Sądzę, że winietowanie wynika z pewnej standaryzacji obiektywów. Canon (nie wiem jak inni) utrzymuje stałą średnicę filtrów na wielu obiektywach. To musi być jakimś kosztem. Na marginesie - przy PS CS2 nie jest to już taka tragedia![]()
Sądzę, że winietowanie wynika z pewnej standaryzacji obiektywów. Canon (nie wiem jak inni) utrzymuje stałą średnicę filtrów na wielu obiektywach. To musi być jakimś kosztem. Na marginesie - przy PS CS2 nie jest to już taka tragedia![]()
Kubaman - myślę, że potrafie czytac, sugerujesz spisek i pewnie wojenke systemowa
Bonk- seta? Dobry pomysl!- rtest w jeden dzień to mozemy sobie robic my, jak zwykle na balkonie, normalne testy przygotowuje sie w kilka tygodni testuje sie kilka sprzętów w tych samych warunkach z takimi samymi narzedziami. Potem trwa troche opracowanie ( seta, albo dwie nie przyspieszy sprawy ) , nie zgodzę się wiec z Toba.
Vitez- nie wiem niestety co ten 17-35 wyrabia na matrycy ale niegdys to byl sztandarowy zoom- szeroki i wiele nie odbiegal od 16-35 a niektórzy uwarzali go za lepszy! Pewnie mieli lepsze egzemplarze co sie zdarzało i kiedys choc rzadziej. Myślałem, że 16-35 i 17-40 to tez szkła specjalnie zbudowane do analoga? A jest inaczej?
Jarek Jaworski- mierzenie winiety ma sens- bo pokazuje jak przecietna optyka gryzie sie z matryca- no i sie gryzie! Konkluzja- sprzet wymaga suuuuuper optyki a szkoda. Nie stać mnie.
Tak naprawde to nie wiem czy testujacy jest cichym fanem Nikosia, bo nie mam Nikosiow i nie śledzę ich testów dokladnie, ot tak przeglądam, może metodologicznie cos zachwial? Specjalnie? To spisek! Spisek! Albo fuszerka!
Cześć.Ch.
to jak widać za mało, trzeba czytać ze zrozumieniem. I dobra wola jest tez niezbedna.Zamieszczone przez chomsky
Cały twój wywód odwraca temat do góry nogami - co biorę za celową manipulację. A to jest proste - pokaż proszę, czy Askey testuje winietę na obiektywach DX lub EF-S. Pokaż, czy analizuje banding w innych modelach. Zapytaj sam siebie, jak to było możliwe, żeby zdjęcia z D200 oceniać jednak w ciagu kilku dni a nie kilkunastu tygodni. Odpowiedz dlaczego testuje nowoczesny aparat z nieprodukowanym szkłem (niezależnie od jego jakości - wszak test jest dla nowych nabywców zestawu, którzy kupić 17-35 mają zdecydowanie mniejszą szansę). Wolałbym zobaczyć jak się zachowuje standartowy obiektyw 50/1.4 na tym body.
Czy Phil Askey jest fanem Nikona? Mam to za przeproszniem gdzieś. Czy zachowuje się profesjonalnie? Według mnie coraz mniej. I do tej mojej konkluzji nie dopisuj proszę swojej opinii o jakości sprzętu, ew. i który ma duszę, a który nie itd.
Ostatnio edytowane przez Kubaman ; 18-11-2005 o 19:16
No wlasnie... a ja wiem. Wiem co wyprawia zarowno na matrycy 20D jak 5D jak i na analogu EOS5Zamieszczone przez chomsky
.
Na analogu naprawde jest swietny - winieta wyraznie mniejsza niz na 5D, ostrosc wyraznie lepsza.
Plotka/pobozne zyczenia brzmia - Nowsze serie tych szkiel sa zbudowane specjalnie pod bagnet EF z uwzglednieniem faktu ze istnieje cos takiego jak plaska matryca a nie wypukla powierzchnia filmu.Myślałem, że 16-35 i 17-40 to tez szkła specjalnie zbudowane do analoga?
Nikt tego nigdzie jednoznacznie nie stwierdzil, nie potwierdzil, jednak sam fakt ze nowsze szkla sprawuja sie na cyfrze lepiej niz starsze moze dawac do myslenia.
Sam przed chwila pisales o 17-35 ze jest super a tu...? Niewystarczajaco super dla 5D. Cos w tym musi byc ... przy czym na parametr "tym" stawialbym - rok produkcji.Konkluzja- sprzet wymaga suuuuuper optyki a szkoda.
Nie mam zdania co do obiektywu. Na dzień dzisiejszy mogę tylko jedno pwoiedzieć - mój egz. 5D lepiej ostrzy statycznie niż moje 20D. W ruchu jeszcze nie robiłem odpowiednich testów.
Zamieszczone przez KMV10
![]()
noooo robiąc zdjęcia. Otóż 20D osrzył mi raz FF raz BF - ja mu się zachciało. W 5D mam ostrość tam gdzie celowałem. Ew odchylenia są do zaakceptowania. Ale wypowiadam się o konkretnych egzemplarzach, a nie o modelach jako takich. Czasu mam teraz trochę mało więc dlatego jeszcze nie zrobiłem testów ze śledzeniem. A-ha chciałem zaznaczyć, że testy na tzw linijkę w 20D po regulacji w serwisie były ok, ale w terenie podczas normalnego robienia zdjęć już nie. W 5D na linijkę nie robiłem albowiem nie widzę takiej potrzeby
![]()
Jasne. Linijkę oszczędźmy sobie.Zamieszczone przez Janusz
Jeszcze jedna sprawa, na dpreview wspominano o artefaktach na zdjęciach z wysokim iso w półcieniach. O ile dobrze pamiętam wyglądało to tak trochę jak wydruk z atramentówki - zamiast gładkiego przejścia w półcieniach było widać coś ala przejścia głowicy atramentówki, drobniutkie linie. Zaobserwowałeś coś takiego u siebie?
Na dpreview facet z tego zrobił halo a być może to był jego egzemplarz tak ukształtowany![]()
Troszkę tylko w porównaniu z 20D. Tam to były linie. Głównie w kanale Blue. Również dokładniejsze testy zrobię... nie nie wiem kiedyZamieszczone przez KMV10
(koniec roku pracowity). To co obserwowałem to w jpg, a należałoby w rawie poczynić. Zrobiłem profile z wzorcowej odbitki do NoiseNinja dla odszumiania natomiast. I jest ciekawie
![]()