Pokaż wyniki od 1 do 10 z 57

Wątek: Canon 500D wymiana na 40D czy 50D?

Widok wątkowy

Bywalec Awatar jeff.lebowski
    Miasto
    UK

Domyślnie Canon 500D wymiana na 40D czy 50D?

Witam. Na wstępie zaznaczę, że przeglądałem archiwum i czytałem wątki o podobnej tematyce. Proszę jednak o radę gdyż na dzień dzisiejszy ceny aparatów mocno się pozmieniały no i chciałbym też poznać opinię doświadczonych canonierów aby wybrać jak najlepiej biorąc pod uwagę jakie fotografie zamierzam głównie robić.

Cyfrowymi lustrzankami canona fotografuję od dwóch lat najpierw 350D później 400D i obecnie od roku 500D. Ze szkieł używałem w tym czasie Tamrona 17-50mm 2.8 a z akcesoriów lampy canona 430EX II. Zarówno Tamrona jak i lampę sprzedałem.

W między czasie ustaliłem już jaki rodzaj fotografii mnie głównie interesuje: ludzie i portrety. Dokupiłem 50mm 1.8 mk2 a niedawno wymieniłem to szkło na 50mm 1.4.

To właśnie 50mm 1.4 jest podpięte do korpusu 90% czasu kiedy robię zdjęcia jeśli już je zmieniam to raczej na tele sigmy 70-300mm APO a naprawde sporadycznie podpinam kit canona 18-55mm IS.

Głównym tematem moich zdjęć jest moja półroczna córeczka i najczęściej są to zdjęcia wewnątrz pomieszczeń przy świetle zastanym. Wolę światło naturalne niż doświetlanie lampą.

Do rzeczy. Myślę, że już dojrzałem do przesiadki z serii xxxD na xxD ale teraz mam dylemat. W sumie jeśli sprzedam moje body 500D (dopiero 10cio miesięczne więc jeszcze 2 miesiące na gwarancji) za ta samą kasę mógłbym kupić używane 40D (oczywiście w dobrym lub bardzo dobrym stanie). Niby wyższa półka ale jednak model starszy.

Zaznaczę jeszcze, że tryb wideo praktycznie nie ma dla mnie znaczenia, na 500D korzystałem z niego zaledwie kilka razy, głównie chodzi mi o zdjęcia. Czytałem dużo o specyfice tych dwóch modeli i wiem co zyskuję a co muszę poświecić. Szkoda mi jedynie wyświetlacza LCD - w 40D dużo mniejsza rozdzielczość niż mam teraz. Szybszych zdjęć seryjnych też raczej nie wykorzystam gdyż okazyjnie fotografuję sport czy naturę (no chyba, że moją córkę zaliczę do kategorii: natura). Miałem w rękach aparaty serii xxD i przyznam, że lepiej leżą mi w ręce. Większa waga nie ma dla mnie znaczenia i to, że bede musiał wymienić karte SD na CF to też nie problem. Wiem, że 40D ma lepszy wizjer i autofokus (tylko ten wyświetlacz LCD )

Czy w moim przypadku warto dokonać takiej zmiany czy aby w pełni być zadowolonym dołożyć jednak do 50D? (Zaznaczę, że wolałbym nie dopłacać). No i jeszcze biorąc pod uwagę fakt, że canon już ma gotowy do sprzedaży model 60D, czy kupując teraz 40D nie będę za bardzo do tyłu czy może poczekać do świąt kiedy być może ogłoszą jakąś promocję cashback a do tego ceny 50D również może stanieją skoro w sprzedaży będzie już 60D?

Byłbym wdzięczny za wszelkie porady.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zapomniałem dodać, że zdjęcia będą głównie do użytku w komputerze / internecie i nie planuję drukować wielkich formatów więc mam nadzieję, że nie odczuję różnicy pomiędzy 15mpix w 500D a 10mpix w 40D. Czytałem też, że canon 50D ze względu właśnie na tą samą matrycę co 500D potrzebuje lepszych szkieł (klasy L?) bo inaczej widać niedoskonałości i podobno tańszymi szkłami lepiej wychodzą zdjęcia na 40D (tonalność itd).
    Ostatnio edytowane przez jeff.lebowski ; 30-08-2010 o 01:02 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów