Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Firefox 4 - idzie ku dobremu, obsługa ICCv4

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Firefox 4 - idzie ku dobremu, obsługa ICCv4

Jak większość dobrze wie, ostatnią wersją Firefoxa, która obsługiwała ICCv4, była 3.0.xx. Wszyscy, co mają szerokogamutowe EIZO zapewne wiedzą czym grozi update do 3.5 lub 3.6 Nowsze niż 3.0.xx wyświetlają poprawnie obrazki jedynie z profilami ICCv2.

Dziś testowo ściągnąłem i zainstalowałem wersję 4 beta 4. Wszedłem na CB i co widzę?... nic nie wali po oczach, logo Canon jest ładne, a Janusz nie ma czerwonej głowy..! Forefox znowu rządzi, ma obsługę ICCv4!

Coś już napisał Awatar Jacek Kidoń
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Też zainstalowałem wersję 4 beta 4. W teście http://www.color.org/version4html.xalter w html prawy róg mam zielony. W pdf cały obraz niebieski. Windows 7, eizo ce240w. Jak to rozumieć?
    5DmkIII + 350D + Canon 70-200 F4LIS + Canon 24-70 f/2.8 + EFS 18-55 kit,Tamron 28-75 2.8 + 580 EX II + velbon sherpa i mnóstwo chęci i planów.

Domyślnie

Jak zwykle Firefox kopiuje rozwiązania z Opery, aspiruje do roli super-hiper-przeglądarki-która-obsługuje-format-352353tmslgv,msdngvagpi, a nie ma nawet głupiej funkcji "wklej i przejdź"...

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Ja to nie wiem. Ten sam profil używany pod OSX i SAfari, jak i pod Linuxem i Firefox 3.6. Wszystko an obydwu wygląda dokłądnie tak samo na szerokogamtuowym S2433W

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek Kidoń Zobacz posta
    Też zainstalowałem wersję 4 beta 4. W teście http://www.color.org/version4html.xalter w html prawy róg mam zielony. W pdf cały obraz niebieski. Windows 7, eizo ce240w. Jak to rozumieć?
    F**k... mam to samo. Z kolei inne obrazki wyglądają tak samo lub bardzo podobnie jak w FF 3.0. Może z tą obsługą ICCv4 to jeszcze się babrają w kodzie, ale jest znacznie normalniej niż w 3.5 i 3.6. Czekam niecierpliwie na wersję finalną, bo inaczej będę zmuszony używać Safari.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Ja to nie wiem. Ten sam profil używany pod OSX i SAfari, jak i pod Linuxem i Firefox 3.6. Wszystko an obydwu wygląda dokłądnie tak samo na szerokogamtuowym S2433W
    Są zatem dwie możliwości: albo masz profil ICCv2, albo... "wszystko dokładnie wygląda tak samo" oznacza, że niestety wygląda niepoprawnie. Z kolei to drugie byłoby dziwne, bo Safari obsługuje poprawnie ICCv4.

Jak wypada test, do którego link podesłał Jacek? Całe niebo jest niebieskie i ćwiartki mają spójne kolory? Firefox 3.6 nie obsługuje ICCv4, o czym jasno i wyraźnie deweloperzy tej przeglądarki poinformowali użytkowników. Od wersji 3.5 zmieniono silnik ICC na szybszy, który obsługuje jedynie profile v2.
    Ostatnio edytowane przez quail ; 30-08-2010 o 08:25 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lachon69 Zobacz posta
    Jak zwykle Firefox kopiuje rozwiązania z Opery, aspiruje do roli super-hiper-przeglądarki-która-obsługuje-format-352353tmslgv,msdngvagpi, a nie ma nawet głupiej funkcji "wklej i przejdź"...
    Całe szczęście, że nie skopiowali piekielnie mulącego silnika Opery, bo to byłoby nieszczęście.
    Za namowa kolegów zainstalowałem "betę" i... ekran mojego laptopa w pracy zrobił się jakby mniej niebieski...
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez quail Zobacz posta
    Są zatem dwie możliwości: albo masz profil ICCv2, albo... "wszystko dokładnie wygląda tak samo" oznacza, że niestety wygląda niepoprawnie. Z kolei to drugie byłoby dziwne, bo Safari obsługuje poprawnie ICCv4.

Jak wypada test, do którego link podesłał Jacek? Całe niebo jest niebieskie i ćwiartki mają spójne kolory? Firefox 3.6 nie obsługuje ICCv4, o czym jasno i wyraźnie deweloperzy tej przeglądarki poinformowali użytkowników. Od wersji 3.5 zmieniono silnik ICC na szybszy, który obsługuje jedynie profile v2.
    Nie wiem czy profil mam ICCv2. Jak to sprawdzić? Test z Jacka linka oczywiście wygląda błędnie na Firefoxie co mnie nie dziwi z naturalnych powodów (no pod Safari wygląda ok, ale to też wiadomo).

Zdjęcia wyglądają poprawnie. Wiem, bo jak wyłącze CMM to dzieją się prawidłowe objawy dla szerokogamutowców.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie wiem czy profil mam ICCv2. Jak to sprawdzić? Test z Jacka linka oczywiście wygląda błędnie na Firefoxie co mnie nie dziwi z naturalnych powodów (no pod Safari wygląda ok, ale to też wiadomo).
    Nie wiem jak pod OSX ani jak pod Linuxem, ale w Win7 wchodząc w Color Management przełączam się w zakładkę All Profiles i odnajduję swój profil (w moim przypadku CG241W.....icm) i w dolnej połówce okna wyświetla się opis, w którym to widać datę utworzenia, przestrzeń barw, CMM i wersję.

Zdjęcia wyglądają poprawnie. Wiem, bo jak wyłącze CMM to dzieją się prawidłowe objawy dla szerokogamutowców.
    A czym tworzyłeś profil? Na Twoim EIZO jest ColorNavigator czy używałeś softu od kalibratora? CN tworzy profile ICCv4.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lachon69 Zobacz posta
    Jak zwykle Firefox kopiuje rozwiązania z Opery,
    Nie wiem co i czy kopiuje, ale Opera nie wyświetla mi poprawnie zwykłych blogów fotograficznych co świetnie wychodzi Firefoxowi. Chrome jest szybki, ale zajmował mi tyle RAM, że szybko się rozstaliśmy. Aktualnie tylko Firefox.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcin_s18 Zobacz posta
    Aktualnie tylko Firefox.
    Dla mnie obecnie najmniejszym złem jest Safari, jako jedyna przeglądarka z działającą obsługą ICCv4. Z utęsknieniem czekam na przywrócenie tej funkcjonalności w FF, bo poza tym jednym on mi najbardziej pasuje.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów