Witam wszystkich,
od niedawna jestem forumowiczem jak i użytkownikiem Canona :neutral:, konkretnie EOS 550D + EF-S 18-135 (kit).
Ostatnio zważyłem następujący problem, który dość mocno zaczął mnie zastanawiać, a momentami martwić. Jestem ciekaw czy macie podobne spostrzeżenia.
Mianowicie bardzo często wywołuję zdjęcia z RAW-ów i zauważyłem, że przy małych ogniskowych, dość często widać dość znaczne - rzucające się w oczy aberracje chromatyczne, najczęściej koloru niebieskiego. Szczególnie jest to widoczne, gdy robie zdjęcia mojego malucha, np. stoi twarzą do okna (jasnego) a ja doświetlam zdjęcie lampą wbudowaną w aparat lub po prostu doświetlam lampą wbudowaną w aparat i robię zbliżenie na twarz (przysłona jest oczywiście maksymalnie możliwie otworzona). Wołając RAW-a w ACR widać że światło lampy odbite szczególnie w oczach ma niebieską (czasem nawet różową barwę ),a ostatnio zdarzyło się nawet że było trójkolorowe RGB (!). W DPP nie próbowałem wołać. Jak porównuje JPG z aparatu to efektu nie ma...
I tu się pojawiają moje pytania:
1. przypuszczam, że w przypadku JPG działa automatyka aparatu i korekcja...?
2. jak usunąć sprawnie takie aberracje w ACR (próbowałem przy pomocy wbudowanej funkcji korekcji, ale nie wychodzi mi to za bardzo )?
3. niestety nigdzie w necie nie znalazłem testów tego obiektywu i wiem, że generalnie dużo osób by chciało testu, ale przypuszczam, że po prostu ten typ tak ma...? a może tylko mój konkretny obiektyw? jak sądzicie?
Z góry dziękuję za pomoc