkretną pomoc. Akumulatorki są, baterie też.
    Pytanie ile można podniść ISO w Canonie 50d, żeby było zjadliwie przy typowych odbitkach?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

...
    Pytanie ile można podniść ISO w Canonie 50d, żeby było zjadliwie przy typowych odbitkach?

Śmiało na max ale im niżej tym lepiej. Pewnie nawet widać nie będzie o ile nie pojedziesz do formatu 20-30cm.

Maver napisał wcześniej to co i ja myślę. Jak jeszcze podejdziesz do sprawy solidnie i odbędziesz wizytę z jakimś modelem (modelką) w tym kościele to nawet niespodzianek nie będzie. Nie bierzesz za to kasy, nie jesteś profi, obie strony zdają sobie z tego sprawę wiec jaki problem. Oczywiście głupio było by spieprzyć ale... dasz radę. Tylko nie zmieniaj swoich przyzwyczajeń fotografowania. Rób to tak samo jak dotychczas. Nie kombinuj z GO na 2 mm, bo taka moda u ahrtystów - to najprostszy sposób żeby ostre było nie to co trzeba.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Śmiało na max ale im niżej tym lepiej. Pewnie nawet widać nie będzie o ile nie pojedziesz do formatu 20-30cm.

Dokladnie, okropne szumy to glownie bolączka ludzi ktorzy ogladaja zdjecia na komputerze (ew. TV) w 100% powieszeniu.
    Jesli zrobisz odbitki papierowe to bedzie OK. Nikt normalny nie siedzi z lupa i nie szuka szumow na zdjeciu.
    Oczywiscie im mniejsze tym lepiej, ale nie ma co popadac w paranoje.
    Podobnie sprawa sie ma co do samej wielkosci odbitek. Nie ma co popadac w megapixelowa paranoje, wieksze odbitki oglada sie z dalszej odleglosci, koniecznosc robienia odbitek tak zeby zawsze mialy 300dpi to bzdura. Znajomy swego czasu zrobil sobie plakat A0 ze zdejecia zrobionego stara 5Mpix Minolta i na scianie prezentowal sie swietnie. Na wszelki wypadek powiesil go nad sofa, zeby nikt nie mogl podejsc za blisko

Wiec jak pisalem, przestan czytac dobre rady jak byc pro, i idz porob pare fajnych amatorskich zdjec.
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Bywalec Awatar blazejs
    Miasto
    Czechowice-Dziedzice

Domyślnie

Ja tez mysle, ze nie ma co paniki robic. Kiedy 5 lat temu bralem slub malo kto mial juz cyfrowe lustro. U mnie robila para fotografow KOMPAKTAMI Olympusa i dzis jedynie zaluje, ze za mala rozdzielczosc maja pliki zeby cos wiekszego wydrukowac. Przez pare lat zwykle APS-C (i to nawet 6 mpix) bylo dobre a teraz okazuje sie, ze bez 5DII i stalek z min. 1,4 nie da sie w ogole zdjec robic.. No ludzie...
    2 EOSy (jeden na film), pare dalmierzy, troche szkla...
    Blog: http://blazejstrazak.blogspot.com/ | Artscape

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Banał ale nie zapomnij o wygodnych butach.

Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów