Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: ostrość i szum

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

200%!! Nie nie myslales o leczeniu?
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N0SFERA2 Zobacz posta
    Zgodnie z obietnicą wrzucam na pożarcie kilka testowych RAWów i JPGów.
    http://emilkowalski.com/testowe/
    Szumy większe niż w moim starym kompakcie - na powiększeniu 400% to już się tego oglądać nie da.
    Dodatkowo mam wrażenie, że masz lekki front focus.
    No i wyraźnie widać brudy na matrycy.
    A sprawdzałeś hot pixele? Na pewno jakieś są. Jak jeszcze trochę obniżysz ekspozycje to zaczną wyłazić.

p.s.
    Żartowałem.
    Człowieku, masz fajny aparat i super obiektywy. Rób zdjęcia i ciesz się nimi. Nie powiększaj nawet do 100% - oglądaj je tak, aby całe zdjęcie mieściło się na ekranie.
    Utrwalaj świat dookoła taki jakim Ty go widzisz. Łap chwile bo uciekają bezpowrotnie.
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N0SFERA2 Zobacz posta
    To nie były zdjęcia szablonu testowego, po prostu miałem to pod ręką to sfociłem, tak samo jak i kwiatek. Nieważne.
    Niedoświetlone bo wtedy chyba jednak widać szum bardziej, a czasem robi się np. zdjęcia pod światło.
    Tak czy inaczej, dzięki za konkretną ocenę stanu technicznego.
    mateuszkaratysz - wielkie dzięki za podpowiedzi.
    Jeśli nie doświetlasz zdjęcia po to żeby szumy były lepiej widoczne, a potem te same szumy sprawiają Ci ból, to nie masz problemów z aparatem tylko z masochistyczną naturą, która pcha Cie w odmęty autodestrukcji. W celu pogorszenia nastroju proponuje Ci zdjęcia na długich czasach z dekielkiem na obiektywie. Do szumów dojdą jeszcze wypalone i gorące piksele, które czyhają tylko żeby pogłębić Twoją depresję.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Powiększenie 100% jest teoretycznie wystarczające dla sprzętu. Powiekszenia 200 i 400% są już wyłącznie dla ludzi. Nie mitologizujmy powiększenia 100% jako jedynie słusznego (podobnie jak wydruku wielkoformatowego) bo to głupota!
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego zdjęcia RAW z 50D są dużo bardziej zaszumione niż te same zdjęcia tylko zrobione w JPEG???? Często robię zdjęcia z równoczesnym zapisem RAW+JPEG i różnica jest ogromna. RAWy są potężnie zaszumione, nie mam pojęcia gdzie leży problem...

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Bo nie ingeruje w nie(rawy) procesor digic 4 i nie "obrabia" ich według algorytmów które można też modyfikować w menu.
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sprocket73 Zobacz posta
    [...]
    Utrwalaj świat dookoła taki jakim Ty go widzisz. Łap chwile bo uciekają bezpowrotnie.
    Kolega oddał moim zdaniem cały sens robienia zdjęć. (Oczywiście poza szczególnymi przypadkami, gdy któś fotografuje zawodowo). Rozumiem autora wątku, bo ja też miałem chwilę zadumy nad ostrością i szumem moich zdjęć - na szczęście mi przeszło. Wiem, że zawodowcy mnie skrytykują, ale nie każde poruszone, nieostre, zaszumione zdjęcie jest do niczego - sam wiele takich mam na dysku - utrwalają chwile, których za nic nie chciałbym zapomnieć.
    A życie rzeczywiście jest tak krótkie, że nie warto się przejmować takimi drobiazgami jak szumy na zdjęciach.
    Ale to tylko moja opinia.
    Spokojnych świąt życzę.

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    200%!! Nie nie myslales o leczeniu?
    No miłe to nie było. Lepiej chyba koledze coś doradzić, pomóc a nie obrażać. W końcu po to jest ten dział forum, żeby zadawać pytania, nawet jeżeli niektórym wydają się śmieszne czy głupie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez andrewjohn Zobacz posta
    No miłe to nie było. Lepiej chyba koledze coś doradzić, pomóc a nie obrażać. W końcu po to jest ten dział forum, żeby zadawać pytania, nawet jeżeli niektórym wydają się śmieszne czy głupie.
    Chociaż oczywiście zgadzam się, że oglądanie zdjęć w powiekszeniu 200% to b. zły sposób oceny ich jakości.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Chociaż oczywiście zgadzam się, że oglądanie zdjęć w powiekszeniu 200% to b. zły sposób oceny ich jakości.[/QUOTE]
    Ostatnio edytowane przez andrewjohn ; 24-12-2010 o 11:49 Powód: Automerged Doublepost
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów