Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 57

Wątek: Canon 500D wymiana na 40D czy 50D?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Nie wiedziałem, że nieużywanie LV robi z fotografa profesjonalistę. Jakimś kompaktowym kompleksem z Twojej wypowiedzi zalatuje. Kiedyś był tzw. kompleks Malucha a określało się tym styl jazdy osób które przesiadły się z Fiata 126p na lepszy samochód a objawiało się to tym, że po mieście gnali 100km/h, ruszali z piskiem opon, hamowali też z piskiem no i nieodłączny "zimny łokieć"
    wniosłeś coś tym do dyskusji?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Nie wiedziałem, że nieużywanie LV robi z fotografa profesjonalistę. Jakimś kompaktowym kompleksem z Twojej wypowiedzi zalatuje. Kiedyś był tzw. kompleks Malucha a określało się tym styl jazdy osób które przesiadły się z Fiata 126p na lepszy samochód a objawiało się to tym, że po mieście gnali 100km/h, ruszali z piskiem opon, hamowali też z piskiem no i nieodłączny "zimny łokieć"
    Dlaczego przekręcasz moją wypowiedź?!
    Nie napisałem, że nie używanie LCD robi ze mnie profi tylko, że według mnie używanie LCD jako głównego "źródła" kadrowania zalatuje amatorszczyzną.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zresztą każdy ma jakieś zboczenia
    Ostatnio edytowane przez Bushi ; 02-09-2010 o 12:15 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Dzięki LV, nie mając statywu zrobiłem dużo fajnych zdjęć nocnych. Postawiłem aparat na murku i dzięki LV mogłem skadrować ujęcie jak i ustawić ostrość. Murek był na tyle szeroki że aparat musiał stać na krawędzi i nie było szansy spojrzeć w wizjer. Bez LV musiałbym kadrować i ostrzyc na czuja. Było jeszcze kilka sytuacji kiedy LV się przydało (zdjęcie ponad głowami tłumu itp.)

Bywalec Awatar jeff.lebowski
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kwazar Zobacz posta
    zdecydowanie widzę przewagę 50d na 40d, posiadam obydwa. 50d ma lepszą matrycę.
    Czy matryca w 50D jest dokładnie taka sama jak w 500D. Czy lepiej radzi sobie z szumami? Procesor jest przecież taki sam?

Cytat Zamieszczone przez Bushi Zobacz posta
    Walczę od roku z 50D i to świetny aparat.

Na pewno warto go kupić zamiast 40D chociażby ze względu na świetny wyświetlacz - 920 tyś na prawdę pomaga przy wstępnym przeglądaniu i selekcji zdjęć.
    Co do tego nie mam wątpliwości. Mam ten wyświetlacz w 500D i wiem jaka to wygoda w porównaniu do wyświetlacza 230k. Dlatego chyba jednak dopłacę te parę groszy i wybiorę 50D.

Dziękuję wszystkim za wiele cennych uwag.
    Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B

Domyślnie

Czy matryca jest dokładnie taka sama, to nie wiem. Ale oprócz matrycy i procka, za jakość obrazu odpowiada też software aparatu. a ten, podejrzewam, różni się od tego z 500D

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Krąży opinia, że 50d daje nieco gorszy obrazek niż 500d.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    To tak jak by napisać że krąży opinia że 550d ma lepszy AF niż 7d.
    GŁUPOTA
    1.Chuck ma zawsze racje,
    2. Jeśli Chuck nie ma racji patrz pkt.1

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Na szczęście to nie jest prawda
    Matryca w 50D i 500D nie jest taka sama - ilość pikseli tylko podobna.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Niektóre źródła podają że matryca do 500D jest oparta na tej samej konstrukcji bazowej co 50D lecz nieco zmieniona.
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 03-09-2010 o 17:57 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez glasseye Zobacz posta
    kup 50D. Ma:
    ...
    - lepszy AF od 40D (wszystkie punkty krzyżowe)
    ...
    Tak się akurat składa że w przypadku 40D wszystkie punkty AF są krzyżowe (pracują w dwóch płaszczyznach).
    EOS + Speedlite

Bywalec Awatar jeff.lebowski
    Miasto
    UK

Domyślnie

Od dwoch tygodni jestem szczesliwym posiadaczem 50D. Jestem naprawde zadowolony. Canon 500D przy 50D wyglada jak plastikowa zabawka dla dzieci. Super ergonomia i waga, szybszy dostep do wielu opcji no i o wiele milszy dla ucha klik migawki. Taki bardziej pro, nie taki piskliwy. Ciesze sie, ze posluchalem waszych rad i zdecydowalem sie dolozyc zamiast wymieniac na 40D. Z mikroregulacja jeszcze nie eksperymentowalem ale nawet bez tego moj canon 50mm 1.4 spisuje sie rewelacyjnie. Moze w jakosci zdjec nie widac jakiegos zdecydowanego skoku w porownianiu do 500D ale komfort uzytkowania to juz inna bajka. Smialo polecam kazdemu kto rozwaza upgrade z serii xxxD. Dzieki jeszcze raz za wasze uwagi i rady. :-)
    Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów