Pokaż wyniki od 1 do 10 z 57

Wątek: Canon 500D wymiana na 40D czy 50D?

Mieszany widok

Domyślnie

jak na moje oko, to przede wszystkim ostrość poszła na rączkę zamiast na twarz, no i widziałbym to jednak bardziej kontrastowo
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    poza tym ten szum - iso 320 w 500D tak szumi? czy może wyciągałeś ekspozycję w PS? spróbuj ściągnąć wersję testową lightrooma 3 ze strony adobe i sprawdź odszumianie - naprawdę działa rewelacyjnie
    Ostatnio edytowane przez glasseye ; 31-08-2010 o 19:53 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar jeff.lebowski
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez glasseye Zobacz posta
    poza tym ten szum - iso 320 w 500D tak szumi? czy może wyciągałeś ekspozycję w PS? spróbuj ściągnąć wersję testową lightrooma 3 ze strony adobe i sprawdź odszumianie - naprawdę działa rewelacyjnie
    Miałem już zainstalowany Lightroom 2 a potem testowałem 3 ale jakoś nie przypadł mi do gustu i chyba wole PS. Ale skoro piszesz, że łatwiej kontrolować szumy to chyba spróbuję jeszcze raz.

Nie wiem czy ten szum na ISO 320 to wina puszki czy moich umiejętności obchodzenia się z nią i ze światłem?

W sumie to zdjęcie to chyba nie najlepszy przykład. Tak jak piszesz trzeba zacząć od tego, że jest nie ostre i słabe światło do tego w ustawieniach podniosłem ekspozycję +1/3. W PS podkręciłem jasność i kontrast plus poruszałem jeszcze innymi suwaczkami. Jestem początkujący i wciąż eksperymentuję. Dla porównania niżej oryginalny obraz z aparatu jpg zmniejszyłem jedynie wielkość.

A tu inne zdjęcie zrobione kilka miesięcy temu jeszcze z 50mm 1.8 podpiętym do 500D. f1.8, 1/60sek, ISO 500. Chyba lepsze światło i szumy raczej mniej zauważalne. Generalnie z tego zdjęcia jestem dosyć zadowolony.

Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów