Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 84

Wątek: Recenzja 5D na dpreview.com

Domyślnie

Sądzę, że winietowanie wynika z pewnej standaryzacji obiektywów. Canon (nie wiem jak inni) utrzymuje stałą średnicę filtrów na wielu obiektywach. To musi być jakimś kosztem. Na marginesie - przy PS CS2 nie jest to już taka tragedia

Początki nałogu

Domyślnie

Kubaman - myślę, że potrafie czytac, sugerujesz spisek i pewnie wojenke systemowa
    Bonk- seta? Dobry pomysl!- rtest w jeden dzień to mozemy sobie robic my, jak zwykle na balkonie, normalne testy przygotowuje sie w kilka tygodni testuje sie kilka sprzętów w tych samych warunkach z takimi samymi narzedziami. Potem trwa troche opracowanie ( seta, albo dwie nie przyspieszy sprawy ) , nie zgodzę się wiec z Toba.
    Vitez- nie wiem niestety co ten 17-35 wyrabia na matrycy ale niegdys to byl sztandarowy zoom- szeroki i wiele nie odbiegal od 16-35 a niektórzy uwarzali go za lepszy! Pewnie mieli lepsze egzemplarze co sie zdarzało i kiedys choc rzadziej. Myślałem, że 16-35 i 17-40 to tez szkła specjalnie zbudowane do analoga? A jest inaczej?
    Jarek Jaworski- mierzenie winiety ma sens- bo pokazuje jak przecietna optyka gryzie sie z matryca- no i sie gryzie! Konkluzja- sprzet wymaga suuuuuper optyki a szkoda. Nie stać mnie.
    Tak naprawde to nie wiem czy testujacy jest cichym fanem Nikosia, bo nie mam Nikosiow i nie śledzę ich testów dokladnie, ot tak przeglądam, może metodologicznie cos zachwial? Specjalnie? To spisek! Spisek! Albo fuszerka!
    Cześć.Ch.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chomsky
    Kubaman - myślę, że potrafie czytac, sugerujesz spisek i pewnie wojenke systemowa.
    to jak widać za mało, trzeba czytać ze zrozumieniem. I dobra wola jest tez niezbedna.

Cały twój wywód odwraca temat do góry nogami - co biorę za celową manipulację. A to jest proste - pokaż proszę, czy Askey testuje winietę na obiektywach DX lub EF-S. Pokaż, czy analizuje banding w innych modelach. Zapytaj sam siebie, jak to było możliwe, żeby zdjęcia z D200 oceniać jednak w ciagu kilku dni a nie kilkunastu tygodni. Odpowiedz dlaczego testuje nowoczesny aparat z nieprodukowanym szkłem (niezależnie od jego jakości - wszak test jest dla nowych nabywców zestawu, którzy kupić 17-35 mają zdecydowanie mniejszą szansę). Wolałbym zobaczyć jak się zachowuje standartowy obiektyw 50/1.4 na tym body.

Czy Phil Askey jest fanem Nikona? Mam to za przeproszniem gdzieś. Czy zachowuje się profesjonalnie? Według mnie coraz mniej. I do tej mojej konkluzji nie dopisuj proszę swojej opinii o jakości sprzętu, ew. i który ma duszę, a który nie itd.
    Ostatnio edytowane przez Kubaman ; 18-11-2005 o 19:16
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chomsky
    Vitez- nie wiem niestety co ten 17-35 wyrabia na matrycy
    No wlasnie... a ja wiem. Wiem co wyprawia zarowno na matrycy 20D jak 5D jak i na analogu EOS5 .
    Na analogu naprawde jest swietny - winieta wyraznie mniejsza niz na 5D, ostrosc wyraznie lepsza.

Myślałem, że 16-35 i 17-40 to tez szkła specjalnie zbudowane do analoga?
    Plotka/pobozne zyczenia brzmia - Nowsze serie tych szkiel sa zbudowane specjalnie pod bagnet EF z uwzglednieniem faktu ze istnieje cos takiego jak plaska matryca a nie wypukla powierzchnia filmu.
    Nikt tego nigdzie jednoznacznie nie stwierdzil, nie potwierdzil, jednak sam fakt ze nowsze szkla sprawuja sie na cyfrze lepiej niz starsze moze dawac do myslenia.

Konkluzja- sprzet wymaga suuuuuper optyki a szkoda.
    Sam przed chwila pisales o 17-35 ze jest super a tu...? Niewystarczajaco super dla 5D. Cos w tym musi byc ... przy czym na parametr "tym" stawialbym - rok produkcji.

Domyślnie

Nie mam zdania co do obiektywu. Na dzień dzisiejszy mogę tylko jedno pwoiedzieć - mój egz. 5D lepiej ostrzy statycznie niż moje 20D. W ruchu jeszcze nie robiłem odpowiednich testów.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz
    Nie mam zdania co do obiektywu. Na dzień dzisiejszy mogę tylko jedno pwoiedzieć - mój egz. 5D lepiej ostrzy statycznie niż moje 20D.
    W jaki sposób to stwierdziłeś?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10
    W jaki sposób to stwierdziłeś?
    noooo robiąc zdjęcia. Otóż 20D osrzył mi raz FF raz BF - ja mu się zachciało. W 5D mam ostrość tam gdzie celowałem. Ew odchylenia są do zaakceptowania. Ale wypowiadam się o konkretnych egzemplarzach, a nie o modelach jako takich. Czasu mam teraz trochę mało więc dlatego jeszcze nie zrobiłem testów ze śledzeniem. A-ha chciałem zaznaczyć, że testy na tzw linijkę w 20D po regulacji w serwisie były ok, ale w terenie podczas normalnego robienia zdjęć już nie. W 5D na linijkę nie robiłem albowiem nie widzę takiej potrzeby

Domyślnie

Sorry za zjedzone litery

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz
    noooo robiąc zdjęcia. Otóż 20D osrzył mi raz FF raz BF - ja mu się zachciało. W 5D mam ostrość tam gdzie celowałem. Ew odchylenia są do zaakceptowania. Ale wypowiadam się o konkretnych egzemplarzach, a nie o modelach jako takich. Czasu mam teraz trochę mało więc dlatego jeszcze nie zrobiłem testów ze śledzeniem. A-ha chciałem zaznaczyć, że testy na tzw linijkę w 20D po regulacji w serwisie były ok, ale w terenie podczas normalnego robienia zdjęć już nie. W 5D na linijkę nie robiłem albowiem nie widzę takiej potrzeby
    Jasne. Linijkę oszczędźmy sobie.
    Jeszcze jedna sprawa, na dpreview wspominano o artefaktach na zdjęciach z wysokim iso w półcieniach. O ile dobrze pamiętam wyglądało to tak trochę jak wydruk z atramentówki - zamiast gładkiego przejścia w półcieniach było widać coś ala przejścia głowicy atramentówki, drobniutkie linie. Zaobserwowałeś coś takiego u siebie?
    Na dpreview facet z tego zrobił halo a być może to był jego egzemplarz tak ukształtowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10
    Jasne. Linijkę oszczędźmy sobie.
    Jeszcze jedna sprawa, na dpreview wspominano o artefaktach na zdjęciach z wysokim iso w półcieniach. O ile dobrze pamiętam wyglądało to tak trochę jak wydruk z atramentówki - zamiast gładkiego przejścia w półcieniach było widać coś ala przejścia głowicy atramentówki, drobniutkie linie. Zaobserwowałeś coś takiego u siebie?
    Na dpreview facet z tego zrobił halo a być może to był jego egzemplarz tak ukształtowany
    Troszkę tylko w porównaniu z 20D. Tam to były linie. Głównie w kanale Blue. Również dokładniejsze testy zrobię... nie nie wiem kiedy (koniec roku pracowity). To co obserwowałem to w jpg, a należałoby w rawie poczynić. Zrobiłem profile z wzorcowej odbitki do NoiseNinja dla odszumiania natomiast. I jest ciekawie

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów