Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Canon EF-S 18-135 aberracje chromatyczne

Domyślnie

mam najnowszą wersję DPP. Porobiłem dziś trochę testów pod kątem korekcji aberracji. Na krótkich ogniskowych są większe i więcej widać niż na 135 na jakiej prawdzałem to wczoraj. Natomiast wciaż nie pokazuje nazwy obiektywu tylko zakres ogniskowych. Koryguje winietę i dystorsję. O lie w winietowaniu widać to gołym okiem, przy dystorsji poprostu widać, natomiast przy aberracji dopiero przy podglądzie. Może ten typ tak ma. Jeśli korekcje działają prawidłwo a chyba tak to czy pojawia się nazwa czy tylko zakres ogniskowych nie ma znaczenia.
    Pozdrawiam

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Brak informacji o obiektywie jest winą korpusu aparatu, a nie DPP. Gdy podpinałem obiektywy do 350d, nie było dostępnych żadnych korekt optycznych, na 50d te same obiektywy mają pełną obsługę w DPP.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Domyślnie

tutaj nie jest jednoznaczny brak informacji o obiektywie bo pisze zakres ogniskowych tyle że nie podaje całej nazwy szkła jak mi to robi na kitach i nowym i starym. Stary był starszy niż aparat, kit z IS, wszedł po wyjściu finalnego firmware do 400D. Pokazuje na nich wszystko. Tu zresztą (z 18-135) też nie zachowuje się całkowicie jednoznacznie bo w sumie pozostałe korekty robi. Wyczytałem gdzieś że jeśli DPP nie ma szkła w bazie to napisze że automatyczna korekta nie jest dostępna. Niestety nie miałem jak tego sprawdzić.
    Może być tak że to wina firmware do 400D a może 18-135 ma tak wpisane w CPU że 400D odczytuje wszystko a pokazuje na info tylko ogniskową lub z uwagi na firmware odczytuje nie wszystko tylko ogniskową.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

a moze jeszcze inny problem - próbowałeś np. sprawdazić czy u kogoś innego z innym EOSe-em obiektyw jest wykrywany prawidłowo, może jakiś problem z obiektywem...
    możliwości jest kilka... trudno jedoznaczanie stwierdzić

Domyślnie

tego nie sprawdzałem, natomiast kiedyś podpinałem inny egzemplarz tego obiektywu i jest dokładnie identycznie. Jak to wygląda w Twoim przypadku? Podana jest cała nazwa?
    jeśli tak to spróbuję znaleźć kogoś z innym, nowszym korpusem i jeśli bedzie ok to mój firmware w 400D to blokuje albo jeszcze to co canon podał że przestaje wspierać 400D w nowszych wersjach DPP bo taką informację znalazłem. Niestety nie wiem czy mogę zejsć do niższej wersji DPP, która już ma ten obiektyw a jeszcze wspiera 400D. O ile ta informacja była prawdziwa

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

DPP mam w wersji 3.9.2. i wszystko pokazuje jak trzeba, tyle że mam 550D

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Dla 20d np. nowe DPP w ogóle nie obsługuje korekcji szkieł - bez względu na użyty obiektyw. Bodajże z wersją 3.8 20d po prostu - zniknął.
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

zszedłem z canon utility do wersji 2.4. Dopiero przez pełne odinstalowanie i zainstalowanie od nowa. Nic to nie zmieniło. spróbuję jeszcze tak samo z DPP. Próbowałem na skróty czyli pobranie upgradu starszej wersji ze strony ale to tak nie działa. Musze odinstalować i zainstalować od nowa. Pamiętacie moze króra wersja DPP była pierwszą obsługującą ten obiektyw? Na necie cięzko z dostępnością wersji niższych np jest tylko 341 i 393. Nic pomiędzy
    może to faktycznie kwestia wersji DPP. I wychodzi na to, że to prawda że nowe DPP nie wspierają starszych korpusów.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    namierzyłem że pierwszą wersją z tym obiektywem był DPP 3.7.2. Na szczescie na azjatyckim wsparciu canona jeszcze jest ta wersja. popołudniu zejdę do tej wersji i będzie chwila prawdy. Natomiast nie daje mi spokoju to że mimo wszystko po DPP393 koryguje mi winietowanie i dystorsję. Co najciekawsze, jak zobaczyłem w powiekszeniu to i aberracje poprawiał. Nie było to tak widoczne jak na kicie ale było. Teść ma 30D i ten wogółe nie obsługuje korekcji szkieł. Sprawdzałem Zakładka jest martwa. Ten model tego nie oferował.
    Ostatnio edytowane przez espire ; 11-03-2011 o 08:16 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

no i sprawdziłem na DPP 3.7.2. No i nic. To chyba 400D tak ma.
    Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu że to tylko brak pełnej nazwy. Korekty działają. To chyba najważniejsze

Czy ktoś z posiadaczy 400D ma 18-135?

Domyślnie

już tak dla podsumowania
    sprawdziłem na 50D - czyta pelną nazwę obiektywu, natomiast korekcje wad obiektywu realizauje chyba identycznie czy fotka była zrobiona na 50D i przerzucona do PC przez 50D czy zrobiona na 400D i przerzucona przez 400D

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów